Због ММФ-а Влада РС преноси надлежности

Значајан дио надлежности Агенције за банкарство Републике Српске биће пренесен на Централну банку БиХ ако Влада Српске прихвати захтјев Међународног монетарног фонда (ММФ) којим је, између осталог, предвиђено да Одбор за супервизију БиХ буде врховно тијело за планирање, надзор и извјештавање о супервизији банака, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 23.11.2016 | 22:54
Због ММФ-а Влада РС преноси надлежности
Одбору за супервизију при Централној банци БиХ, који чине представници ентитетских агенција и ЦБ, биле би проширене надлежности на основу меморандума који је саставни дио документа „АИД Мемоире“ о којем је разговарано на састанцима ММФ-а и представника власти у БиХ и регулаторних тијела.

То значи да је са преносом надлежности Републике Српске из области банкарства на ниво БиХ упознат министар финансија Српске Зоран Тегелтија који са ММФ-ом има редовне сусрете, али о томе јавност није упозната у саопштењима издатим након тих састанака.

АБ РС би била подређена Одбору на нивоу БиХ

Формирањем одбора за супервизију на нивоу БиХ успоставио би се паралелан систем планирања, праћења и извјештавања у области банкарске супервизије, а ентитетске агенције за банкарство претвориле само у извршне органе.

Између ентитетских агенција и Централне банке БиХ још 2008. године је потписан „Меморандум о начелима сарадње банкарске супервизије и сарадње и размјене података и информација“ који се искључиво односио на размјену података.

Међутим, новопредложеним „Меморандумом о финансијској стабилности“ предвиђају се заједничке контроле системски значајних банака, регулаторни и контролни процеси у тим банкама. То значи да се ове надлежности у потпуности измјештају ван АБ РС, а Одбор за супервизију на нивоу БиХ више неће служити само за координацију већ предлаже и конкретне мјере.

„Прихватање тог приједлога значило би да улогу агенција за банкарство преузимају тијела формирана меморандумима. Супервизија и са њом повезани процеси значајно би били измјештени из Агенције за банкарство РС и Српске. Све ово представља основ да Агенција за банкарство у наредном периоду буде само један од учесника у процесу супервизије“, кажу саговорници ЦАПИТАЛ-а.

Стручњаци из ове области истичу да је Централна банка БиХ овлаштена за координацију дјелатности ентитетских агенција за банкарство, а никако за обављање њихове дјелатности, а што се покушава постићи предложеним меморандумом.

Саговорници наводе да се, иако у РС постоји Одбор за координацију супервизије финансијског система, меморандумима кроз формирање тијела вјештачки покушава направити оквир за надзор банкарског система који би био изнад ентитетског нивоа.

Истичу и да се у документу Централна банка БиХ наводи као институција надлежна за финансијски сектор што није тачно јер је она надлежна само за монетарну област.

„Намеће се питање зашто Централна банка не може обављати координацију дјелатности агенција за банкарство самостално већ се тражи формирање тијела кроз које ће се обављати координација? Да ли формирање таквог тијела побољшава координацију или је само циљ да се координација из одређених разлога институционализује“, питају наши саговорници.

Формирање Фонда за реструктурирање

Један од приједлога ММФ-а је и формирање је Фонда за реструктуирање на нивоу БиХ.

Међутим, питање је колико ће и његово формирање бити једноставно, јер и то значи директан пренос досадашњих надлежности РС и њених институција на БиХ.

Уколико до тога, ипак, дође наши саговорници наглашавају да је неопходно јасно дефинисати да новац прикупљен од банака у РС, који ће ићи у тај фонд, припада Српској или Агенцији за банкарство РС и да Агенција има искључива овлаштења за управљање тим новцем.

Међу приједлозима ММФ-а у овом документу предвиђено је и укључивање Инвестиционо-развојне банке РС у надлежност Агенције за банкартсво.

Саговорници наводе да би то значило да ће у случају укључивања Централне банке или других институција у процес контроле, под њихову контролу спадати и ИРБ.

Ово је само посљедњи у низу услова из банкарске области ММФ-а за наставак кредитног аранжмана. Како би добила пријеко потребан новац Влада РС већ је пристала да ликвидира Банку Српске, изашла је из управљања великим кредитним одбором ИРБ-а, укинути су директни пласмани и зајмови ИРБ-а, а до краја године, и поред бројних примједби, биће усвојен нови Закон о банкама.

Извор: Цапитал

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Херцеговац

23.11.2016 15:55

Сад це опет РЕФЕРЕНДУМ да цујемо глас народа ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре херцеговац

23.11.2016 16:24

Мислис Анкета ????

Name

ре херц

23.11.2016 18:03

НЕМОГУ ДВА У ИСТОЈ ГОДИНИ СТО МНОГО МНОГО ЈЕ

Name

лова у питању

23.11.2016 16:09

Овде се ради о новцу то нема везе сто се преноси на дрзавни ниво јер другације ММФ неда пара кад се ради о новцу онда све мозе а кад се ради да дрзава крене набоље онда то треба на сваки могуци нацин стопирати то је бандитизам од ових водја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

23.11.2016 17:14

Незаконито преносење надлезности са РС на БиХ мозе да се правда многим разлизима али се они никада немогу и да оправдају. РС је створена кроз јунацку борбу СРБскиг Народа страдањем и смрцу многих бораца и цивила који нису могли ни замислити да це у миру "политицари" у име народа врсити издају њихове борбе због својих привилегија. Да су градјани РС политицки образовани и видовити овакве издаје Бога и СРБства неби ни било. Овако је испало какав је народ који мирно гледа унистење своје дрзаве такве су и власти које владају корупцијом у име народа!

