5 непознатих истина о јајницима морате да знате

Женски репродуктивни органи могу да доживе стрес! Знате ли које су последице?

Здравље 24.11.2016 | 09:10
5 непознатих истина о јајницима морате да знате
Изузев када покушавају да остану трудне, жене не мисле много о јајницима. А да ли сте знале да ти сићушни органи величине ораха играју кључну улогу у вашем свакодневном животу?

"Из угла биологије, спуштени смо на земљу како бисмо се размножавали, па су, овако посматрајући, јајници једни од најважњих органа", каже Мери Џејн Минкин, професор гинекологије и репродуктивних наука на Универзитету Јејл.

Баш због тога морате да знате следећих 5 ствари о вашим јајницима:

1. Производе гомилу хормона
Ваши јајници луче естроген и прогестерон. Ова два хормона су одговорна за развој женског тела током пубертета, попут раста груди, менструације и ширења кукова. Естроген и прогестерон такође припремају материцу за трудноћу - уколико их јајници не произведу довољно, могу се јавити потешкоће са зачећем. Осим тога, јајници регулишу и лучење тестостерона, који треба да буде у мањој количини у односу на естроген, а који је задужен за ваш сексуални нагон.

2. Величина им се мења 
За разлику од других ваших органа, јајници нису статичне величине. Они се заправо мењају током менструалног циклуса, али и током читавог живота. Њихова величина је у просеку између три и пет центиметара, а од месеца до месеца варира, најчешће када се из јајника ослобађају јајне ћелије. Са овулацијом се често формира и мала, безопасна циста, што такође утиче на привремени раст јајника. Ове промене у величини јајника престају у тренутку када уђете у менопаузу, и тада се смањују.

3. Могу да доживе стрес
На овулацију и те како утиче стрес, кажу гинеколози. Када сте под притиском и јаким стресом, на пример када се селите, изгубите доста килограма или вас задеси траума, јајници ће престати да производе јајне ћелије. То је заправо природни механизам одбране од трудноће током стресних периода.

4. Изазивају акне
Будући да играју значајну улогу у хормоналном балансу, јајници могу да секрију иза проблема које узрокују хормони.

"Уз стање попут синдрома полицистичних јајника, баланс естрогена, прогестерона и тестостерона се нарушава. Уколико дође до вишка тестостерона, појављују се акне, појачана маљавост на типично мушким местима, а ту је и варирање телесне тежине", каже гинеколог Алиса Двек за Wомен'с Хеалтх.

5. Обожавају пилуле
Антибеби пилуле, нарочито оне фокусиране на прогестерон и естроген, заправо могу значајно да смање ризик од рака јајника, и то за свега неколико месеци од почетка терапије, саопштило је Америчко друштво за истраживање рака.

"Таблете за контрацепцију чак играју и важну улогу у смањивању ризика код жена које су носиоци мутираних гена БРЦА1 и БРЦА2, који су један од узрока рака јајника", објаснила је Минкин и додала да антибеби пилуле, према неким студијама, смањују тај ризик за чак 50 одсто.

Курир стил
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар