За крсну славу почели да служе шведски сто  

Кандило, икона, свијећа, славски колач и вино, једина су константа при обилиежавању слава. У зависности од краја Србије, начин слављења је задржавао стара обилиежја или се мало мијењао.

Република Српска 25.11.2016 | 10:02
За крсну славу почели да служе шведски сто  
Обичај да за славу гости долазе у кућу домаћина на ручак, полако замјењује пракса да се слава слави у ресторану или кафани, и то уз шведски сто.

Стари српски обичаји налажу да се крсна слава обиљежава у породичној кући, да домаћин и домаћица спремају све потребно за тај дан, као и да гости сједе за славском трпезом, док их домаћини служе. Са модерним начином живота, све се ређе поштују ови обичаји.

Кандило, икона, свијећа, славски колач и вино, једина су константа при обиљежавању слава. У зависности од краја Србије, начин слављења је задржавао стара обиљежја или се мало мијењао.
 
Тако је ова некада интимна породична прослава у појединим дијеловима Србије постала налик “фешти”.

Тако су временом домаћице све чешће почеле да купују колаче, торте, али и да користе услуге кетеринг компанија.

Врхунац модернизма је када госте за славу дочека шведски сто.

Посљедњих година, све мањи број људи у потпуности сам припрема своју трпезу, а то правдају недостатком времена.

Такође, тренд славског шведског стола домаћини и домаћице објашњавају идеалним начином за уштеду простора, једноставније функционисање гостију, домаћини тада служе само пиће, а неријетко и оно стоји са стране и функционише по принципу “самопослуживања”…

Какав је ваш став о модерним начинима слављења слава? Пишите нам у коментарима!

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Само славите

25.11.2016 09:23

Само славите и богу се молите да рајски зивите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Носсик

25.11.2016 09:25

Није ријеткост чути и псовке за столом,нема ту више ништа од вјере и вјерског,то је све форме ради,тако је у свим осталим вјерским конфесијама.Кичерај,шунд,преједање уз много алкохола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

25.11.2016 10:04

Сматрм да ,бар када је Крсна Слава у питању,неби требали да се угледамо на друге конфесије.Код њих тако нешто и не постоји,зато нека они славе како им воља,а ми да чувамо своју Веру и традицију,иначе ће да нестанемо,угледајући се и прилагођавајући се другоме.

Name

ре

25.11.2016 11:10

У којем смислу да цувамо? Да људи дизу кредите да би организовали своју славу? Јер Бозе мој ста це комсија реци. Или да се понапијају од ионаке неквалитетне ракије коју производе Бог те пито који сверцери? Јели то Слава? Људи не раде по 7 дана да би све то организовали. А онда гледај одакле се ведри. Нема то висе везе са Славом...

Name

Побро

25.11.2016 09:25

Све је изгубило смисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добросав

25.11.2016 09:32

Слава је по "налогу старих српских обичаја" три ствари: Колач, свијећа и жито. Већа је глупост да домаћин и домаћица морају све припремити него да се гости изведу у ресторан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црнобради

25.11.2016 09:34

Отузна комбинација старих традиционалних вриједности са новим капиталистицким стилом зивота, спајање неспојивог, помодарство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

25.11.2016 10:04

Колико сам ја упуцен, крсну славу мозе имати само глава породице, а не фирма, дрзава, клуб, невладина организација итд. Засто попови не упозоре на то? Зато сто их вјера уствари не интетесује него Аудији којима долазе на састанке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоја Мацановиц

25.11.2016 10:46

Крсну славу треба славити по обицају српских вјерника. Ако се не мозе тако онда је боље не славити.

Name

ре дјекна

25.11.2016 23:11

Тацно тако.Славу немају политицке партије,фирме,организације,нити се фудбалкси стадиони освеставају као сто су урадили са Мараканом и сл али попови све ово раде због пара а онда паламуде како народ скрнави вјеру.

Name

ксс

25.11.2016 10:24

Сматрам да скрнављење Славе као дана посвећеног Светитељу подразумјева: отсуство у Цркви освештаног жита које треба да буде у духу ријечи у молитви "виђено вам било славско жито", купљеног у пекари а не направљеног у дому гдје се слави, слављења у подрумима и кафанама а посебно непримјереном понашању за такве прилике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирогојно

25.11.2016 11:49

Славе нису славе вец је постао кицерај..ко висе ..боље...да се прица......све висе пијаних,псовања,пусења поред славске иконе..никаквог постовања...прави кицерај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анитусац

25.11.2016 13:09

На залост, на многим славама је тако, али не смијемо уопставати. Има и оних слава које се славе традиционално, уз постовање обреда и религиозног карактера славе. Код мене се не пуси, не прица о политици и рату. Ту је увијек домацин "одговоран", ста се десава на слави, да ли је неко пијан. Слузи се свакојако пице, али не "натјерујем" никога да пије, као сто се негдје ради. Не подстицен никога да се напије. Наравно све то зависи од структуре гостију. Познајем и ситуацију о којој писес. Ако му ниси дозволио да се напије, пуси за столом, лупа о политици итд., онда ниси добар домацин "Мисли он да се слава слави са гајбом пива и фласом ракије". Ја увјек казем за оне који се на слави напију и пусе за столом, да је то ствар некултуре дотицног. Многи ме критикују јер не "долијвам" стално цасе и стављам пепељару на сто. Ја увјек казем "засто би неција некултура на слави била јаца од културе осталих гостију?

Name

рокај

26.11.2016 03:30

У последње вријеме све је висе ониx који славе и ониx који само иду на славе а не славе вец критикују.

ОДГОВОРИТЕ