С минималцем тешко до десетог у мјесецу

Најнижа загарантована плата у Републици Српској у износу од 370 КМ утврђена је још 2010. године и није се мијењала, док су у протеклих шест година скакале цијене основних животних намирница.

Република Српска 21.11.2016 | 11:45
С минималцем тешко до десетог у мјесецу
Примјера ради, за тај износ најниже плате прије шест година могло се купити 28,5 кг телећег меса, а  данас 19,5 кг, а када је брашно у питању, данас се може набавити 85 кг мање.

За многе раднике је, како кажу синдикалци, месо чист луксуз на трпезама.

“Независне” су анализирале цијене намирница прије шест година и сада, те утврдиле како се десило поскупљење намирница, док је најнижа загарантована плата стагнирала.

Представници Економско-социјалног савјета Републике Српске недавно су најавили да би могло доћи до повећања те најниже плате, али свакако и тада ће трпеза радника остати скромна.

Радници који имају минималац кажу да с њим не могу да дочекају ни десети у мјесецу.

Муриса Марић, директорица Удружењу грађана “Дон” Приједор, каже да управо због те најниже плате грађани имају велика дуговања за струју, гријање и слично, а у иностранство одлазе многи.

“Узмимо да је 1.600 КМ мјесечна корпа у којој притом нема луксуза, шта онда може неко са 370 КМ? О свему се више прича и води рачуна него о раднику. За те паре неко ради у три смјене, сваки празник и викенд, како то онда да назовемо ако не израбљивање. Гдје је култура у тој плати, новине, биоскоп, позориште, или је ово само за пуко преживљавање”, говори Марићева.

Према њеним ријечима, и ова посљедња прича о повећању најниже плате на неких 417 КМ је “смијешна јер шта се може драстично промијенити за ту разлику”.

“Потрошачка корпа је прије десет година коштала мање од 800 КМ, што је и била просјечна плата, док је сада та корпа ближе 1.600 КМ, а плата је остала иста. Што би онда, када се погледа на тај начин, значило да је овдашња плата умањена за 100 одсто. Наши ресурси су бесмислено јефтини, а увозна роба је фаворизована. Ми морамо форсирати што више извоза, а у исто вријеме умањити увоз, наравно развојем производње ћемо запослити дио људи без запослења”, рекао је Зоран Павловић, економски аналитичар.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС – СWОТ, истиче да становништву у овом тренутку не преостаје ништа друго него да се, као и досад, ослања на новчану помоћ рођака из иностранства и помоћ рођака у намирницима са села.

“Проблем је, ипак, што ова два, да тако кажем, олакшивача и амортизера неће моћи још дуго да опстану. Када је у питању рјешење ове ситуације, онда оно чему можемо да се надамо и шта је  дугорочни лијек је побољшање и оснаживање домаћих предузећа из чега ће произаћи много тога, нова радна мјеста, акумулација капитала, већа платежна моћ и друго”, рекао је Грабовац. 

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

тузлак

21.11.2016 12:08

Кад се оцјепимо бице то три свицарске незнам ста се висе цека са референдумом.Мозда се бојите рата ма неце нико ратовати сви це једва доцекати разлаз .Кад се све раздвоји онда це све кренути на боље пуно брзе народ це појести траву у свом двористу па це му бити драза код комсије.Ал тада постоји ограда ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тз

21.11.2016 15:20

Ма бит це три рупе као у свајцарском сиру..мало сира а пуно мисева..гдје би семберци продавали купус и паприке ако се одвоје? А ста би тузлаци киселли за зимницу?