Револуција: Авио-карта ће бити бесплатна

Ирска авио-компанија Рајанер планира да уместо промотивних ускоро дели бесплатне карте за све оне који желе да лете са њима.

Свијет 23.11.2016 | 17:00
Револуција: Авио-карта ће бити бесплатна
Шеф ове авио-компаније Мајкл О'Лири рекао је да очекује да ће до 2026. године његова компанија продавати карте за своје летове по цени од 0 долара базне тарифе, а приходе ће имати од продатих концесија.

"Имам визију да ц́е у наредних пет до десет година карте за летове Рајанером бити бесплатне”, рекао је он и додао да би у том случају летови били пуни, а да ће они имати зараду од аеродромских прихода, дакле од свих људи који ће проћи кроз аеродром и који ће имати удела у куповини и малопродаји на аеродромима.

Иако ово звучи немогуће, он је додао да су неки земљани радови већ кренули и да ће његова компанија кренути од неких мањих регионалних аеродрома којима ће почети да пружа своје услуге у замену за драстично смањење надокнаде за слетање

“Мислим да ће се то десити. Можда не на Хитроу или неком другом великом аеродрому, али већина других аеродроме која тражи повећање саобраћаја ће пристати”, рекао је он и додао да је тај процесс обарања аеродромских такси на појединим аеродромима већ кренуо.

У Уједињеном Краљевству, као и у многим другим местима, локалне власти наплац́ују накнаду за коришћење аеродрома. Код њих се то зове путничка дужност, а од 2012. године је 13 фунти по путнику (око 21 долар).

Постоје предолози да се те надокнаде елиминишу, нарочито у моменту када се Британија бори са отклањањем последица Брегзита. Ирска је укинула ове надокнаде, а Шкотска планира да их преполови.

Са друге стране, када је Норвешка одлучила да повећа ове надокнаде, Рајанер је одлучио да се повуче и престане да лети из ове земље.

Према најновијим подацима Рајанера, просечна цена њихове карте је 46.67 фунти, али је ова авио-комапнија позната и по много нижим промотивним ценама својих карата.

Ублажавање или евентуално укидање ових намета омогућило би Рајанеру да карте са “попуста” пребаци на “бесплатно”.

Како каже, ове недеље нека седишта “продају” за 4 фунте, а за то надокнаду аеродромима плаћају 13 фунти. Он ће, како каже, плаћати путницима да лете са њима, јер ће се уместо промотивних карата од 5 или 9 фунти, оне у будућности давати потпуно бесплатно.

Извор: Б92
Фото: Геттy имагес

Коментари / 0

Оставите коментар