Српска стабилна уз Дејтонски споразум

Српска демократска странка остаје на досадашњим политикама када је у питању Устав БиХ и уставни поредак, што значи да види Републику Српску као стабилну кроз Дејтонски мировни споразум, који је дефинитивно показао да је гарант стабилности и мира у БиХ и региону, поручено је на пријему који је СДС организовао на Јахорини поводом 21. године од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Република Српска 21.11.2016 | 22:35
Српска стабилна уз Дејтонски споразум
“Дејтонски мировни споразум је 1995. године помирио двије концепције, једну унитаристичког и другу сепаратистичког садржаја. Помирене концепције схватиле су како и на који начин могу да живе у БиХ и како да креирају тај суживот који је од велике важности”, изјавио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Говедарица је истакао да СДС не види у овом моменту било какав основ за промјену Дејтонског мировног споразума, изузев у погледу који се односи на имплементацију пресуде Европског суда за људска права у случају “Сејдић-Финци”.

СДС радује и став политичког врха Србије, који као гарант Дејтонског мировног споразума, БиХ види као договор три народа.

“Треба обиљежити 21. годину мира у БиХ, 21. годину опоравка реновирања свега онога што је рат починио и треба тражити простора и могућности да Дејтонски мировни споразум чинимо још ефикаснијим и бољим”, изјавио је на Јахорини амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица коментарисао је и повлачење позива за пријем на Јахорини који је раније упућен предсједнику Српске Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић. Након што је објелодањена такозвана „Црна књига СНСД“ Говедарица оцјењује да је то логичан потез.

„Ја сам, нажалост, морао да откажем тај позив и надам се да ће господин Додик заиста схватити ове поруке и бити предсједник грађана Републике Српске, то је његова уставна дужност. Његов посао није да прави црне књиге у Републици Српској, да се обрачунава са политичким неистомишљеницима.

Хајде да повјерујемо да је у питању једна врста скандала, ја сам више на становишту да је то једна ужасна реалност у Републици Српској и покушавам само да схватим – како би се понашала Тереза Меј или којим случајем предсједник Француске да се ово којим случајем њима десило.

Вјерујте, у наредна 24 часа та господа би се извинила сопственом народу и били би под притиском јавности принуђени да поднесу оставке“, истакао је предсједник Српске демократске странке.

Говедарица каже да није изненађен причом о црним листама СНСД-а, имајући у виду начин и стил понашања појединаца у Српској. Због посљедње ситуације гдје је новинар и блогер Слободан Васковић, који се између осталих налази и на таквој листи, напустио БиХ јер страхује за безбједност, Говедарица је забринут.

„Забринут сам за демократске процесе у Републици Српској. Дефинитивно, одређено људи се налазе на црним листама, претпостављам да сам и ја један од тих. Нама не преостаје ништа друго него да се боримо против оних страначких људи који преко институција власти у Српској покушавају да се обрачунају са политичким неистомишљеницима. Очигледно да је Васковић са својим дјеловањем и радом један од тих. У том случају, Република Српска треба један покрет отпора против овог режима и ништа више“, поручио је Говедарица.

На скупу на Јахорини предсједнику Српске је поручено да размисли којим путем иде Република Српска и да ли су јој потребне црне књиге или економски опоравак, просперитет, мир, стабилност и бољи живот грађана.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мр

21.11.2016 21:40

Гласан за овог Говедарицу на следећим изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

21.11.2016 21:45

Шта је стабилно синко драги,а Васковица нам нема?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

21.11.2016 21:49

Гдје је најбољи човјек Републике Српске.Имали неко да га заштити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

21.11.2016 22:11

Паметни,храбри и мудри људи су највеће богатство једне земље.Треба их чувати као зјеницу ока ,а не протјеривати.Поготово не ћутати,као да се ништа десило није.

Name

И.сарајево

21.11.2016 22:19

Ко је овај целавко лијево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

22.11.2016 07:18

Горан Зубац

Name

И.н са

22.11.2016 07:38

Попиц највеци лузер избора види му само прстију

Name

Јела

22.11.2016 05:18

Опет искупио сљам. Опет пропалитети....вецина назалост. Бојим се да странка срља у пропаст :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бор

23.11.2016 14:49

Јело у праву си, али ова странка је пропала када је на њеном челу био Драган Чавић, велики миљеник међународне заједнице и преносилац надлежности на Сарајево.

Name

ноле

22.11.2016 06:51

ОВИМ РЈЕЦИМА ЈЕ СВЕ РЕЦЕНО !! """Ћути “опозиција” у Републици Српској. Неће да се замјерају с мафијом с којом граде “национално јединство”, онда када то мафији одговара. Тој истој опозицији је Слободан Васковић, потребнији него она њему. Оваква опозиција није потребна никоме осим режиму."""

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.11.2016 21:57

Јес ми брале додијо тај Деyтон.

ОДГОВОРИТЕ