Промјена плана: Русији не требају гасоводи

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски каже да ће Русија "одустати од проширења Северног тока, а да јој Јужни ток више уопште није ни потребан".

Свијет 21.11.2016 | 16:10
Промјена плана: Русији не требају гасоводи
Како је рекао, Европска унија омогућила је Русији да користи 80 одсто капацитета гасовода Опал у Немачкој.

Он је рекао да је Русија успела да створи гасни монопол у Европи.

"Неће бити Северног тока 2. Русима више неће бити потребан. Захваљујући гасоводу Опал сада могу да повећају проток гаса кроз Северни ток 1 који није искоришћен у потпуности. Одлуке нема, али неформално се зна да повећање испорука преко Опала и Северног тока 1 задовољава Гаспром тако да одустане од Северног тока 2", рекао је Вашчиковски данас пољском информативном порталу Онет.пл.

Шеф пољске дипломатије упозорио је да тиме пада и руски захтев: или Северни ток 2 или Јужни ток.

"Русима више неће бити потребан Јужни ток да пошаљу гас на југ Европе. Преко гасовода Опал послаће гас из Северног тока 1", казао је Вашчиковски.

Министар је објаснио да је Пољска протестовала против планова да се Гаспрому омогући коришћење 80 осто капацитета немачког гасовода и откуп још 20 одсто, ако нико други не би био заинтересован, зато што су такве руске испоруке конкуренција за пољски терминал за течни природни гас у Швиноујшћу на Балтику и будућег норвешког гаса које је Пољска хтела да испоручује даље на југ Европе.

"На први поглед требало би да објавимо победу да смо блокирали Северни ток 2 али с друге стране Русија ионако постиже свој циљ - преплавиће Средњу и Јужну Европу већим количинама гаса које заобилазе Пољску", рекао је шеф пољске дипломатије.

Против проширења постојећег руског гасовода на дну Балтичког мора у Европској унији протестују највише Пољска и Словачка чије територије нове испоруке руског гаса заобилазе, а Словачка је израчунала да ће годишње губити стотине милиона евра на транзиту руског гаса на Запад преко Украјине и Словачке.

Вашчиковски је најавио у интервјуу за Онет.пл да ће Пољска покушати да преко жалбе Европској комисији и тужбе Европском суду правде ипак блокира ту одлуку да Гаспром добије готово монопол на капацитете гасовода Опал.

Извор: Бета
Фото: Тхинкстоцк.цом

Коментари / 0

Оставите коментар