Криминалац из Инђије у ланцу нафтне преваре

Након синоћ емитованог прилога на БН телевизији о царинским преварама при увозу и извозу плина из БиХ, данас долазимо до нових шокантних података којима потврђујемо да је Управа за индиректно опорезивање БиХ све знала, а ништа није предузимала. Документацијом, која је у посједу БН телевизије, открива се и криминална хоботница из Србије.

Босна и Херцеговина 23.11.2016 | 22:55
Криминалац из Инђије у ланцу нафтне преваре
Како пише у акту Одјељења за анализу и управљање ризицима УИО БиХ, а на основу достављене информације из Одсјека за царине Регионалног центра Тузла, фирме из БиХ које су се бавиле увозом плина су фиктивне.

Тако фирма "ШАНЕ & ЦО" из Брчко дистрикта, коју смо јуче помињали, није регистрована по основу ПДВ-а ни акцизе. Њена пријављена дјелатност је неспецијализована трговина на велико, а власник и директор фирме је Нермин Шабанија из Илиџе.

"Претрагом отворених извора дошло се до података да је оснивач и одговорно лице те фирме, заправо, правно лице "ИН ПРО ПЕТРОЛ" из Инђије, односно Горан Стојисављевић, који је држављанин БиХ са тренутним боравком у Инђији у Србији.

Према писању медија у Србији, у марту ове године Горан Стојисављевић је осуђен на четири и по године затвора као члан организоване групе, која је у току 2008. и 2009. године купљену нафту и нафтне деривате из Рафинерије Панчево, по цијенама умањеним за ПДВ и акцизу, продавала бензинским пумпама у централној Србији и Војводини за готов новац, а затим је цистерне допуњавала водом, да би имале исту тежину.

Након тога, цистерне напуњене водом довезене су на царински терминал, гдје су бломбиране и као такве упућиване на Косово и Метохију", наводи се у акту Одјељења за анализу и управљање ризицима УИО БиХ.

У акту се, такође, потврђује се да је као увозник плина у БиХ наведен и обвезник "ДГ МЕДИА" из Источног Сарајева, кога смо, такође, јуче помињали.

Међутим, када су службеници Управе за индиректно опорезивање још у фебруару ове године отишли на пријављену адресу "ДГ МЕДИА", нису пронашли ту фирму, нити су могли да остваре контакт са директором.

И документација и пословне књиге биле су недоступне, због чега је упитно крајње одредиште увезеног плина, који је поменута фирма, како се потврђује у акту Управе, у периоду од 10. марта до 29. априла ове године увозила у БиХ од добављача "СТАНДАРД ГАС" из Новог Сада.

Даље, контролом фирме "ОРБИТАЛ ПЛУС" из Братунца, која је користила услуге превоза фирме "ИН ПРО ПЕТРОЛ" из Инђије, у власништву поменутог Горана Стојисављевића, утврђено је да је ""ОРБИТАЛ ПЛУС" вршио продају гаса испод набавне цијене обвезницима "ДГ МЕДИА" из Источног Сарајева и "НАФТА ПЕТРОЛ" из Шипова.

Занимљиво је навођење у акту Одјељења за анализу и управљање ризицима УИО БиХ:

"Сав гас који је увезао "НАФТА ПЕТРОЛ" из Шипова, те онај који је набавио од "ОРБИТАЛА ПЛУС" из Братунца, приказиван је у малопродаји као дневни промет на каси, иако "НАФТА ПЕТРОЛ" нема услова за продају робе у малопродаји, јер се ради о огромним количинама плина, које ни физички нису могле стати у резервоар изнајмљеној бензинској пумпи у Строицама у Шипову. Према наводима власника Златка Гаврића из Лакташа, сва роба је продата у транзиту."

Све ово говори да је Управа за индиректно опорезивање још од фебруара ове године знала за царинске преваре организоване криминалне групе, али ништа није предузела. Наиме, Одјељење за анализу и управљање ризицима УИО затражило је од Сектора за царине резултате анализе, али се од писмених аката дуго није одмакло.