Name

Јоооојјјјјј

23.11.2016 18:04

Иди Микаило мало забављај Трумпа и компанију, досадан си и ГЛУП! СРБски патриота из "мрске" Америке? Ти си човјеће за циркуса...

Name

Михаило Микиц

23.11.2016 19:21

Јооој, сто си толико велика будала. Када будете морали поново ратовати тразицете понизно помоци из Америке. Када Вам буде кренуло све наопако попут улизица тразите помоц из "мрске" Америке, а када по својој комунистицкој уобразености будете сматрате да је опасност просла показете своје право лице обицних јајара. Народ са таквом памецу који има такве Бранкивице је сам себе осудио на самоубиство и постепено умирање!

Name

Миле

23.11.2016 16:11

па зар Додо не реце неки дан даце све пренесене овласти да врати а сад одједном даце јос несто.Типицна сверцерска политика прица јено ради друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

загони

23.11.2016 16:38

Ако је неко заинтересиран да пренесе надлезност над 10000 КМ море се обратити Зенги а он те удоми у постти Бијељина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м м

23.11.2016 18:31

пара врти гдј бургија неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

има ли

23.11.2016 18:32

Податак колико је банка у Федрацији угасено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2016 18:32

Па шта? Ионако су ентитети празне љуштуре, служе само да се славе славе и министри возају у аутима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

23.11.2016 19:06

Не због ММФ-а него због пара погресан наслов!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико су само смијешни на РТРС-у

23.11.2016 19:39

По изворима РТРС-а Мектић гура тужитељицу Далиду Бурзић за предједника суда БиХ.Колико су им само безобразни и непрофесионални прилози а и у заштити су организованог криминала,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

23.11.2016 20:18

Па у цему је проблем ако пренесе?Људи нису способни да то раде на ентитетском нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОЛЕ

24.11.2016 07:16

Ма не само да нису способни вец нема сансе сада када су нас СНСД и Додик оволико увукли у ЕУ и НАТО са ММФ парама ми морамо пристајати на СВЕ СТО ММФ ЗАТРАЗИ... Тренутно је НЕМОГУЦЕ да се ове активности обављају са ентитетског нивоа и то се мора дати на дрзавни ниво! ДА ЈЕ ДОДИК О ТОМЕ РАЗМИСЉАО ПРИЈЕ МОГАО ЈЕ ОВО ИЗБЈЕЦИ АЛИ САДА ЈЕ КАСНО! НЕМОГУЦЕ ЈЕ!!

Name

Да је памети, као што није

25.11.2016 11:39

Није касно, да је народ паметан изашао би одмах на улице, блокирао стаклењак и банду моткама најурио.

Name

М

23.11.2016 21:05

Значи због тога Додик и Жељка причају о надлежностима,односно замазују нам очи да невидимо шта раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре м

24.11.2016 07:13

Прењет це се све само је питање времена...Монеy талкс

Name

галеб

24.11.2016 02:01

Морас од криминалаца и плацкаса одузети банкарство оплацкасе све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

24.11.2016 09:05

Власт је најбоља слика народа. Какав је народ таква је и власт. Лоповски народ. Лоповска власт. Постен народ имаце и постену власт која није корумпирана и склона криминалу. Према томе, СВИ СТЕ ИСТИ. НЕКО КАЗЕ ЛОПОВИ. НЕКО КАЗЕ ДА ИМАТЕ ВЛАСТ ДРУГИМА ЗА ПРИМЈЕР И УГЛЕД. ЗАВИСИ ОД ТОГА КО ГОВОРИ? ЦИСТИМА ЈЕ СВЕ ЦИСТО А ПРЉАВИМА СВЕ ПРЉАВО!

Name

цупс

25.11.2016 12:10

Напокао ти је то Михајло. Риба увијек смрди од главе. Извини али овај нас народ кад оде у Њемацку другације се понаса и ради. Према томе ипак риба од главе смрди.

Name

ре Михајло

25.11.2016 16:39

Комунистичка фраза "какав народ таква власт" зашто наши људи кад оду у стране земље живе и понашају се као и домицилни народ, вриједно раде, плаћају порезе и обавезе. Каква је власт и како се понаше такав је и народ и тако се понаша. Само немамо среће да једном скинемо ове лопове са власти и да изаберемо поштене људе.

Name

Брод

25.11.2016 16:41

Ко је укинуо војску и предао Брчко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

25.11.2016 17:28

Овом државам влада мафија и ММФ кои је страна мафија нетребају они ништа преносити кад је ово њихов протекторат. Назови власт пљачка за себе а ММФ то ради на дуге стазе да направи Грчки сценарио и претвори све становнике у своје робље.

ОДГОВОРИТЕ