За закон, традиционални свињокољ је мучење

За разлику од клаоница које поштују закон, па омамљују животиње прије клања, фармери у Републици Српској и даље се држе “традиционалног” начина усмрћивања свиња и говеда.

Република Српска 21.11.2016 | 12:25
За закон, традиционални свињокољ је мучење
Тако је сјекира, као “омамљивач”, посебно активна ових дана, с обзиром на то да је свињокољ у Српској у пуном јеку.

Председник Удружења сточара Републике Српске Владимир Усорац каже да фармер приликом смиривања свиња највише вјерују ушицама сјекире, док клање обављају месарским ножевима.

"Тако се код нас радило вијековима, а тај обичај је остао до данас. Једноставно, људи тешко мијењају навике. Претпостављам да би исто радили, све и да их закон обавеже на неку посебну процедуру. С друге стране, клаонице морају да спроводе омамљивања животиња прије клања", каже Усорац.

Ипак, међу домаћинима има и оних који су омамљивање сјекиром замијенили поступком у којем се користи специјални пиштољ.

Марко В. из Бањалуке каже да су његове комшије и он заједно купили овакву справу, што их је све ријешило велике муке.

"Нема више скике и трке по дворишту, а и животиња је прије клања у бесвјесном стању, како и закон предвиђа", истиче он.

А Закон о заштити и добробити животиња Републике Српске каже да се животиња смије клати само ако је прије искрварења била омамљена, осим ако је ријеч о вјерском обреду или ако се ради о клању за потребе домаћинства.

Омамљује се пиштољем са пенетрирајућим клипом, струјом и плином, а то ради лице које је оспособљено и које не смије употребљавати средстава за омамљивање којима се животињи наноси непотребна бол. Животиња се усмрћује на начин који ће јој обезбиједити тренутну смрт, све друго се сматра мучењем, наводи се у закону.

У Инспекторату Републике Српске кажу да су клаонице опремљене потребном опремом за прописани поступак омамљивања животиња.

"Овај поступак спроводи обучено особље, у складу са прописаним правилима, па у том погледу нису забилиежене веће неправилности. У појединачним случајевима се дешавало да у мањим клаоницама уређаји за омамљивање нису били исправни или адекватно подешени. У случају када власник за своје сопствене потребе коље животиње, одобрава се одступање од поменутих правила", каже портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

Омамљивач 70 КМ

На интернет се често могу наћи огласи у којима се нуде апарати намијењени за омамљивање стоке.

"Врло ефикасан за омамљивање стоке, ради на 220 волти, излазни напон око 70 волти на виљушкама. Забија се изнад ушију у кичму или врат, тако да парализује животињу, да без проблема можете да кољете. На вас не може да утиче струја. Испробан на свињама од 80 до 450 килограма, сваки пут без грешке. Цијена 70 КМ", стоји у једном огласу.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Конвенција

21.11.2016 11:35

По свим међународним конвенцијама, декларацијама и одлукама живот становништва у Босни и Херцеговини није достојанствен и не личи на живот човјека. Политичарима у БиХ и међународној заједници то није битно, битно је да су права животиња угрожена (керова, медвједа,свиња итд) и да само њих треба штитити и за њихова права се борити. Живјела западна демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

21.11.2016 12:37

А каква је источна демократија?

Name

Наравно да треба

21.11.2016 12:57

Наравно да треба штитити права животиња. Зар треба дати човјеку за право да живом псу одере кожу и да га веже за ауто и вози по путу? Или да објеси живу мачку или да јој исјече шапе и пусти да угине. То су монструозна дјела која чини човјек над недужним животињама и такве поступке треба казнити најстрожије , чак и дугогодишњим затвором . Такви монструми касније злостављају и нечије дијете.

