Вучић у "Ћирилици" - БН ТВ, уторак у 20:50

Премијер Србије Александар Вучић у специјалној емисији Ћирилица на Хепи телевизији, отворено прича о томе да ли Србији више одговара Трамп или Хилари, о изградњи аутопута, као и колико Србију коштају иступи Вука Јеремица, Саше Радуловића...

Република Српска 21.11.2016 | 07:47
Вучић у "Ћирилици" - БН ТВ, уторак у 20:50
Премијер Србије Александар Вучић је рекао да људи данас разумију ко су забушанти и да сматра да ће на предсједничким изборима имати много кандидата.

"Данас онај који је популаран на друштвеним мрежама мисли да може да буде предсједник. То је нови извор за изражавање али неки људи помисле да треба да воде нацију. Србија не смије да буде резервна фотеља ни за кога", рекао је Вучић.

"Многима се политика заснива на ономе што се некада дешавало, на лијепој слици у новинама, али ту нема резултата. Колики је био минус привреде, раст јавног дуга", упитао је Вучић.

На констатацију водитеља да неки од њих и не крију и да мисле да, ако нису успјели у некој кандидатури, онда "дај шта даш", Вучић је упитао "мислите на Јеремића" и "превео" да ли то значи да он мисли "ако сам изгубио за мјесто генералног секретара УН, кад не могу да будем у фотељи у Њујорку, дај да будем у некој другој фотељи".

"Шта год смо урадили они би критиковали. Када не мијењамо спољну политику, него је прилагођавамо тренутним околностима, кажу да треба да је мијењамо. Суштина је да морамо да имамо више одговорности, и сигуран сам да ће Ангела Меркел да побиједи када се кандидује за четврти мандат, јер Нијемци посмтрају ствари одговорније. Она је данас један од лидера слободног свијета", рекао је Вучић.

"Људи морају да знају шта значи километар ауто-пута. У вријеме Бориса Тадића је урађено осам километара код Прешева, Милошевић је урадио Нови Сад- Хоргош од Фекетића до Врбаса, остало је рађено од 2000. године, а то је најлакши дио ауто-пута.


 
Ништа није урађено од Ниша ка бугарској граници, од Лесковца, од Врања до Прешева. Када завршимо путеве које смо планирали у централној Србији, тада ћемо моћи да кренемо да се упоређујемо са оним што је рађено у Брозово вријеме, рекао је Вучић.

"Верујем да ће људи бити задовољни када до Чачака буду могли да стигну за сат и 15 минута лагане вожње", рекао је премијер Србије и додао да има ноћне море од Ибарске магистрале.

"Код нас у вријеме Броза су неки људи били истакнути, говоримо о оним акоји су представљали елиту, они су се најприје преоблукли у одијело Марковића, а потом прешли на западну страну, и то нам некритички наметали као нови, једини могући поредак. С друге стране, ни на другој страни није било објективног приступа у критици."

Данас у свијету долази до промјена свјетских друштвених елита. Ту је Трампова улога велика, а он је имао храбрости да се прво чује са Мари Ле Пен.

ЦЦН га напада, али он не заснива своју снагу на томе шта ће медији да кажу, и тиме дају шансу једном дијелу свијета. Кина такође има нову улогу, сви знају да се прави нови баланс снага у свијету и долази до промјена. Зато мислим да је наша политика била одговорна.

Боље да примјећујемо са стране шта се дешава, а са Кином смо изградили најбоље односе у Европи, рекао је Вучић и додао да смо успјели да одржимо најбоље односе са Русијом.

"Сматрам да је за Србију најбоље да буде на европском путу а да има најбоље односе са Русијом, Кином и САД", рекао је Вучић.

Вучић: Кажу да сам подржао Хилари, а нисам!

Подсјетио је да је нападан када је довео Рудија Ðулијанија у Београд, а сада, када је Трамп побиједио причају да је Вучић подржао Хилари Клинтон, иако није.

Био је, каже, гост на скупу, на Клинтоновом институту где је штитио интересе Србије.

"Нисам јавно подржао Хилари Клинтон, то што сам био на трибини не значи да сам је подржао", рекао је Вучић и додао да би се поново одазвао позиву.
 


Премијер Александар Вучић најавио је да ће у другој половини сљедеће године држава смањити порезе и доприносе на зараде и друге пореске стопе, како би поспешšила привредни раст.

"Хоћемо да подигнемо бизнис до краја, сигурни да ћемо у маси средстава задржати онај ниво прихода и увећати га у односу на садашњи, како бисмо охрабрили сопствени раст", изјавио је Вучић. 

За то је потребна, како је рекао, већа пореска дисциплина.

"Када одете у унутрашњост, у готово 90 одсто пекара и посластичарница, људи немају навику да издају фискалне рачуне. Људи морају да знају да је сваки продавац већ урачунао тих 20 одсто у цијену и када не узмете рачун, узели сте од себе, од своје дјеце, путева, школа, болница", објаснио је премијер.

Случај Савамала

Премијер Александар Вучић  каже да су се неки људи директно ангажовали како би "случај Савамала" "ушао" у Извјештај Европске комисије, и да немају проблем с тим што говоре лоше о својој земљи, само зато што им се не свиђа актуелна власт.

"Они су слали, и звали су, и инсистирали да Савамала уђе у извјештај Европске комисије. ''Ставите у Извјештај нешто лоше о мојој земљи, јер ми се не свиђа власт... И још се тиме хвале", рекао је Вучић.

Они, додао је, немају шта друго да кажу, не могу да кажу да је лоша економија, па су инсистирали на Савамали. А за то ће се правдати да то раде да би Србија била много боља. 

Вучић је подсетио да је својевремено са десне стране моста Газела било много удзерица, противправно и лилегално изграђених.

