Језеро смрти: Сат времена овдје убија

Добродошли на прекрасно језеро Карачај, руско језеро које је службено и најзагађеније мјесто на планети.

Свијет 21.11.2016 | 13:38
Језеро смрти: Сат времена овдје убија
Само стајање сат времена на обали тог језера 1990-их дало би вам дозу радијације сто пута већу него што је допуштена количина излагања унутар годину дана. Односно, већ за сат времена тамо брзо бисте умрли.

Крили постојање нуклеарке

Узрок огромних количина зрачења није никакав феномен, већ оближњи нуклеарни погон који је престао с радом 29. септембра 1957, након несреће у којој је заказао систем за хлађење, а чије је постојање скривано од стране власти све до 1990-их.

Наиме, након Другог свјетског рата Совјетски Савез је заостајао за развојем нуклераног арсенала у односу на САД, па се убрзано радило на истраживањима и развојним пројектима како би се произвела довољна количина уранијума и плутонијума.

Нуклеарно постројење у Озерску изграђено је у журби између 1945. и 1948., а рупе у знању совјетских физичара онемогућиле су исправну процјену сигурносних одлука. Еколошки проблеминарочито нису узимани у обзир у тим фазама развоја нуклераних програма.

У језеро је ишао нуклерани отпад

Свих шест реактора саграђени су на језеру и користили су отворени систем хлађења, отпуштајући загађену воду назад у језеро. У почетку се високо радиоативни отпад одлагао у оближњу реку, која га је одводила до ријеке Об, путујући даље до Арктичког океана.

касније се језеро Карачај користило као складиште на отвореном. Након кобне експлозије нуклерног постројења, локално становништво из града Озерск које се у то доба звао Мајак је евакуисано, а ослобођена радијација је била смртоносна.

Остали да живе тамо

Упркос евакуацијама, велик број становника није желио да се пресели, па и данас удишу контаминирану прашину и ваздух и пију загађену воду - иако се језеру не приближавају.

Ниво смртности и рака код становника је очекивано огроман, а град је ограђен - али ограду становници доживљавају више као препреку онима изван да дођу унутра, него што њима представља препреку иду ван. Новинарима и репортерима посјета је допуштена, али о свему одлучује руски ФСБ, Руска тајна полиција.

Језеро је данас пуно бетона

Језеро Карачај данас је затрпано бетоном чија је намена да држи радиоактивни талог даље од обале. Низводно од њега у ријеци Теча готово ни нема трагова радијације, иако су узводни токови загађени и из њих неће бити сигурно пити још више стотина година.

Погледајте видео:



(Еxпресс.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па да

21.11.2016 15:45

Еј па ту требају ови наши Арапи да праве своја насеља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоки

21.11.2016 16:50

А сто неби ти направио кад си толико паметан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

21.11.2016 19:53

Зар не видиш тробојку у логу бн? Или те коријени вуку, а ти се инатиш као Срби.