Данас је празник Свети Јован Златоусти

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен сећању на Светог Јована Златоустог, великог светитеља и реформатора који је познат и као најчувенији проповедник у историји цркве.

Србија 26.11.2016 | 11:50
Данас је празник Свети Јован Златоусти
Свети Јован Златоусти је био цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Он је и аутор књиге "О свештенству", а због својих реторичких способности добио је надимак "Златоусти".

Данас се цени у целом хришћанском свету, а наводно је за живота био омиљен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио Свето писмо.

Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика, а често је проповедао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

После сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у место Коман у Јерменији где је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим, где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул.

Овај светац се слави као крсна слава у нашој земљи. Он се сматра једним од најученијих светитеља, па би требало данас да узмете у руке неку књигу и прочитате бар неколико реченица.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да на данашњи дан жене не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер Јован Златоусти не жели да оне на његов празник раде.

Поред тога у неким крајевима постоји веровање да онај ко на данашњи дан прекине нит, тиме угрожава свој живот.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

26.11.2016 11:02

Сретан празник свим Православцима, и свима којима је ме Јован нека је сретан имендан.

ОДГОВОРИТЕ