Када је помоћник директора Сектора за царине УИО БиХ Здравко Цвјетиновић видио да је враг однио шалу, био је принуђен да затражи контролу, али је то учинио тек 9. новембра, дан пред сједницу комисије за спољну трговину и царине Парламентарне скупстине БиХ.


Здравко Цвјетиновић

Важно је напоменути да је Цвјетиновић контролу увоза гаса наредио тек на основу прикупљених информација Одјељења за анализу. Доказ за све то је документација која је у посједу БН телевизије.

Након што смо објавили дио царинских превара при извозу и увозу плина у БиХ, реаговао је и један од чланова Комисије за спољну трговину и царине Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Миловановић (кадар СНСД-а), који у писаној изјави достављеној БН телевизији наводи:

"На састанку у Тузли изнесене су тешке оптужбе. Ја ћу коначно мишљење о томе имати након што чујем и другу страну, а то би требало да буде 15. децембра, када је планирана посјета централи УИО у Бањалуци. Дакле, не желим на бази половичних информација или ставова само једне стране да доносим било какав закључак и суд о било коме с обзиром на то да су, понављам, изнесене тешке оптужбе на рачун појединаца из УИО."

Али, неспорна је чињеница да се, како потврђује документација УИО БиХ која је у посједу БН телевизије, знало за бројне манипулације у диструбуцији и складиштењу гаса. Ко је све упетљан у те криминалне радње, надамо се, требало би да утврде надлежни органи.





БН телевизија

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Луне

23.11.2016 15:05

Ста цека СИПА све им је документовано! Срам их било,ни њима ни МУП-у РС није стало до истине и заустављања пљацке народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гухар

23.11.2016 17:28

БиХ је немогуца мисија.Постен немозете остати јер вас исмијавају и склањају вас деградирају сто си веци криминалац и имас веци додије висе и напредујем.......назалост то вам је слика БиХ.

Name

7

23.11.2016 18:22

Која сипа мој добри Луне? Врана врани не копа оци.

Name

семберац.

24.11.2016 13:52

Р:ста да цовек на све ово казе.ако мене питате, метак је прецењен"ко це ту багру изкоренити, јос једном напомињем:власт некасе мало копира"ЕРДОГНА"нисам његов обозаватељ ,многе ствари има на месту,колико ја видим :да је завладао "БОТЕР 2. позанимајте се код Трампа,какве трауме је Америка све презивљавала да је досла до тога степена Демократизације.Балкан остаје балкан"а уједно и тло за умазане радње , и трпљење насога народа .?(ста и како даље).

Name

Беба

23.11.2016 15:17

СНСД-криминална организација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

23.11.2016 15:17

Занимљиво,Додик је барем једном недељно у Индјији код кума Вукелица,цак га видио и у Кину!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.11.2016 16:48

Он је докторирао шверц у много тежим условима.

Name

Долце вита

23.11.2016 17:42

Акциза је велик и сладак колач, сласан залогај.

Name

Ој људи

23.11.2016 15:21

Ој људи каква превара? Државници набију бесрамно и акцизе да би запослили илегално своју родбину и курве и дигли себи плате и купили нове ауте и путовали по свијету. Ови људи су им мало ускратили тог луксуза и одмах су као лопови. Баш им је идеја супер. Свака им част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пендек

23.11.2016 21:09

Код нас у Зворнику један високо позиционирани замјеник у полицији кога су нам турили по политичкој штели, купио косачицу од свог једног доброг пријатеља и гле чуда одмах је осигурао од крађе. Дошо ти је замјеник кући, и у гаражи изнутра одврнуо шарафе па сутрадан пријавио крађу. Дошли ови из крим полиције да по његовој пријави раде увиђај и кад су све сагледали вратили се и нису хтјели да ову пријаву чак ни заводе нигдје а функционера замјеника по политичке и бабине линије дебело изружили. Овај Замјеник мислио да превари наше крим иншпекторе који су лопови над лоповима. Ово пишем као први случај нек јавност зна какве СНСД кадрове у полицији гура на функционерске позиције.

