Опречна реаговања на Кастрову смрт

Вијест о смрти дугогодишњег кубанског лидера Фидела Кастра изазвала је опречне реакције - док у Хавани тугују, на улицама Мајамија се слави, а неки садашњи и бивши страни лидери изразили су жаљење због смрти револуционарног вође, преносе данас агенције.

Свијет 26.11.2016 | 13:34
Опречна реаговања на Кастрову смрт
Кубанска државна телевизија данас емитује специјални програм о животу преминулог бившег лидера, а становницима Хаване харизматични револуционарни вођа већ недостаје и за многе је вијест о његовој смрти болан ударац, јавља АП.

С друге стране, пола сата након што су кубанске власти званично саопштиле да је Кастро преминуо, настало је опште весеље у насељу "Мала Хавана" у Мајамију, гдје живе многи Кубанци који су тамо побјегли од комунистичке владавине.



Радост због смрти Фидела Кустра неки су изразили трубећи из аутомобила, а неки ударајући у шерпе, машући кубанским заставама и клицајући у центру те заједнице Кубанаца у егзилу на Флориди, гдје је чак истим поводом приређен и ватромет уз звуке салсе, наводи америчка агенција.

На вијест о Кастровој смрти реаговали су и страни званичници, па је тако француски предсејдник Франсоа Оланд изјавио је да је Фидел Кастро био оличење "и нада и разочарања" кубанске револуције, преноси АФП.

"Као актер хладног рата, он је за Кубанце представљао понос у одбацивању спољне доминације", истакао је Оланд.

Предсједник Ел Салвадора Санчес Серен изразио је дубоко жаљење за "пријатељем и вјечним другом", а предсједник Мексика Енрике Пења Нијето је на Твитеру написао да је Кастро био пријатељ Мексика који је унапређивао билатералне односе засноване на поштовању, дијалогу и солидарности.

"Индија жали за губитком великог пријатеља", поручио је путем Твитера и индијски премијер Нарендра Моди.

Шпанска влада је поздравила Кастра ако "фигуру од огромног историјског значаја".

Бивши совјетски предсједник Михаил Горбачов рекао је агенцији Итерфакс да је Фидел Кастро у 20. вијеку учинио све што је могао да уништи колонијални систем и успостави кооперативне односе, при чему је ојачао земљу за вријеме најоштрије америчке блокаде и, иако под огромним притиском, извео Кубу из блокаде на пут независног развоја.

Вијест о смрти дугогодишњег противника САД данас пуни наслове америчких медија, који су њоме рано јутрос апдејтовали вебсајтове послије празничног викенда и обиљежавања Дана захвалности, обимно извјештавајући о преминулом кубанском револуционару.

Тако, "Њујорк тајмс" Кастра описује као човјека који је "исфрустирао 11 америчких предсједника и накратко гурнуо свијет до ивице нуклеарног рата" и као "велику међународну фигуру чији је значај у 20. вијеку знатно превазишао оно што се могло очекивати од шефа мале острвске државе са 11 милиона становника".

"Вашингтон пост" пише о Кастру као о "духовном светионику за свјетску крајњу левицу" и наводи да "иако га је вољело мноштво сљедбеника, критичари га виде као респресивног лидера који је Кубу практично претворио у гулаг".

"Кастро је своје пркошење западном капитализму носио као почасну значку, одржавајући комунизам живим у западној хемисфери двије деценије након краха Совјетског Савеза", закључује "Лос Анђелес тајмс".

Руски предсједник Владимир Путин похвалио је данас Фидела Кастра, лидера кубанске револуције који је преминуо у петак увече у 90. години, назвавши га "симболом једног раздобља" и "искреним и поузданим пријатељем Русије", саопштио је Кремљ, јавља АФП.

"Име овог истакнутог државника се с правом сматра симболом једног раздобља у новијој историји свијета", написао је Путин у телеграму кубанском предсједнику и Фиделовом брату Раулу Кастру, наводи се у саопштењу.

Извор: Тањуг
Фото: Ројтерс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

МладаБосна

26.11.2016 13:02

Вецна му Слава!!! један од највецих антиФасиста у историји и борац за слободу и правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@малодј босни

26.11.2016 13:35

Људи који су писали крв на пољима сецерне трске се обрати. докторима који су оперисали за 10 долара мјесецно плате. људима који су цекали у реду за крух данима и њима се обарти. немас појма ста је тамо било.

Name

ре

26.11.2016 13:45

Ајде цовјеце олади лупаас као максим по дивизији гдје се овај борио против фасиста? Коментарисес све зиво и мртво а појма ни о цему немас, процитај несто, па се јави!

Name

ре#ре

26.11.2016 14:13

па зар САД и запад нису ФАСИСТИ

Name

ДинарскаДивизија

26.11.2016 14:16

тако је МБ Слава Фиделу

Name

Васке

26.11.2016 13:02

Отисла једна од последњих славни официра.Одмарај легендо,цитав зивот си ратовао за независност велике Кубе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре васке

26.11.2016 13:28

По цему??????? Клонирани Стаљин.

Name

Ме

26.11.2016 13:21

Да Није њега Било, ја неби никад имо ово сто сад имам.. Слава му. Поцивај у Миру ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моса Пијаде

26.11.2016 15:31

Овај је макар свог брата поставио за наследника а нас друг Тито није оставио ниста зени и дјеци ако су му у опсте и била дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

26.11.2016 16:03

Бице као у југи сви плацу после му псују све по реду.

ОДГОВОРИТЕ