Аустрија: Додатних 100 евра пензионерима

Пензионери у Аустрији добиће ове године једнократну од додатних 100 евра, договорено је на сједници Владе.

Свијет 25.11.2016 | 10:39
Аустрија: Додатних 100 евра пензионерима
То је додатак договореном повећању пензија од 0,8 одсто. Тај додатни новац неће бити опорезован, и биће исплаћен без икаквих одбитака.

Представници владајућих Социјалдемократске партије (СПО) и Народне странке (ОВП) захтијевали су више пара за пензионере, а једнократна додатна средства коштаће државу 179 милиона евра.

"Исплатићемо 100 ева нето додатно, и то још у децембру. Ова додатна средства за изједначавање поскупљења су важна и исправна, јер су пензионери посебно погођени растом цијена и зато им је потребан новац", казао је предсједник Удружења пензионера СПО Карл Блеха.

Око 1,8 милиона пензионера у Аустрији има право на додатних 100 евра.

Аустријски канцелар Кристијан Керн сматра да ће једнократна средства бити важан допринос јачању куповне моћи, а вицеканцелар Рајнхолд Митерленер је увјерен да буџет неће бити оптерећен овом одлуком.

Шефица Удружења пензионера ОВП Ингрид Корошец сматра да једнократна средства за пензионере представљају само дјелимични успјех, оцјењујући да то није сасвим правдена расподјела јер новац добијају сви без обзира да ли примају 800 или 3.000 евра пензије.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ака биба

25.11.2016 16:21

А јест опет нека вијест да је 500€ па ајде

ОДГОВОРИТЕ