Продаја личних карата постаје уносан бизнис

Продаја скенираних личних карти из БиХ, чини се, постаје уносан бизнис. За 500 комада може се добити 2.000 евра.

Босна и Херцеговина 21.11.2016 | 20:40
Продаја личних карата постаје уносан бизнис
Наиме, како Акта.ба сазнаје, једној компанији из Сарајева, која се бави продајом некретнина, обратила се женска особа која се представила као Рафаела М. Она је показала интерес за куповину скенираних личних карти БиХ.

У преписци преко Фејсбука била је спремна купити одмах 100 комада.

Како Акта.ба сазнаје, ове податке прикупљању за истраживања тржишта коју, наводно, раде за компанију „Баумаx“ из Мађарске.

Оваква појава у БиХ је све чешћа. Наиме, Тужилаштво БиХ је пре неколико месеци покренуло истрагу под називом „Круна“ у склопу које су вршени претреси локација на којима су се налазиле особе које су осумњичене да су продајом личних карти стекли незакониту имовинску корист у износима од више десетина хиљада КМ, те нанели огромну штету грађанима БиХ чији су подаци злоупотријебљени.


Фото: акта.ба / Промо

Подсетимо, неовлаштена трговина идентитетима грађана противна је одредбама Конвенције Савета Еуропе о заштити појединаца гледе аутоматске обраде личних података и противно законима Босне и Херцеговине којима је забрањена продаја личних података држављана БиХ који су законом заштићени.

Из Агенције за заштиту личних података БиХ за Акта.ба су казали да када је у питању прикупљање преслика копија карте меродавне су одредбе Закона о личној карти држављана Босне и Херцеговине, који у члану 3. ставак (7) прописује да се од држављанина БиХ може тражити копија личне карте, само у поступку ревизије или престанка држављанства БиХ и када је то законом прописано.

"Даке, прикупљање копија личних карти противно наведеној правној норми представља повреду начела праведности и законитости. За такво поступање, које је противно начелу праведности и законитости, Закон је прописао новчану казну у висини од 10.000 КМ до 100.000 КМ за контролора, док је за одговорну особу у контролору прописана казна у висини од 500 КМ до 10.000 КМ. Међутим, пошто сте у упиту навели да се ради о продаји скенираних личних карата, Агенција је мишљења да наведено указује на постојање оправдане сумње у почињење неког од кривичних дела прописаних кривичним законодавством у Босни и Херцеговини" наводе за портал Акта.ба из ове агенције.

Извор: Акта.ба

Коментари / 0

Оставите коментар