То дивље насеље очишћено је, каже, послије 100 година, ђубриште које је постојало и које је сваки туриста који долази у Београд морао да види.

"Почистили смо, а да нико ни ријеч није рекао. Нико није ни питао како је очишћено. Хоћете да вам кажем зашто? Зато што нема нико ко ће да плати за то да се од тога прави афера", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће и други дијелови града бити уређени, да ће бити срушена зграда Генералштаба, да ће бити подигнут споменик Стефану Немањи, споменик и музеј Немањићима, да ће и зграда Беобанке бити реконструисана...

О сарадницима и политичким противницима
 

 
Вучић је оцијенио да постоји велика нервоза код његових политичких противника који не могу да се докажу својим идејама, оцјењујући да, на његову жалост, и Шешељ показује мање нервозе од њих.

"Виде да пада њихов рејтинг и популарност и онда морају насиљем да ураде нешто", навео је Вучић. 

Он каже да је сваки његов сарадник, који каже нешто "јако" против противника владе, постаје сатанизован у јавности, представљан као лудак, будала и полуписмен човјек.

То је, каже, био случај са Небојшом Стефановићем, Братиславом Гашићем, Александром Вулином...

"Свакога ко је искрено, истински и људски близак мени, прије свега, али и влади и СНС, свакога ко је спреман да се бори против медијски и политички моћних противника, који имају велики новац који стиже преко западних земаља, они сатанизују", рекао је Вучић и упитао шта ће, рецимо, организацији ЦРТА толики новац. 

Тако каже да су за Стефановића измислили да му је надимак "слина", иако га тако нико није звао, нагласивши да је тај надимак измислио "Милован Брикић и његови лажови". За Гашића, каже, умало нису тражили да буде стрељан, а не смијењен. Он такође примећује и да неки чланови владе никада нису мета напада. 

Коментаришући изјаву Драгана Шутановца да се Вучићу скоро види крај, Вучић је рекао да је њему важно да се Шутановцу не види крај, а ни почетак.

"Види се крај, наравно да се види, нисам бесмртан, мени је важно да се његов крај не види, а ни почетак", рекао је Вучић.

Рекао је да нема проблема са тим, да Шутановцу честита на свему и иронично додао "владају успјешно, народ их воли".
 
Шаљиво о фаворитима на председничким изборима

Говорећи о предсједничким изборима Вучић је с великом дозом ироње рекао да су за сада фаворити међу кандидатима за предсједничке изборе Саша Јанковић, Вук Јеремић и "фаворит из сијенке" Војислав Шешељ.

Те да ти кандидати у овом тренутку имају највише гласова, а да ће кандидат СНС "пробати да се бори".

"Мислим да предсједнички кандидат није питање СНС, већ се поставља питање успјешне будућности Србије, ко ће да буде њен кандидат. То ћемо да видимо, а да ли ћемо успјети, тешко је рећи, мале су нам шансе, али борићемо се", рекао је Вучић.


 
Говорећи о Јеремићу, казао је да је он "апсолутни фаворит, који је вјероватно у свијету најпопуларнији, па ваљда мисли да треба да буде и овдје".

Додао је и да Јермић од њега за сада није тражио подршку и подвукао да је неће ни добити, јер "много више брине за Србију, него за УН".

Подршку од премијера неће добити ни Саша Јанковић, који је, примјетио је, исто "велики фаворит".

На опаску новинара да се и предсједник покрета Доста је било Саша Радуловић помиње као кандидат, Вучић је рекао он неће да иде на то, јер зна да за њега нико неће да гласа, већ да ће да се држи Јеремића или "тако некога".

"Они су велики фаворити, а ми ћемо пробати да, како је то Борис Тадић некада говорио, изађемо на црту, а вјероватно је да ћемо бити поражени", рекао је, шалећи се, Вучић.

Он је додао и да не мисли да ће Борис Тадић бити кандидат, већ да вјерује да се они договарају како да различити облици ДС подрже Јеремића или Јанковића.

Вучић: Не испуњавам налоге страних амбасада

"Нећу да испуњавам налоге страних амбасада у Србији, рекао је предсједник Владе Србије и поручио страним дипломатама да у Србији почну да се одвикавају од мејшања у унутрашње ствари Србије.

"Овде ће народ одлучивати о својој будућности, а ја нећу да испуњавам налоге страних амбасада. Хоћу да разговарам с њима, да их чујем, саслушам, али нећу да испуњавам њихове налоге", изричит је премијер.

На констатацију да су поједине амбасаде навикле да "мијешају карте" у Србији, Вучић је поручио да почну од тога да се одвикавају:

"Можда они поново успију, али као што је пушачима тешко да се одвикну цигарета, нека и они покушавају да се одвикну од тога. Овде ће наш народ да одлучује о својој будућности, а они ће увијек бити позвани да кажу ставове своје земље које ћемо увијек да поштујемо", рекао је предсједник Владе Србије.

Вучић је констатовао да све амбасаде имају свој интерес у Србији, интерес својих држава, који се некада поклапају са интересима Србије, а некада не.

"Имамо људе с којима нам се увек сретну погледи на свијет, и оне с којима се то рјеђе догађа. Поштујемо и једне и друге, али они су ту да штите интерес своје државе, а не наш. Интереси њихове државе су приоритет њиховог дјеловања у Србији, као што су интереси Србије приоритет наших амбасада у свијету", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је политичка ситуација у бројним државама у региону нестабилна, за разлику од Србије и да је зато захвалан народу што му је дао подршку већу од 50 одсто на изборима.

Како је објаснио, да није добио 50 одсто Србија не би добро прошла, јер би свака влада, какву год коалицију да формира, морала да прави "труле компромисе".

(Информер.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар