Зраци ублажавају псоријазу

Фототерапија даје добар резултат у третману кожног обољења. Третмани се раде два до пет пута недељно у зависности од степена обољења, а доза зрачења се с временом постепено повећава.

Здравље 21.11.2016 | 09:14
Зраци ублажавају псоријазу
У БОРБИ са неизлечивом псоријазом помаже лечење светлошћу, односно фототерапија. Овај начин третирања кожних обољења показао се као веома успешан јер бар на неко време ублажава непожељне симптоме.

Фототерапија или терапија светлом подразумева примену нејонизујућег електромагнетног зрачења, односно УВБ и УВА зрака којима се излаже кожа особе оболеле од псоријазе. Приликом третмана користе се специјалне лампе, а доза зрачења и његова учесталост зависе од типа коже пацијента.

Да овакава вид терапије даје добре резултате у лечењу овог обољења, потврђује и примаријус др Александар Адамовић, директор Завода за кожне и венеричне болести у Београду, једној од здравствених установа у којој се ово зрачење примењује.

- Терапија УВБ зрацима користи се веома често и то као уско појасно Б зрачење са таласном дужином од 311 нанометара, при којој се током лечења не појављују нежељени ефекти - објашњава др Адамовић. - Сваки пацијент различито реагује на терапију. Којом брзином ће се опоравак одвијати зависи од дозе зрачења и тежине клиничке слике.

Пре првог третмана фототерапијом, неопходно је обавити дерматолошки преглед, како би лекар одредио јачину зрачења. Приликом овог прегледа, пацијент би дерматовенерологу требало да каже уколико узима неке лекове, јер неки од њих могу да изазову нежељене реакције због утицаја зрака.

Третмани се раде два до пет пута недељно у зависности од степена обољења. Доза зрачења се временом постепено повећава. Приликом излагања зрацима пацијенти морају да држе очи затворене или да носе заштитне наочаре, како не би дошло до оштећења вида. Кожа мора да буде чиста, тако да се пре терапије не смеју на њу стављати креме, масти и лосиони.

- Када се постигне задовољавајући терапијски ефекат, код пацијента се ово стање може одржавати месецима, и то применом мањих доза зрачења у дужим временским интервалима - каже др Адамовић. - Код неких особа током терапије може да дође и до неких нежељених ефеката. Дуже коришћење фототерапије од оног које је потребно може да изазове појаву црвенила, опекотина па и малигнитете.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар