Односи Изетбеговића и Вучића нису добри

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине у интервју за РСЕ каже како су односи у регији лоши, те да су погоршани између Босне и Херцеговине и Хрватске, након хапшења бивших припадника Хрватског вијећа обране (ХВО) у Орашју због сумњи у ратне злочине.

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 10:56
Односи Изетбеговића и Вучића нису добри
Истовремено, односи Београда и Сарајева, како наводи Иванић, су односи члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и предсједника Владе Србије Александра Вучића. Због тога Младен Иванић најављује да ће покушати организовати трилатерални састанак предсједника и премијера Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

Господине Иванићу, прије неколико дана сте преузели функцију предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине. Најавили сте како ћете гледати у будућност, а не у прошлост, што претпостављам, значи европски пут земље. Може ли БиХ напредовати на том путу с обзиром на постојећу политичку ситуацију?

"Реално је очекивати да ми у првих десет дана децембра добијемо упитник са неколико хиљада питања. Ми ћемо, уз мање или веће тешкоће, у року од шест мјесеци успјети одговорити на та питања, али не завршава се тај посао одговором на питања. Нема шансе да добијемо статус кандидата док год остане негативна политичка атмосфера. Да би се добио статус кандидата, земља мора дјеловати озбиљније."

Како се огледа та озбиљност?

"Треба промијенити причу о томе да је Босна и Херцеговина само земља сукоба. Ми смо од прошле године, од догађаја у Сребреници, до данас, имали само негативне ствари. Негативне ствари треба оставити у страну и само тако можемо очекивати да у заданим роковима, а то је до краја 2017. године, добијемо статус кандидата."

Како гледате на сусједске односе?

"Генерално, мислим да су односи лоши и да су се погоршали односи између Босне и Херцеговине и Хрватске након хапшења, али мислим да је реакција како жртве не могу правити злочин била претјерано уплитање у правосуђе."

Може ли себи земља која је у ЕУ дозволити уплитање у правосуђе друге државе?

"Ја то никада не бих рекао. Истовремено, односи Београда и Сарајева нису добри, рекао бих, доминантно односи господина Изетбеговића и господина Вучића."

Шта мислите због чега је то тако?

"Мислим да Београд носи неку врсту рана, јер није било осуде напада на господина Вучића, али и због отказивања посјете предсједника Србије. Моја идеја, и ја ћу то покушати организовати послије Нове године, је трилатерални састанак предсједника и премијера Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Мислим да је најлакше да сви заједно сједнемо, а не сви појединачно."

Након побједе Доналда Трумпа (Трампа) за америчког предсједника, могу ли се очекивати нека нова геостратешка позиционирања на Балкану између великих сила?

"Што се америчке администрације тиче, неће се она пуно бавити нама, ми нисмо били тема америчког предсједника Барацка Обаме (Барак), па ни Георгеа Бусха (Џорџ Буш). Мислим да Балкан у цјелини, а посебно Босна и Херцеговина, не треба себи да дају превелик значај."

Значи ли то да не дијелите мишљење београдске штампе која у први план Трумпову побједу доводи у везу – са једне стране да ће Косово бити поново у склопу Србије, а са друге да Косово као држава опстане, али да зато Република Српска (РС) буде добијена. Какав је Ваш став о томе?

"Као Србин, волио бих да се Косово врати у састав Србије и урадио бих све што могу да тако буде. Међутим, да ли ће доћи до великих промјена међународне политике, нисам сигуран."

Ви сте важили за некога ко се годинама супротстављао политици Милорада Додика у Републици Српској. Посљедњих мјесеци тога нема. Шта је разлог?

"И даље мислим да је стање у Републици Српској катастрофално, мислим да тамо немамо владавину права, да РС иде у лошем правцу, али дијелим неке ставове са господином Додиком. На примјер, мислим да је била грешка покретање иницијативе око 9. јануара, јер мислим да је то емотивно питање и да је било непотребно једном народу бранити да обиљежава тај датум."

Упркос томе што је то било противуставно, јер нигдје не пише да се референдум може одржати.

"Када је отворена та тема о уставности предлагао сам да се питање промијени и да гласи: `Да ли сте за то да 9. јануар буде празник`. Нису ме послушали."

На почетку сте рекли да ћете се залагати да се уозбиље односи унутар самог Предсједништва БиХ. Колико грађани могу доживљавати ту институцију озбиљном ако се најави званичан обилазак тротоара који је изграђен испред зграде Предсједништва?

"Ја сам надреалисте волио гледати, али нисам волио да будем надреалиста. Када сам прочитао обавјештење да ће се обавити радни обилазак новоизграђеног тротоара, нисам могао више да схватим гдје се налази људска глупост. Мој кабинет са тим нема везе.

Ми смо људе који су то организовали покушали упозорити да је то потпуно блесаво, али људи који су позвали новинаре то су доживјели као удар на дигнитет Предсједништва и Босне и Херцеговине.

Мислим да су ти, који су ово сазвали, направили највећу могућу спрдњу од Босне и Херцеговине и драго ми је да јавност у Сарајеву дијели моје мишљење."

Извор: РСЕ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драго

24.11.2016 10:03

Иванић је Додикова марионета , он је растурио опозицију , он као критикује Додика а ради за њега иза кулиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.11.2016 10:47

100% си у праву

Name

Браво

24.11.2016 10:47

Исти слуцај је и са Огњеном Тадицем!

Name

РЕ

24.11.2016 11:21

Иванић је постао један велики демагог,човјек је досадан са својим комуњарским фразама.Ово је његов крај политичке каријере па чува језика за пензије.

Name

Иваниц у ствари 'гастарбајтерисе' у РС/Босни

24.11.2016 11:35

Па ста оцекивати од Иваница који је своју породицу измјестио на сигурно у Енглеску, а он има сталну визу за улазак у ту Енглеску и бар једном мјесецно иде да је обидје не полазуци ником рацуне

Name

Миле

24.11.2016 11:38

Кумровачки је то ђак.

Name

ја

24.11.2016 10:34

Бакир је једино у добрим односима са дзихадистима,вехабијама,радикалним исламистима.Видите на ста данас лици федрација,јос це мало и камиле да увезу док их привикну на климу у федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и Херц.

24.11.2016 10:34

Тротоар је несто нај јаце сто је СДА отворила од како је изетбеговици воде срамота за народ а они и немају срамоте изгубили су компас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.11.2016 11:41

Овако изгеда обраћање интелектуалца. Учи Бакире, читај ово више пута дневно, ради на себи... Драго ми је да у Председништву седи бар један господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2016 11:53

Очито ниси гледао обраћање Валентина Инцка Скупштини УН-, то је био врх.

Name

боки

24.11.2016 12:01

А ја мислим да Иванић себи диже реитинг.Стари је то лицемјер.

Name

Драган

24.11.2016 12:20

Ре: ре Нисам гледао Инцка, не трошим време на маргиналне ликове. Потом, слободарског сам духа, не волим колонијалне управнике. Инцка слушају само они са израженим поданичким менталитетом, а мени генетика 'ајдучка...

Name

Односи

24.11.2016 11:52

Важно је да су твоји са Додиком идилични

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

25.11.2016 10:15

И овај се продо Додику скроз! Ми немамо здраву политилу у РС-у

ОДГОВОРИТЕ