Луфтханза због штрајка отказала 900 летова

Штрајком је погођено готово 100.000 путника јер њемачка авиокомпанија не жели повећати плате пилотима за 3,7 одсто, колико тражи синдикат.

Свијет 23.11.2016 | 13:58
Луфтханза због штрајка отказала 900 летова
Штрајк у "Луфтханзи". Након пропалих преговора управе и синдиката пилота та авиокомпанија приморана је отказати близу 900 летова, што је пореметило планове готово 100.000 путника.

Дводневни штрајк пилота почео је у поноћ. Синдикат захтијева повећање плата од 3,7 одсто за свих 5.400 пилота, док управа нуди 2,5 одсто, каже Јерг Хандверг, секретар синдиката пилота.

"Боримо се с "Луфтханзом" за плате пилота. Нисмо добили повишицу више од пет година и захтијевали смо од управе да нам достави понуду. До сада смо добили само преварантске понуде. За сваки додатак на плату захтијевали су да се одрекнемо неких других бенефиција из радног уговора. Нисмо задовољни и захтијевамо да нам доставе приједлог о којем бисмо могли преговарати. Зато смо у штрајку", додаје Хандверг.

Баш попут партије пинг-понга, одговорност за штрајк пребацује се између управе и синдиката. Портпарол "Луфтханзе" Мартин Леутке критикује потезе синдиката.

"Од 3.000 летова, колико их је планирано за данас, готово 880 је отказано. Близу 100.000 путника погођено је овим штрајком. Веома нам је жао због тога, али морате схватити да је синдикат пилота више заинтересован за стварање конфликта него за његово рјешавање", каже он.

"Не уживамо у штрајку. Жао нам је због путника и не разумијемо зашто "Луфтханза" није у стању направити поштену понуду и зашто ствара проблеме путницима. Спремни смо у сваком тренутку вратити се за преговарачки сто. Штрајк можемо прекинути сваке секунде, али управа мора направити корак напријед", додаје Леутке.

Путници највише испаштају

Ово је 14. штрајк пилота "Луфтханзе" у посљедње четири године, током којих се копља најчешће ломе преко леђа путника. Путник Раинер Сиедле каже да су му штрајкови досадили.

"Поприлично су нам досадили. Могли су постићи било какву врсту договора. Наравно, пилоти требају добити повишицу, то ми је јасно, али путници су ти који плаћају цијену", додаје.

Слично мисли и путница Александра Тринкмаиер.

"Мислим да су штрајкови у "Луфтханзи" пречести. Сметају свима. За мене, лично, ово није катастрофа. Један штрајк у два мјесеца је прихватљив, али не би било прихватљиво да штрајкују чешће", додаје.

Из "Луфтханзе" су објавили да се штрајк не односи на летове других компанија у њеном власништву, попут Свис, Аустриан и Бриселс Ерлајнза.

Истовремено, могу се очекивати додатна отказивања на континенталним и прекоокеанским летовима. Штрајк се службено завршава у четвртак, сат прије поноћи.

(Ал Јазеера)

Коментари / 0

Оставите коментар