Владимир Путин: Опет нас уче демократији

Након усвајања резолуције Европског парламента о супротстављању антиевропској руској државној пропаганди, председник Владимир Путин је честитао на раду новинарима на телевизијском каналу Русија данас и агенцији Спутник, које су у документу из Стразбура наведене као најопасније.

Свијет 24.11.2016 | 07:19
Владимир Путин: Опет нас уче демократији
Путин је рекао да се нада да после споменуте резолуције неће бити ограничен рад руских медија и новинара, да неће бити цензуре и да верује "да ће победити здрав разум".

"Ако је таква резолуција донета, то говори о очигледној деградацији, у политичком смислу, у западном друштву", рекао је Путин.

"Они су нас учили све време шта је демократија и да су забране најгора ствар, а сада они сами то раде. Забране нису начин."

У резолуцији, коју је прихватио парламент ЕУ, тврди се да Москва води у односу на европске земље "непријатељску пропаганду". По мишљењу аутора резолуције, опасност представљају телевизијски канал Раша тудеј (Русија данас), агенција Спутњик, као и фонд "Руски свет" и "Руска сарадња" при Министарству спољних послова.

Споменута резолуција Европског парламента предлаже активну борбу против пропаганде, али да се мора водити рачуна о слободи говора.

Руски медији се оптужују и да покушавају да створе раскол међу земљама Европске уније тако што подржавају тамошњу опозицију.

"Руске структуре користе контакте са европским политичарима не због дијалога, већ за `скривену пропаганду`. Један од основних типова пропаганде је покушај да се ред земаља чланица ЕУ представи "традиционалном сфером утицаја Русије`"м, тврди се у резолуцији.

Прихваћена резолуција такође позива земље ЕУ да се, поред руских медија, супротстављају пропагандним издањима терористичких организација попут Ал каиде или Исламске државе.

Агенција Спутњик сматра да је резолуција Европског парламента директно кршење слобода и нарушавање људских права и позвао да се не дозволи увођење државне цензуре. Спутњик је позвао бројне међународне организације да се заложе против дискриминације и заштите вредности демократије.

Главни уредник Русије данас Маргарита Симоњан је рекла да ће тај ТВ канал наставити са радом и да ће преко њега Европљани добијати алтернативне информације. Она је изразила наду да ће "Европа на крају погледати себе и видети сав ужас који ради".

Усвојена резолуција је најбољи доказ да Запад хвата паника од тога што руски медији на страним језицима имају све бројнију публику и што им утицај расте. Док су западни медији били супериорни па су креирали јавно мњење у свету, није их уопште мучило шта пишу и говоре руски ТВ канали и овдашњи листови.

НИЈЕ ОБАВЕЗАН, АЛИ...

За усвајање резолуције гласала су 304 посланика, против је било 179, док је 208 било уздржано.

У тексту резолуције наводи се да је Русија пружала финансијску подршку опозиционим политичким партијама и организацијама у земљама чланицама Европске уније, као и да је користила фактор билатералних односа како би уносила раздор унутар европског друштва. Усвојени документ Европског парламента није обавезујући и има саветодавни карактер.

Извор: Вечерње новости
Фото: АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Коло среце се окреце

24.11.2016 07:43

ЕУ је унистила Југославију својом прљавом пропагандом пласираном путем својих медија. Заводила је будалу, курву и фукару да удје у рат с онима који су били за опстанак те дрзаве. Кад су ту дрзаву раскомадали, онако како њима одговара, сад висе не дају цацкати по питању даљих подјела. Медјутим, увијек вриједи она стара пословица, мозес како хоцес али нецес докле хоцес. ЕУ је развалила и СССР, то им је зивотна греска. Успијевали су приказивати СССР као комунистицког монструма, медјутим сад то висе не могу, сад це и руски капиталисти водити рацуна о својим интересима а стално бити у дефанзиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

24.11.2016 08:13

Ако овако наставе са демократијом у ЕУ.Могао би и Миле неке медие забранит.

Name

ре

24.11.2016 09:02

Та иста ЕУ нас храни висе од 50 година колико је насих људи по ЕУ и ником ниста нефали нелупај глупости онда!!!

Name

Михаило Микиц

24.11.2016 09:15

Русија је успјесно до сада излазила на крај са пропагандом земаља НАТО пакта којима демократије слузи само као покрице за њихов прљаво рад. Како це бити убудуце време це показати. Ко буде успио први да своје информације посаље у свијет тај це бити и господар свјета!

Name

ре.ре.

24.11.2016 09:45

Мозда та еу храни вас у федерацији,Републику Српску не храни сигурно и јос несто та ЕУ је и растурила Југославију а последица тога је јад и бједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.11.2016 10:37

Ајде остави се ти федерације... не скрећи пажњу са правог проблема. А ко то храни рс!? Да није можда русија. Да није ммф-а покрепали би од глади. Јадо јадни, шути и поклопи се ушима !

Name

Ре

24.11.2016 10:42

ЕУ растурила Yу? Добро смо и напредни каквих глупих људи има код нас.

Name

ре.бивси муслимани

24.11.2016 11:57

Ако вас памцење и мало слузи,слетите се ко је подрзао отцјепљење бивсе Бих и Хрватске од Југиславије,сјетите се од кога сте добијали наорузање и опрему у току рата,и сјетите се колико сте милијарди еура,долара добили као донације у федерацију.За Сребреницу се гребете и дан данас од европе за паре.