У чему је тајна Његушког пршута?

Можете пробати да по старом црногорском рецепту припремите и осушите пршут, али онај као његушки нећете добити. За то су вам потребни прави вјетрови... Његушки пршут се сијече танко, да се кроз њега може видјети до Ловћена. Он се не једе, већ густира...

Србија 21.11.2016 | 08:20
У чему је тајна Његушког пршута?
Његушко поље, један од најчувенијих топонима у Црној Гори, смјестило се подно Ловћена. Усред елипсасте равнице - Његуши. Ни град ни варош, већ мјесто кроз које води пут од Цетиња до јадранске невјесте Боке, давних дана утабан трговачким караванима.

„Ловћеном покрива главу, а ноге брчка у мору, понајбоља је географска одредница овог, за историју Црне Горе врло значајног мјеста“, навела је пре много година путница намјерница називајући Његуше оазом усред камене пучине.

Овај комад плодне црвене земље трговачку историју исписује вијековима, а славу носи као мјесто гдје се родио и у колијевци заљуљао Радивоје Петровић, потоњи владика Раде, владар и пјесник Петар ИИ Петровић Његош.



Од сињега мора до Поља, како мјештани зову Његуше, води кривудава, змијолика траса давно уклесана у камене висове. У доба Турака овај пут био је једина веза са свијетом у који су Црногорци и тада слали оно што су својим рукама справљали.

Његуши су одувек били познати по млијечним производима и месу. Његушки сир се некада продавао у Котору, Далмацији, Трсту и Венецији, Марсељу, а стизао је „чак до Малте“.

Нажалост, овај сир данас је права ријеткост. Овде људи кажу: „Не може се куповати млијеко у Бјелопавлиће, а правити његушки сир. Крава мора да једе траву под Ловћеном“.

Данас се прави тек да домаћини послуже путнике, углавном туристе који осунчани љети долазе на 900 метара надморске висине да уживају у специјалитетима зелене долине. Позната је и каштрадина, сушено овчје месо, цијењене су и кобасице, али не престижу славу његушког пршута.



У Ераковићима, једном од заселака Његушког поља, са фамилијом живи Јово Поповић. И његово домаћинство је на нареченој стази.

"Вијековима се овде суши пршут. Моје је тек пола вијека колико га правим иако сам од малих ногу гледао оца и ђеда. Сушара је стара кућа од камена, а кров је дрвени. Треба јој око годину дана да сазри, а онда је најбоље да се проба уз ракију лозу. Послије тек иде наш вранац ", прича Јово.

Да је историја варљива работа, сазнајемо од једног човека, пуног имена Марко Блажов, Марка Кикова, Радоњић из засеока Раићевићи.

"Велика смо фамилија, па зато морам да се тачно представим", пола у шали пола у збиљи каже саговорник.

Па наставља занимљиву причу...

"Ко зна да ли бисмо имали о чему данас да зборимо да није било записа путописаца, неких Норвежана који су тек прије 150 година први записали име његушког пршута. Писали су и да смо трговци, да тргујемо с Млечанима, а нису знали да се у црногорским здравицама, између осталих, помиње и она: "Сачувај ме боже трговине његушке"."

ТАЛЕНАТ ЗА ЦИФРЕ

Овај Марко од Радоњића објашњава да то долази отуда што сваки Његуш кад се роди већ има математички факултет. Толико су талентовани за цифре и сваку рачуницу, да им ни чувени млетачки трговци нису могли подвалити. Показује да им ни маркетинг није стран, па каже да је у "оној Југи" на првом мјесту био његушки, па далматински, ужички и на крају крањски пршут.

"Мјесто и природа су богомдани, а ми то само вјешто користимо. Најбоље су сушаре у кућама од клесаног камена, са зидовима дебелим више од метар.

Не смета му да прича о томе како се спрема његушки пршут јер, како рече, једина тајна неописиво пријатног укуса његушког пршута је у горским вихорима и морским ветровима.

"Месо се купује почетком децембра, соли се улцињском морском сољу, стоји тако до 15 дана, па се испира. Потом иде у пијез, притиска се даскама, те се оптерети бачвама напуњеним водом. Тако опет стоји 15 дана, а потом се сваки пршут као беба окупа водом, веже конопом и диже се на сушек. Послије дан-два се налаже суво буково дрво и на малом диму се постепено дими. Дању димите, ноћу хладите, па наизмјенично.

РУЖА ВЈЕТРОВА

Кад дува сјевер, месо се суши, кад је киша, не дими се да пршут не поцрни. Тако два мјесеца, а онда се остави. Кад стигне љето, спушта се ниже у магазине, где неколико мјесеци пршут сазријева на тамном, а сљедеће године, у септембру, може већ да се једе.

