Масовни протести у Јужној Кореји

Стотине хиљада демонстраната изашло је данас на улице јужнокорејске пријестонице Сеула тражећи оставку предсједника Парк Геун Хје.

Свијет 19.11.2016 | 14:12
Масовни протести у Јужној Кореји
Паркова се опире апелима да се повуче у вријеме снажне политичке кризе која је избила јер је она допустила пријатељици да се мијеша у државне послове.

Скандал је потресао државу и ујединио је Кореанце против предсједника. Прошлог викенда на улице Сеула изашло је милион људи. Данашњи протести су организовани четврти викенд заредом.

Протести су данас одржани и у регионалним пријестоницама. Полиција је саопштила да се око 155.000 људи окупило данас у центру Сеула палећи свијеће. Организатори кажу да је на улице изашло око 500.000 људи.

Парк Геун Хје се раније извинила због тога што је дозволила дугогодишњој пријатељици Чој Сун Сил да врши неприкладан утицај на државну политику.

Чој Сун Сил је осумњичена да је искористила њихово пријатељство да би добила донације за непрофитни фонд којим је управљала. Она је приведена и суочена са оптужбама за превару и злоупотребу положаја.

Ово су највеће демонстрације од 1980-их година.

Извор: Агенције
Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хити

19.11.2016 14:16

А ја се препао да је на овим просторима досло из гузице у главу. А није!

ОДГОВОРИТЕ