Name

За Луне

23.11.2016 15:23

МУП Републике Српске не признаје ове докумте јер нису написана на Србском језику тако да немогу да реаугују и да хоце јер незнају о цему је рјец!!!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

23.11.2016 15:27

Цуди ме да о овоме нема ниста на РТРС-у,барем у форми неког "демантија"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.11.2016 10:14

Зато што су у све ово упетљани Додик, Шпирић и Човић!!!!!!

Name

СаНеПаНеГаНе

23.11.2016 15:55

Надамо се да у све ово није упетљан Кум Веља из Индјије. Цовек одрадјује све у РС сто је у вези с енергијом. А гас је енергија. Све његове радње прате се и снимају годинама. Неко га дрзи у саху и уцењује. Тих, миран, послусан. Ал' јбг., ОЗНА све дозна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цариник

23.11.2016 17:56

све је јасно ко дан све лопов до лопова то све треба поxапсити отети куце по златибору станове ресторане косаркаске клубове воцњаке џипове и остало богаство и подјелити борцима и осталом напаценом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

реала

23.11.2016 18:19

Нема толико затвора па 90% становниства морас ухапсити.

Name

П

25.11.2016 13:49

Па ко је уопште тренутни Шеф царина?Није ваљда Здравко још увијек?????

Name

ДНК

23.11.2016 18:54

Зашто АТВ не смије ништа објавити о овом и овој снсд-хдз мафијашкој дружини????

ОДГОВОРИТЕ
Name

еееее,

23.11.2016 19:59

Па зато што су Сорошеви плаћеници, као вођа снсд-ОВАЦА!

Name

Гибралтар

23.11.2016 21:54

Зато што их очекује пут у Гибралтар

Name

НЕНЕДАНО

23.11.2016 20:43

КАДА СЕ ВРАТИ СЛОБОДАН ЈАЦИ НЕГО ИКАД ОН ЈЕ КО ВОДА СВАКУ ПУКОТИНУ НАДЕ,НЕЗАУСТАВЉИВ.ЊЕГОВО ПОЈАВЉИВАЊЕ ЦЕ ЦЕ ИЗАЗВАТИ ПРАВИ ЦУНАМИ.ЦЕКАМО ТЕ НЕСТРПЉИВО.ПОДРСКА ВАСК....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббс

24.11.2016 13:24

Хоћемо да гледам репризу ХАПШЕЊА Здравка И Зорана ЦВЈЕТИНОВИЋА .СИПА обрадујте овај напаћени народ у БИХ

Name

Грга

23.11.2016 22:17

Царину и пореску управу одмах треба укинути јер оне само слузе за регуларно пљацкање сиротиње а све слузбенике кои су злоупотребили слузбени полозај наравно у своју корист извести пред стрељацки строј

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

24.11.2016 12:57

Нено И Славиша цариници са Каракаја послушници Цвјетиновићеви Оно за њега раде И господја Пажин кума Лопова Цвјетиновића све у Хапс

Name

дејанпд

24.11.2016 06:46

Ја бих само додао, гледајуци ово постење и озбиљност институције УИО, да онај њихов, вјероватно дозивотни гласноговорник, сваки пут кад се покрене иницијатива за уводјење додатних пореских стопа,за основне зивотне намирнице, пољопривредни и градјевински материјал,те љекове и сколски прибор, изјављује КАКО БИ УВОДЈЕЊЕ ВИСЕ ПОРЕСКИХ СТОПА ДОВЕЛО ДО ЗЛОУПОТРЕБА,ТЕ УИО НЕ БИ БИЛА У СТАЊУ СВЕ ТО ИСКОНТРОЛИСАТИ ПА БИ ДОСЛО И ДО СМАЊЕЊА ПРИХОДА СТО НЕ МОГУ ДОЗВОЛИТИ. е па ако се ово истјера до краја,треба уз подрску народа, протестима у оба ентитета ици на уводјење нулте стопе на бар 1500-2000 основних артикала, а комуналије,репроматеријал, средства за изградњу крова над главом младима, сјемена, радне масине итд опорезовати по маx 10%, те опсту стопу дици на 20-22%, на алкохол, цигарете, аутомобиле, сокове са мање од 50% удјела воца, цвијеце, слаткисе, грицкалице конзервиране производе, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови

24.11.2016 13:06

ЦВЈЕТИНОВИЋ од РИВЕ ТЗ за терминал узео 500.000 КМ зна се како му је средио .