Каже још, онако успут, да се пршути сваког дана обилазе, као дјеца. Зна се шта се ради кад је киша, шта кад је влага и кад слани ваздух дође од мора.

"Те руже вјетрова су највеће благо јер дају месу ту посебну финоћу. Зато се пршут не једе, у њему се ужива и густира. Сјече се танко, да се кроз њега скрозира до Ловћена, а што се више жваће, то је укуснији", збори Марко.

Песма Његушима
Ој, гнијездо прађедовско
И потомства соколића,
ој, Његуши, родно мјесто
славне лозе Петровића.
Ко ти даде колијевку
међу стијене горске љуте,
ал на свијету ниђе нема
таквог сира и пршуте. (Спевао Љубо Шеваљевић)


Сушаре у свим селима

Сушара има по свим селима и засеоцима. Било да дођете у Вељи Крај, Дуги До, Ераковиће, Мали Залаз, Јаићевиће или на Врх Поља, свуда ћете наићи на домаћинства у којима се на старински начин суши надалеко чувени пршут.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Чојство и јунаштво

21.11.2016 07:39

Курва о поштењу.Црногорци о оном што им фали увијјек о чојству.Рођен са на граници Црне Горе и бака и дјед су ми преносили своје виђење тог народа али и догађаје са границе који су углавном били везани за прекограничне пљачке.Када сам одрастао увидио сам и сам да је то тако.Браћа су побјегла када нам је најтеже било и наравно покрали што су могли понијети. Пршут из Херцегоцине није ништа лошији од Његушког једино што је њихов ЈУНАЧКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виђу њега

21.11.2016 08:08

Виђу ђавла што рече.Црногорци лоши људи а они из Херцеговине добри.Аууу чоче ала га нагрђе!Није овдје била прича о људима "филозофе" задојени мржњом према ЦРНОГОРЦИМА, овдје је била ријеч и пршуту.

Name

за виђу њега

22.11.2016 20:24

Хајд мрс у ту своју устаско-сиптарско септицку и моли Бога да вам Срби не разгузе.Насао си ти неком несто да прицас дебилу.јадан је онај ко је код вас досао да једе.Вратицете ви све са каматом не бој се.И цуј да им РС плаца годисње за Билецко језеро.....па мозете смао годисње да нам пусите киту и јос це те да вратите све сто је Херцеговацко и српско говно лоповску устаско.Да мозда и св Василије није вас мамлазе!!!!

Name

упитник

21.11.2016 10:16

Ма, дајте молим вас, нема толико говеда на пасњацима цијеле Црне Горе, да би сваки хипермаркет и продавница на Балкану била опремљена Његуским прсутом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какав његуски

21.11.2016 12:25

Купе пршут ..2 € 1кг...из Белгије ..Холандије увоз.....осусе осусе и код нас продавају под његуски чувени

ОДГОВОРИТЕ
Name

кипер

21.11.2016 23:00

Нас прсут из РС тацније Херцеговацки прсут је мајка свих прсута.Он је закон за све и само се тај прсут из Херцеговине као и херцеговацко вино,сир и дуван користили од хране са ових простора на Аустроугарском и Турском двору а и данас је тако јер странци само купују производе из Херцеговине а кад су им црногорци изњели прсут људи кад нису повратили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.11.2016 20:35

РС прсут без премца!!! Наси производи од БН до Требиња и Крајине,насе вино,сир,смокве,риба,сусено и свјезе месо,паприке,воце,поврце,винске галерије и подруми су мјеста за узивање,наси људи извозе на све 4 стране свијета.Момци у Фоци отворили мљекару и праве деликатес сир и све им странци откупили казу и цацкалице којима су сир пробали и то одњели.А да не говорим за Мљекару Падјени из Билеце и прво српску и невесињску моззареллу коју праве у Невесињу они су вец одавно познати.Сад праве у плантазу маслина у Херцеговини.Па БН са својим пољопривредним асортиманима.....па ми и Србија смо лидери.

Name

Његушки пршут преслан за ЕУ

21.11.2016 23:24

хттп://www.цапитал.ба/његуски-прсут-преслан-за-еу/ Мислили монетоли да подваљују као овде сто су сељацима подваљивали и хвалили се јер нико не зна своју сиротињу и бруку хвалити као они.Ко је то јео и црногорски сир без зуба,јетре и бубрега је остајао. Њима је боље да се дрзе овог меса из 1982. год. сто су увезли јер то је за њих специјалитет. За месо је Херцеговина,Романија,Златибор,Цацак,Крусевац и југ Србије ту су деликатеси....и остали крајеви код Срба знају да праве добро месо али ови су врх врхова.Они извозе и вијековима су познати по свом квалитету и рецептима.Нпр Дубровцани су и за вријеме овог рата куповали храну из Херцеговине,муслимани са Романије а сиптари са југа Србије и Крусевца.

ОДГОВОРИТЕ