Дилер "Опела" за БиХ годинама варао њемачког гиганта

Против овлаштеног дилера аутомобила „Опел“ у БиХ, сарајевског Ауто центра „Бетанија“ покренута је опсежна истрага због сумње да су годинама варали познату њемачку компанију достављајући јој лажну документацију како би добили попуст на њихове аутомобиле милионске вриједности, а уз то су оштетили и УИО БиХ за најмање пола милиона КМ јер су на умањену вриједност аутомобила плаћали знатно мање ПДВ-а, ексклузивно открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Босна и Херцеговина 25.11.2016 | 22:42
Дилер "Опела" за БиХ годинама варао њемачког гиганта
Истрагу о овом случају воде Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА), али и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Прикупљена је обимна документација у којој је до детаља описано како је увозник из Сарајева варао њемачког партнера, државу, али и купце приликом увоза и продаје „опелових“ аутомобила.

Превара се одвијала тако што су, по налогу власника Ауто центра „Бетанија“ Муамера Ганића, „Опелу“ достављани лажни документи на основу којих је овај ауто центар добијао попуст на аутомобиле. Тај попуст је ишао и до неколико хиљада евра по аутомобилу.

У документацији која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, наведено је да је Ганићев ауто центар лажирао услове како би добио попуст који њемачки „Опел“ уобичајено даје свим рент-а-цар агенцијама у свијету, а који се креће и до 4.000 евра по аутомобилу.

„Након што у БиХ увезе возило по нижој цијени, на шта је аутоматски платила и мањи ПДВ, АЦ „Бетанија“ је тада проналазила купца који није задовољавао услове за уобичајени рент-а-цар попуст и продавала му аутомобил по  нижој малопродајној цијени, али је и поред тога „Бетанија“ остварила енормну маржу, јер је претходно добила и увезла возило по повољнијим условима“, наводи се у документацији.



Фиктивни рачуни, фалскификоване саобраћајне, половни дијелови…

Међутим, ни ту није крај фалсификовању папира и преварама.

АЦ „Бетанија“ је, како би се обезбиједила у случају да „Опел“ затражи ревизију, правила фиктивне рачуне на име фиктивне рент-а-цар агенције, фалсификовала саобраћајну дозволу и сва остала документа која би им у случају ревизије била потребна.

„Само до 28. фебруара ове године планиран је увоз готово 20 аутомобила са умањеним износом фактуре и лажираним условима на основу којих ће „Опел“ одобрити РЕНТАЛ попуст“, пише у једном од прибављених извјештаја.

Као један од примјера наводи се да су лажирани и услови „Опел акције 24х“ одржане 23. и 24. јануара прошле године тако што је од 31 пријављеног продатог возила чак 19 било са лажираним условима за попуст.

Зарађивали и на инвалидима

Овај ауто центар слично је радио и са попустима за инвалиде, фалсификујући љекарска увјерења о инвалидности како би добили попуст и умањење ПДВ-а.

У пријави, која је такође у посједу ЦАПИТАЛ-а, се наводи и да је АЦ „Бетанија“ имао програм за фалсификовање саобраћајних дозвола како би се „Опел ГМ“ ревизији приказали и оправдали претходно дати попусти на улазним фактурама за царињење. То су радили како би испунили један од услова да би им њемачки



„Опел“ одобрио попусте на предрачунима и рачунима, а који су основица за царињење (с обзиром на то да нека возила долазе ван ЕУ и без ЕУР 1 обрасца па се на њих плаћа и царина) и обрачун ПДВ-а, који се плаћа на сва увезена возила без обзира на поријекло.

„Фалсификоване су саобраћајне дозволе за седам возила. Иначе у акцији „Опела“ за модел Астра Цлассиц продано је око 30 возила, па је могуће да су и за осталих 23 возила такође фалсификоване саобраћајне дозволе“, наведено је између осталог у овим документима.

Лажирали годину производње, подмићивали….

Поред тога, како се тврди у извјештају, лажирали су годину производње аутомобила, па је тако Опел Астра ГТЦ 3ДР произведена 2013. године, у документацији регистрована на годиште производне 2015.



Наведено је и да је Муамер Ганић подмитио свог ближег рођака који ради у УИО како би га савјетовао или „покривао“.

У једном дијелу пријаве говори се и о томе да су у аутомобиле умјесто нових, уграђивани половни дијелови.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић потврдио је да је овој, али и на адресу неколико других институција, достављена пријава групе радника АЦ „Бетанија“ о бројним незаконитостима у тој фирми које су тренутно предмет провјере УИО.

„Ми смо по тој пријави предузели одређене активности и оне су у овом тренутку у току. Наши инспектори у сектору за порезе контролишу овог обвезника и након што та контрола буде окончана и уколико буде утврђено да постоји сумња да је буџет оштећен у смислу утаје ПДВ-а или било чега сличног, ми ћемо контактирати Тужилаштво БиХ како би заједно радили на овом предмету“, казао је Ковачевић.

О овим малверзацијама упознати су и представници „Опела“ који су од Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ затражили информације о регистрацији и именима свих купаца продатих „Опел“ возила како би се могли упоредити са пријављеним од стране АЦ „Бетанија“.







ЦАПИТАЛ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бн

25.11.2016 21:03

Неко их цинкарио из фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, и?

26.11.2016 09:18

И ти би требао ако несто видис на свом послу! Инаце си као и они...лопов!

Name

Друг

25.11.2016 22:47

ТОГ ГАЗДУ ЗОВУ ВАРАЛИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА ГАТАРА

27.11.2016 18:54

Ах у свим порама друства је иста слика, НЕМА НАМ СПАСА...

ОДГОВОРИТЕ