Поништавају тендере да продуже уговоре

У прва четири мјесеца ове године институције и јавна предузећа у БиХ поништили су више од 600 тендера, а до 1. новембра више од пола њих није расписало нове поступке јавних набавки, што отвара сумњу у криминал и кршење закона.

Босна и Херцеговина 22.11.2016 | 17:31
Поништавају тендере да продуже уговоре
"То су најчешће злоупотребе Закона о јавним набавкама. Институције праве намјерне грешке која ће довести до прекида набавке и онда се само са претходним добављачем настави уговор, што је противзаконито", рекао је Игор Вукајловић из Удружења грађана "Тендер".

Поступак је сљедећи, распише се тендер, пријаве се потенцијални добављачи, а наручилац посла намјерно направи грешку у процедури и тендер поништава он или даље у поступку Канцеларија за разматрање жалби.

Након што тендер падне, не расписује се нови, већ се уговор продужава са раније одабраним понуђачем или се "разбија" на неколико мањих и склапају се директни споразуми.

Оно што забрињава јесте да је у посљедних скоро 12 година изречено свега десетак казни због кршења Закона о јавним набавкама, на основу којег се потроше милијарде марака, што је више него очигледно да држава и институције система немају снаге или не желе томе да стану у крај.

"Док год је то тако, они ће да краду или намјештају тендере", рекао је Вукајловић.

Такође, забрињава и чињеница да готово све и један мало већи посао који се ради путем јавних набавки пропадне. Примјера у посљедње вријеме за тако нешто има неколико, а само Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података у посљедњих мјесец дана пропала су два тендера тешка готово 40 милиона КМ.

Један од њих је набавка пасошких књижица у вриједности 22 милиона КМ, а други изградња зграде ове агенције у Бањалуци вриједан преко 15 милиона КМ.

Исто тако недавно је пропао тендер за изградњу граничног прелаза у Градишци вриједан петнаестак милиона КМ, а крају није приведен ни онај за одржавање аутопутева у ФБиХ вриједан такође око 15 милиона КМ.

Тендер за набавку 72 возила за Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево вриједан преко два милиона КМ такође је поништен, а слична је ситуација и са осталим поступцима јавних набавки, тако да је све рјеђе да се у БиХ милионски вриједни тендери спроведу у првом покушају.

"У ревизорским извјештајима све пише. Званична институција указује на кршење закона, наводи примјере, али се на томе стане и нико ништа неће да предузме по том питању, осим неколико невладиних организација и медија који о томе пишу", рекао је Дамир Шабановић из Удружења грађана "Јустициа", који је заједно са неколико удружења и спровео истраживање на тему поништавања поступака јавних набавки.

Он каже да су од око 60 уговорних органа, на основу Закона о слободи приступа инфорамцијама, затражили податке о томе да ли су и због чега нису поново расписали тендер, али да још чекају одговоре.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Труе

22.11.2016 18:30

Пропао је тендер и за одржавање аутопутева у РС...поштени Чорокало то средио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, али..

22.11.2016 22:26

Има сад Кају за противника, није то исто.