Усвојена Декларација о очувању Српске

Сабор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" усвојио је данас на Јахорини Декларацију о очувању Српске, којом се упућује порука свим политичким странкама да се усагласе о виталним националим интересима. Чланови Асоцијације актуелним политичарима, али и будућим генерацијама, поручили су да, како кажу, закопају ратне сјекире и да се такмиче у економском програму да би нам свима било боље.

Република Српска 26.11.2016 | 21:54
Усвојена Декларација о очувању Српске
Чланови Ацоцијације "Ствараоци Републике Српске" на сабору, одржаном на Јахорини, поводом 25 година од одржавања прве сједнице Народне скупштине, присјетили су се времена када се распала Југославија и када су српски посланици прегласани у Скупштини тадашње БиХ, због чега су 24. октобра 1991. године формирали Скупштину српског народа у БиХ.

"Та скупштина од 24. октобра ударила је темеље данашње Републике Српске и ми смо дужни да обиљежавамо тај дан", истакао је предсједник Сабора Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Божидар Вучуревић.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник на питање да ли је данашња Република Српска онаква каквом су је замишљали посланици Скупштине српског народа у БиХ 1991.године одговара:

"Оно што смо ми жељели да створимо далеко је више него што је у пракси остварено, али то је увијек тако, јер људи који нешто стварају то идеализују и од будућности очекују много више. Оно што смо добили то нам је и то морамо чувати", каже Крајишник.

Свечаном сабору Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" присуствовали су чланови Асоцијације, те људи из разних сфера живота заслужни за стварање Српске, којима су додијељена признања "Октобарска споменица 1991".

Сабору је присуствовао и предсједник СДС-а Вукота Говедарица, који је подсјетио да СДС постоји већ 26 година, те да су за то вријеме кроз странку прошле и оставиле неизбрисив траг четири, сада већ политички зреле генерације, а на политичку сцену полако долази и пета. Говедарица истиче да је његов задатак да покуша направити међугенерацијску равнотежу у странци, јер само једна генерација сама не може носити друштвено-идеолошки и национални терет.

"Дошао сам данас овдје да поздравим оне који су у име СДС-а у првом сазиву Народне скупштине донијели историјске одлуке за српски народ у БиХ. Не треба заборавити да је све кренуло на Петровдан 1990. када је формиран СДС", истакао је Говедарица и додао да су пред СДС-ом били тешки моменти, али је странка успјела да одговори на све изазове.

"Једна од најзначајних одлука била је одбијање Венс-Овеновог плана 1993. године. Тај план је предвиђао да не треба да постоји све оно што је СДС до тада створио, а створио је, у политичком смислу, Републику Српску.

Било је и оних који су гласали за Венс-Овенов план, који су сматрали да српски народ у БиХ не треба да има Републику Српску, али након 25 година видимо колико је политика СДС-а била успјешна", подсјетио је Говедарица и захвалио свим људима који су прије 25 година доносили важне и храбре одлуке у име СДС-а и српског народа.

"Републка Српска је створена под политичким вођством СДС-а и у Дејтону је добила велики унутрашњи суверенитет и прерогативе државности. Сада треба јачати унутрашње капацитете Републике Српске, прије свега економске", закључио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кики

26.11.2016 19:24

За економију нам је касно. Немозес зивјет 26 година на кредит и сад поцет тразит посо. Национализам смо испуцали, није висе интересантан јер нема висе пара. Једино сто остаје, тразит спонзора и распродат ово мало сто имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТВАРАОЦИ СРПСКЕ СУ ОНИ СТО СУ БИЛИ У РОВУ.....

26.11.2016 19:31

А ОВИ СВИ СКУПА СУ ТИП-500

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирогојно

26.11.2016 20:31

ОВО СУ СТВАРАОЦИ КРИМИНАЛА У Р.С...ЦУЈ ОНИ СТВОРИЛИ СРПСКУ..ОНИ СУ ЈЕ ПРВИ ПОКРАЛИ..А ТИ СТО СУ СТВОРИЛИ СУ ПОД ЗЕМЉОМ,А ОВИ СТО СУ ОСТАЛИ ЗИВИ КОПАЈУ ПО КОНТЕЈНЕРИМА...ЦРКЛИ ДАБОГДА...СТВАРАОЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаг

26.11.2016 23:23

Ствараоци труну у Хагу, а ви их не спомињете срам вас било.

Name

Драган

26.11.2016 22:37

Мој отац рањен у рату и добија 90 КМ за то...а ови се пуних џепова шиљкају по Јахорини...први сте нас ви изварали српска "елито".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаде ми се

26.11.2016 22:58

Срам било ову багру, ниједном ријечи нису споменули борце који су оставил и своје кости којекуда по овим врлетима, Знају ли они колико је само ратне сирочади? Дувају се, а гријали су гузице у скупштинским фотељама и гледали гдје ћете колико украсти. Разваљивање и пљачка и јест почела с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

27.11.2016 19:25

Није битно под чијом капом је створена битно је да је створена и требамо је чувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.11.2016 10:27

Видимо младог гуслара поред Крајисника. То је добар знак за оцување РСа.

ОДГОВОРИТЕ