Народна вјеровања о Аранђеловдану

Михаило је први анђео који је ступио у борбу са злим духом и непрестано се бори за славу Божју, па се на икони представља као борац - војвода, са мачем или копљем у руци.

Република Српска 21.11.2016 | 17:24
Народна вјеровања о Аранђеловдану
Према народном веровању, коме куцне последњи час, он долази и узима душе. За данашњи дан везују се многи обичаји и веровања.

Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу, није добро, а ако је код главе, болесник ће оздравити. Слави се у јесен, а по народном веровању, то је зато што је кад су свеци делили улоге, архангел Михаило добио јесење и зимско време - време зиме и зимских тешкоћа.

Говори се да у ово време он луда светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима. Једно народно веровање каже да се на овај дан према временским условима може одредити каква ће бити година. Каже се - какво је време на Аранђеловдан, такво ће бити током целе зиме и пролећа.

У неким крајевима овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може да отера вукове.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.



Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

21.11.2016 17:08

СРБи имају сто нико други нема. СРБи имају своју Крсну СЛАВУ која помазе оном СРБима који у Бога и Светог Саву вјерују и своју Крсну СЛАВУ са вјером, надом и љубављу редовно прослављају. Свети Архангел МИХАИЛО - АРАНДЈЕЛОВДАН је друга највеца Слава код СРБа по броју Славара. Једни СРБи своју Славу славе а други СРБи на СЛАВУ одлазе. Нека ј е зато срецна СВИЈУ СРБА СЛАВЉЕ, ЦУВАЈ БОЗЕ СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

21.11.2016 18:28

То и јесте добро питање како то да срби имају несто сто други хришћани немају и какве везе има слава са Исусом и Библијом.Како једна вјера може бити везана за једну нацију а не за човјечансво.Људи требају вјеровати у једног Бога а не у неке од људи проглашене светце.

Name

Михаило Микиц

21.11.2016 22:36

Бања Луко морам да ти казем да непознас нити Библију нити Православље, нити Светосавље као врхунац хрисцанске православне националне идеологије и СРБски нацин зивота. ЗАТО отиди код неког СРБског Попа да ти објасни истине Светог Православља.

Name

бијељина

22.11.2016 06:58

А ти микицу мислис да је то истина? Вјерујес једној књизи и људима који прицају прице без и једног доказа

Name

Ре Михајло

22.11.2016 07:06

Библију врло добро познајем а светосављем се небавим јер је настало вјековима после исуса и веже се за једну нацију.Има ли игдје у библији да се спомиње крсна слава и крштење или можда свети сава.Можда ће неко за 100 или200 година прогласити Милорада за светца.

ОДГОВОРИТЕ