Name

Терм

24.11.2016 13:30

Шеф ТЗ Има информације о ТЕРМИНАЛУ ко је подјелио МИТО' и ко је исистиро да ту буде ТЕРМИНАЛ

Name

Мартин

25.11.2016 08:45

Дејанепд апсолутно си у праву, требало би увести диференциране пореске стопе пдв-а да се олакса зивот обицним људима, ефекат прикупљања пореских прихода био би исти или цак веци. Треба стати на крај оваквим криминалним шемама увоза робе на фиктивне фирме и избјегавање плаћања акцизе, царине и пдв-а.То би знацајно повећало пореске приходе које прикупља УИО.

Name

ЖИКА Ж

24.11.2016 07:01

ОВА ЈЕБЕНА БОСНА СВЕ МИ ВИШЕ ЛИЧИ НА СИРИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каракај

24.11.2016 12:52

Ова њушка Цвјетиновић рекет узима од Нене И Славише цариника годинама ,њих притиснути И све ће испричати о Цвјетиновићу како је Отказ Давао цариницима па враћао на посао за одредјену суму новца .

Name

Шпедиција Каракај

24.11.2016 13:03

Здравка Цвјетиновића ухапсити одмах криминалца има у некретнинама два миллиона евра у Србији И КОНЧИТУ БРАТА ЗОРАНА И ЊЕГА У ХАПС ,ОБАВЕЗНО У КОНЧИТУ ОН КУПИ ХАРАЧ БРАТУ

Name

Енап Г.

25.11.2016 07:24

Пола судија, тузилаца, полицајаца, цариника ...изгубило би посао кад би одбило да изврсава налоге политицара који су их уосталом и поставили на та мјеста. То је реалност, све остало су обицне "рекла-казала".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, мој Народе...

25.11.2016 07:37

Цвјетиновиц је ту ситна риба, обицни изврсилац. Искористио је то да се обогати, али је вјероватно цетврта пета карика у наредбодавном ланцу. Мафијаско криминалној пирамиди, гдје сам врх представљају најистакнутији представници народа. Тој хоботници немогуце је осјеси главу посто их имају висе. Мектиц је усамљени борац, али је немоцан. Гдје год цацне наидје на зид од гуме. Они су се тако организовали да им на томе могу позавидити и најмоцније мафије на свијету, сицилијанска, кинеска, руска...судови и тузиластва имају све доказе за криминал у УИО, па ста су направили. Ниста, осим сто су пустили све осумњицене, а до Спирица&ЦО нису ни досли. САМО СЕ ПОСТАВЉА ПИТАЊЕ СТА РАДИ ВИСКОКИ ПРЕДСТАВНИК. ЗАСТО НЕ КОРИСТИ БОНСКА ОВЛАСТЕЊА. НАДАМО СЕ ДА И ОН НЕ ЦИНИ ДИО ТЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ. Цудно је да га политицари пљују, а да он не смије ниста да предузме. Надамо се да га не могу уцјењивати неким "услугама", или да ти напади не цине само дио унапријед договореног сценарија. По опробаном криминогеном принципу : "нападацемо се да код народа створимо утисак да смо медјусобно непријатељи, а ми знамо како се медјусоно готивимо". А народ, к'о народ; цорав код оцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Дајте Бога Ти

25.11.2016 07:41

Да ли се у медјувремену огласио ико од званицника (суд, тузиластво, полиција) након објављивања ових сазнања РТВБН. Како од њих да оцекујемо да несто уцине кад цине саставни дио тог криминализованог миљеја. Сто би се рекло "врана врани оци не вади".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кањза

25.11.2016 10:00

Засто Пицко не користи бонске овласти.Пицко, мора да и ти имас путера на глави

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

25.11.2016 10:11

Зашто Додикове телевизије не објављују ово???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-енап г.

25.11.2016 18:41

Па због њиховог радног места треба да нестане народ.Колико невиних буду жртве ових моралних сатрапа.Али,нека се не заваравају.Рачун стиже на наплату..

ОДГОВОРИТЕ