Name

xxx

21.11.2016 12:21

Ста неце измислити.немају паметнија посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

21.11.2016 12:36

Биће мучење ако не буде крмокоља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Конвенција

21.11.2016 15:32

Је ли крмокољ по западмој демократији. Како се каже крмокољ по источној пошто си видим начитан. Када се људима дају право на живот, рад, слободу говора итд онда доносити законе за заштиту животиња. Код нас животиње имају већу заштиту и права од људи.

Name

Посматрач

21.11.2016 12:50

Ово је сасвим у реду што налаже Закон. Заиста је сурово ударати чекићем или сјекиром јадне животиње до смрти. Зар морамо остати на нивоу пећинског човјека када нам савремено доба олакшава ову ситуацију? Ако смо људи, односно човјек тако треба и да се понашамо а не као мучитељи животиња,односно живих бића. Овај би се закон заиста морао поштовати,а не оставити на савјест сваком појединцу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

21.11.2016 15:39

Ти си посматрач лаик за те ствари.Не удара се до смрти него само једном,онда се коље ножем.Јебала вас ЕУ и закони ти.

Name

Ре СЕЉАК

21.11.2016 17:10

Европска Унија нема везе са овим Законом. То је једноставно питање за све нас, да ли клати живу животињу ножем , па да трпи патњу и бол или је хуманије на начин као што се у Закону налаже.

Name

АЛКАТРАЗ

21.11.2016 20:54

Мислим да би !!! Овако: најхуманији начин био да то КЛИНТОНОВИ преузму у своје руке, они то раде из хуманитарних разлога. Убијају и то на дуже стазе,полако а сигурно, обзиром да им се отело сада да убијају људе па би било добро да се усмјере ту !: на том хуманизму јер су се доказали као веома хумане УБИЦЕ.

Name

ре посматрач

22.11.2016 17:49

слажем се,ударци чекићем по глави су на нивоу пећинског човјека,осим што се животиња мучи она јадна толико скичи да је то страшно,ја то не могу радити.Подржавам закон апсолутно

Name

ДЕ ГОТХИА

21.11.2016 16:50

ПРЕДЛАЖЕМ ДА ПРИЈЕ ИЗБОРА И ПОЛИТИЧАРИ "ОМАМЕ" ГЛАСАЧЕ ДА НИШТА НЕ ОСЈЕТЕ КАДА ИЗБОРИ ПРОЂУ (МОЖЕ СТРУЈА ИЛИ ПЛИН)... НАМА ЈЕ ТЕЖЕ НЕГО ЖИВОТИЊАМА - ЈЕР ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА МИ НАСТАВЉАМО ЖИВЈЕТИ И ПАТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гого

22.11.2016 10:44

Драги моји, уводе се правила ЕУ. Морацете то у месницама радити, нећете ни прасе моци испећи а да цару не платите пикслу, увешће вам још мноство нових и у свету познатих намета на месечна примања од 200 Еура. Гледацете како се наси познати политицари,; сувласници великих кпанија сепуре около са тзв.страним инвеститорима. Нисмо ли сваки дан близе томе и нисмо ли вец у томе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицка

22.11.2016 11:26

А ти паметњаковићи који пишу законе највише ждеру производе тог мучења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега месар

22.11.2016 17:42

Ово предсједник предлаже закон из своје струке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар закон

23.11.2016 09:19

Не треба изузимати ни потребе за домаћинство, сви да слиједе закон уз жестоке казне. Свиње су јако интелигентне животиње, навикну се на људе попут пса, ја би лично забранио свињетину. Никада нисам доживио да не вришти и скичи из свег гласа прије него је кркани почну ударати чекићима и сјекирама по глави, тачно да ти се желудац окрене и живот згади. Има довољно јагњетине и јунетине, свиње за кућне љубимце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

23.11.2016 10:29

У ЕУ је забрањено клати свиње,овце и друге зивотиње ,то морају да раде овластене клаонице.Ја зивим у Њемацкој ,и једном смо се добро опекли са крубаном.Наисла је Њемацка полиција и казна је била огромна 10 000 евра.Од сада кад кољемо курбан добро се сакријемо

ОДГОВОРИТЕ