Знате ли шта пијете: Ово дјелује на мозак као...

Кокаин! Без обзира да ли се пије као стимуланс на послу, енергетски удар док возите, или кофеинско пиће мјешате с алкохолом, милиони људи свакодневно га троше.

Свијет 24.11.2016 | 18:29
Знате ли шта пијете: Ово дјелује на мозак као...
Упркос свим упозорењима о штетности енергетских пића, чини се да то није поколебало љубитеље Ред Булла.

Без обзира да ли се пије као стимуланс на послу, енергетски удар док возите, или кофеинско пиће мјешате с алкохолом, милиони људи свакодневно га троше.

Али, да ли ми заправо знамо шта енергетска пића чине нашем организму? Вјероватно не.

У водичу је корак по корак описано шта се дешава 10 минута, два сата, па чак и 12 дана након што искапите конзерву.

Подаци, објављени на страници Персоналисе, нуде алармантан увид у дејство Ред Булла и то долази само неколико недјеља након што је студија утврдила да Ред Булл и његово мијешање са алкохолним пићима имају исти учинак као кокаин на мозак тинејџера.

Баш као и код првокласне дроге, коктел може имати разоран утицај на хемијске равнотеже у мозгу које трају дуго у одраслој доби.

Првих 10 минута након испијања конзерве:

Кофеин почиње да прожима крвоток. С друге стране, откуцаји срца и крвни притисак почињу да хватају темпо.

15-45 минута касније:

Ако пијете брзо, почећете осјећати узбуну и пораст концентрације 15 минута касније. Они који спорије пију ове ефекте осјетиће за око 40 минута.

30-50 минута касније:

Апсорпција кофеина је завршена. Зијенице се шире, крвни притисак расте, а као одговор, ваша јетра упумпава више шећера у крвоток. Аденозини пријемници у мозгу су сада блокирани што спречава поспаност. Ваш шећер у крви расте, узрокујући инзулински бум. На то реагује ваша јетра која сав шећер, који јој је доступан, претвара у масти којих има доста.

1 сат касније:

Ваше тијело почиње да се суочава са падом шећера, а како ефекти кофеина јењавају, осјетићете умор, а ниво енергије почеће да опада. Такође сте измокрили сву воду која је била у Ред Буллу. А вода садржи вриједне храњиве састојке које је ваше тијело могао користити да хидратизира систем или ојача ваше кости.

5-6 сати касније:

Толико времена је потребно да се унесена количина кофеина у вашем тијелу преполови. Код жена које узимају пилуле за контрацепцију тај процес ће трајати 10 сати.

12 сати касније:

У том временском размаку већина људи у потпуности уклони кофеин из свог крвотока. Брзина којом се то догоди зависи о више фактора, од старосне доби до физичке активности појединаца.

12-24 сати касније:

Нестају сви симптоми удара. Дан након што сте испили свој кофеински напитак, спремни сте за нову дозу. Ако сте навикли на дневну, или редовну конзумацију, енегретских пића, почећете да се осјећате летаргично, узнемирено, а може се појавити главобоља и затвор.

7-12 дана касније:

Истраживања су ово показала да је ово временски оквир за ваше тијело да постане толерантно на редовну дозу кофеина. То значи да ћете се навићи на кофеинске ударе и више нећете осјећати ефекте као прије.

(СБ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Странац

24.11.2016 19:24

Пијем од 2-3 на дан и тако веће скоро 15 год и ове приче су празне приче нигдје везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2016 19:59

Кад бих могао мало завирити у своју јетру било би ти много јасније засто је стетно пити то пице.

Name

семберац патриот.

24.11.2016 20:33

Нене,пијте Семберску препеценицу,утицаји после једнога часа:резултати застрасујуци;тело постизе еластицнос гуме"тако да у слуцају пада сависинеса висине 10м остајете зиви ,са врло малим огреботинама.изпробано:наздравље.ПОЗДРАВ БН-У.

Name

Мислим-ман

24.11.2016 21:16

Редбулл, Цоца Цола, Др Пеппер и остала с.ања су заблуда данашњице... Као и митови о сунчаним наочалама које као бива штите вид од јаког сунца. Ред Булл даје крила - будалаштине. Само сам једном попио 5 редбулл-вотки замало умро нисам... Не можете користити и пити хемијске смјесе и гутати рекламне текстове и конзумирати их као истину. Пијте чашу црног вина ујутро. Бабе по Далмацији живе по 95 година - зашто? Па сигурно не од Редбулла већ Вина и маслина

Name

мило

24.11.2016 21:18

Какав ред бул какви бакраци сљивовица је закон