Песимисти под већим ризиком од смрти због срчаних обољења

Истраживање Катедре за психијатрију болнице у Пејенској Тавастији у Финској, у којем је учествовало 2.000 мушкараца и жена показало је да је 121 особа која је умрла од болести срца, свет видела "мрачнијим" местом од других људи.

Здравље 21.11.2016 | 09:11
Песимисти под већим ризиком од смрти због срчаних обољења
Истраживање у којем је учествовало 2.000 мушкараца и жена показало је да је 121 особа која је умрла од болести срца, свет видела "мрачнијим" местом од других људи.

Оптимизам вас неће учинити здравијим нити ће вам продужити живот, али оптимизам не изазива здравствене проблеме као што то песимизам ради.

Финска студија је прва у свету која је истражила повезаност између смртности узроковане срчаним болестима и песимизма.

"Песимизам у комбинацији са дијабетесом, хипертензијом или пушењем може бити катастрофална комбинација која изазива смрт. Висок ниво песимизма може утицати на здравље срца, али подаци о повезаности болести срца и смртности са оптимизмом и песимизмом су веома ретки", рекао је доктор Мико Панкаланен, који је предводио истраживање.

Истраживачи су прегледали податке прикупљене 2002. године у склопу студије о старењу, у којој је учествовало 2.267 мушкараца и жена у добу између 52 и 76 година. Прикупљани су подаци о социоекономском статусу, начину живота, нивоу шећера у крви, крвном притиску и болестима. Затим је упитником, односно реакцијом на три оптимистичне и три песимистичне изјаве, оцењен ниво оптимизма и песимизма.

Једна од оптимистичних изјава је била: "У несигурним временима углавном очекујем најбоље". Пример песимистичне изјаве је био: "Уколико нешто може поћи по злу кад сам ја у питању, то ће се сигурно десити". Испитаници су морали да кажу у којој мери су се идентификовали са сваком изјавом на скали од нула (уопште се не слажем) до четири (слажем се). Истраживачи су открили да је током једанаестогодишњег праћења од болести срца умрла 121 особа која је била више песимистична у односу на особе које су још живе.

Људи који су били "најпесимистичнији" у групи имали су 2,2 пута већи ризик од смрти узроковане срчаним болестима. Истраживачи истичу да студија показује да песимизам није добар за здравље.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сандра

22.11.2016 14:07

Е та сам! Кад мало боље размислим, овде бити оптимистичан значи бити....

ОДГОВОРИТЕ