Шта је Дејтонски споразум донио БиХ?

Прије 21. годину у америчком граду Дејтону парафиран је Оквирни споразум за мир у БиХ. Основни циљ Дејтонског споразума био је да буде заустављен рат, који је у БиХ трајао од 1992. до 1995. године. Споразум је званично потписан 14. децембра у Паризу.

Босна и Херцеговина 21.11.2016 | 22:52
Шта је Дејтонски споразум донио БиХ?
Данас је 21 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и окончања крвавих балканских ратова. Дејтон у Охају остаће упамћен као мјесто гдје је успостављен уставно-правни поредак БиХ.

На папиру је све исто, у пракси нешто сасвим друго. Нико нема ништа против чињенице да је Дејтон донио мир. Ипак, на будућност дејтонске БиХ се гледа из више углова. Данашњи политички актери имају различите ставове. Први човјек Републике Српске тврди да је Дејтонски мировни споразум распакован насиљем високог представника, који је наметао Законе и мјењао карактер самог поразума. Милорад Додик, поручује, да неки нови Дејтон не долази у обзир.

Мировна конференција одржана је у Мировној бази Рај Петерсон. Троседмични разговори неколико пута су били пред распадом.

Ипак, пеговарачи су били у Охају све док се нису договорили. Потписник испред БиХ је био Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман испред Хрватске, а Слободан Милошевић испред Савезне Републике Југославије. Највећи кривац што се о Дејтону расправља и 21 годину касније је међународни фактор. То је готово јединствен став из Републике Српске.

Распакивање Дејтона значило би наставак сукоба. Ратни циљеви – политичка средства. То би био најгори сценарио – порука је српског члана Предсједништва БиХ.

Без унутрашњег договора нема промјене уставног оквира у БИХ. Поручили су то данас из Сарајева министри спољних послова БиХ и Словачке.

Темељ Дејтонског устава је успостављање БиХ са два равноправна ентитета ФБиХ и Републике Српске. Сада се заговара и трећи ентитет. То би аутоматски значило распакивање Дејтона, што за Републику Српске може да има велике посљедице.

Шта нам је донио Дејтон? На ово питање политика и струка имају један одговор. Грађани други.

Преговори који су трајали од 1. до 21. новембра били су прави примјер "шатл дипкоматије". То је подразумјевало да међу посвађаним странама посредују дипломате. Њихов задатак је био да насамо са Изетбеговићем, Милошевићем и Туђманом договорају дијелове споразума, који су потом озваничени у један.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.



БН телевизија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

мистер x

21.11.2016 18:41

Ма каакав Дејтон то је само препрека и стварање мрзње. Босна мора биит јединствена земља без ентитета,

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

21.11.2016 18:51

Дејтон није набоље написан и дефинисан, али је најбоље сто се десило БиХ тада јер је доњио престанак рата и мир. Сретан празник свима који славе.

Name

***

21.11.2016 19:09

X мистер, да ниси сустер?

Name

мф

21.11.2016 19:11

Ако хоцемо мир БиХ се мора подијелити преговорима а не ратом али то наси политицари незнају онда се морају умијесати Рус и САД заједно без мијесања Запада

Name

АР

21.11.2016 19:15

Само се немојте свадјати људи ко Год да сте И којој год вјери припадате.Дејтон нам је донио све ове лијепе ентитете кантоне посланика имамо мало висе него америка а америка је мало мања од босне И сад нас само возају за нос И управљају Нама ко са овцама.Све у свемо напредујемо право .Недај бозе горе

Name

Р.Д

22.11.2016 06:58

Да Босна мора бити целовита брез ентитета је став једне стране,став друге стране да босну треба поделити на две самосталне државе ,каће се једном сватити да је Дејтонска БиХ компромис и подијељеној босни на две државе а и Босни брез ентитета.То је свијет сватијо и понудијо Дејтонски споразум .Ту треба ставити тачку и радит на добробит свих народа у БиХ

Name

Генерал

21.11.2016 19:12

Даyтон це нас до краја унистити. Све је дао политицарима а народу све узео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

21.11.2016 19:35

Основна сврха сваког мировног споразума је да оконча рат и постави темеље држави, или у овом случају новој државној заЈедници (БиХ) уважавајући ново уређење и 2 државотворне административне јединице. Са те стране ДМС је испунио сврху. Сам ДМС беше јако штетан и по Србе у БиХ и по Српску, но томе су кумовали и преговарачи испред српске стране. Врло брзо се показало да сам ДМС и папир мало значе, и спонзори и ментори друге стране су кренули у девастирање ДМС а Српској су отимане бројне надлежности, тако да иако беше испрва штетан, Срби су дошли у ситуацију да се све више позивају на изворни Дејтон. Како год, ДМС је више него добар оквир за функционисање државне заједнице БиХ, но проблем је са незајажљивима (лоцираним у федералном Сарајеву) који нису ни данас одустали од својих ратних циљева, и ти уз помоћ тзв високог представника константно муте воду и генеришу нове пробеме. Државна заједница БиХ је "де факто" протекторат МЗ у неком стању перманентне привремености, видећемо шта ће бити сатим пројектом, трајаће док траје, а у Српској треба ипак собом да се бавимо, а политичким опцијама код одлука водиља мора бити интерес Српске и добробит грађана Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

21.11.2016 20:22

Неће придјев никад постат именица, иф ју ноу вот ај мин ;)

Name

БЛ

21.11.2016 19:44

Бољи је био ВенсОвенов план. Босна је српска земља и српски назив а не турски. Муслимани ју својатају вјековимани убијају Србе.И ја самнза јединствену Босну и,Херцеговину у којој живе Срби муслиманске католичке и православне вјере или ако неће ван из наше земље. Па 64% је катастарски Српско а они тобоже присвајају шта су писали турци.Стрпите се браћо, неће ислам још дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X4

21.11.2016 20:16

Не пријети, има људи у СИПИ који су спремни "продати" све па и твој ИП...

Name

горан

21.11.2016 20:36

@БЛ Заборавио си поменути Ескиме и оне из Тунгузије јер и они су Срби само они то не знају и ти их требас 'просвијетлити'

Name

У БЛ се шљего

22.11.2016 10:12

@БЛ:А да пробаш мало да купаш рибе и ловиш лептире?

Name

НН

21.11.2016 19:53

Треба чувати себе своју дјецу и родитеље у кога су живи а ми се непитамо ништа како се велики договоре тако ће бити ЕУ одговара овако стање у Б и Х нашли три БУДАЛЕ да нас вуку за нос а јадни народ трпи и шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

21.11.2016 20:05

Донио је новац Бајици и његовим хостаплерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

21.11.2016 20:23

СИСАЊЕ МОТКЕ НАДРЕАЛИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

21.11.2016 20:53

Само знам дасу ова тројица требали давно бити гдјесу сада ДЗУКЕЛЕ.А овај лајцак само треба дасе зове лајавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

21.11.2016 20:55

подрска и поздрав Васков Слобу

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

21.11.2016 20:58

Јели оно иза њих тројице тада вазеца застава БХ под којом је примљена у УН, а за коју наси би данас воле реци да је 'ратна'. Сјецамо ли се када је недавно Сејфудин Токиц у БЛ ухапсен када је махао са том заставом, али је пустен уз извињење јер је у полицији доказао да је БХ под том заставом примљена у БХ и да никаквим каснијим законом ни у Федерацији ни у РС није забрањена њена употреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

21.11.2016 21:17

Када Буде опет Југославије као земље свих народа и народности.бити це и и БИХ какву је бакир Зели...са СФРЈ је престала и БИХ да постоји јер БИХ је Југославија у минијатурном издању, изетбеговици нису хтјели југославију, а сада би је хтјели у босни правити.... Па има ли ту логике икакве .СФСН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

21.11.2016 21:39

Донио је Бакира + 2 = ??

ОДГОВОРИТЕ