Пут у ЕУ је најбоље што БиХ може добити

Потпредсједник Владе и министар спољних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак стигао је у посјету Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 21.11.2016 | 13:15
Пут у ЕУ је најбоље што БиХ може добити
Прво је одржао састанак са министром спољних послова БиХ Игором Црнадком, након којег је изјавио како је европска перспектива најбоља коју БиХ може добити те како је поносан што његова земља може учествовати на путу БиХ ка ЕУ.

Лајчак је изјавио да му је посебно драго што у БиХ борави тачно годину након посљедње посјете те да је овога пута ријеч о двојној дужности.

"На првом мјесту ми је упознавање о ситуацији у БиХ. Довео сам представнике фирми из Словачке који желе разговарати с овдашњим представницима власти. Словачка од 1. јануара преузима позицију контакт амбасаде НАТО-а, што је такође много битно за БиХ."

"БиХ је остварила велики корак и пред њом је и велики посао када је ријеч о придруживању ЕУ. Поносан сам што је Словачка као земља која предсједава ЕУ допринијела томе. Није уреду што се људи у БиХ у 21. вијеку плаше, јер их је погодило много ствари у посљедње вријеме, а ми им обећавамо помоћ", рекао је Лајчак и додао да је европски пут најбоље што БиХ може добити.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак је изјавио како је позитивно што је Лајчак у посјети БиХ на дан обиљежавања потписивања Дејтонског мировног споразума.

"На данашњи дан није само заустављен рат, већ је створена прилика за будуће генерације да овдје живе. Управо на дан када је потписан Дејтонски споразум, гост нам је Мирослав Лајчак и желим му да се добро осјећа и у Сарајеву и Бањалуци. Позитивно је што је Лајчак одлучио разговарати и с представницима власти у Федерацији БиХ и Републици Српској."

"Разговараћемо о билатералним односима и процесима европских интеграција БиХ. Када је ријеч о билатералним односима, они су пријатељски и дефинитивно нису оптерећени ничим. Поздрављам и то што је Лајчак дошао у бизнис окружењу, што је добро за развој трговинских односа и размјена између Словачке и БиХ", нагласио је Црнадак и додао да је Словачка потврдила да је пријатељ БиХ те да је била посвећена придруживању на путу придруживању ЕУ.

Црнадак је истакао да БиХ жели званичан статус кандидата до краја 2017. године, а да 9. децембра стиже "фамозни упитник" који ће донијети комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Према његовим ријечима, БиХ тада треба показати опредијељеност ка ЕУ и то пуном снагом.

Мирослав Лајчак ће се данас састати и с предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и члановима Предсједништва БиХ. Лајчак је у Сарајево дошао с представницима 19 компанија те ће се много разговарати и о могућности инвестиција и улагања у БиХ.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срби

21.11.2016 23:50

Си вам највеци проблем ту. И никсда због тога ниссм стецнији

ОДГОВОРИТЕ