Свака друга жена у БиХ била жртва насиља

Свака друга жена у Босни и Херцеговини након 15. године доживјела је неки облик насиља, показују истраживања.

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 17:37
Свака друга жена у БиХ била жртва насиља
Извршиоци насиља над женама, према тим истраживањима, најчешће су интимни партнери или чланови породице, а психолошко насиље у нашем друштву најзаступљенији је облик насиља.

Сваке године широм свијета, од 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, до 10. децембра, Међународног дана људских права, проводи се кампања ‘16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља’, која за циљ има подизање свијести јавности о проблему насиља над женама и дјевојчицама.

Ове године у Босни и Херцеговини 16 дана активизма обиљежава се под слоганом 'Искључимо насиље над женама и дјевојчицама', а у оквиру кампање Ентитет Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), у сарадњи с Агенцијом за равноправност полова, Џендер центром Федерације БиХ и Џендер центром Републике Српске организује низ активности којима се жели скренути пажња на присутност насиља у бх. друштву, али и на механизме његове превенције.

Тим поводом је у Бањалуци данас постављен 'бројач обећања', а грађани су позвани да у Робној кући Боска, 25. и 26. новембра притиском на тастер дају свој глас у спречавању насиља.

“Овогодишња кампања заговара идеју да свако од нас има улогу у спречавању насиља и стварању бољег и праведнијег друштва за све. Путем 'бројача обећања' сви ће имати прилику показати своју подршку кампањи, а након Бања Луке, бројач путује у Бијељину, Тузлу, Мостар и Сарајево”, истакла је Миња Дамјановић, координатор УН Wомен програма Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у Босни и Херцеговини.

У склопу кампање је планирана и подјела едукативног материјала унутар образовних институција широм БиХ.

“Важно је да се о начинима превенције млади људи едуцирају још током свог средњошколског образовања. Циљна скупина ове кампање су мушкарци, јер између осталог, као вид превенције насиља, кључна је измјена традиционалног виђења мушкости”, рекао је Илија Трнинић, директор Института „Перпетуум мобиле“, који је притиском на тастер први дао своје обећање против насиља.

Кампањи су се до сада придружили и мушкарци из јавног живота БиХ. Боксер Дамир Бељо, фудбалер Мирослав Стевановић, пјевач Халид Бешлић, новинар Огњен Благојевић и комичар Филип Андроник су путем видео порука позвали на искључење насиља.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xx

24.11.2016 18:29

Мора да Нису добре чим их туку да слусају неби их Нико диро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

24.11.2016 19:36

Сви смо ми зртве насиља ко процита измедју редова схватице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниња

24.11.2016 20:29

Да неке неносе штикле језик би им се вукао по земљи

ОДГОВОРИТЕ