Она је алергична на све, па и на мужа

Американка Џоана Воткинс већ годину дана живи у херметички затвореној спаваћој соби. 

Свијет 18.11.2016 | 21:45
Она  је алергична на све, па и на мужа
Будући да је алергична на прашину, храну, хемикалије и још много тога, супруг Скот јој је направио "безбедну зону" у којој су прозори запечаћени и нема сунчеве светлости.

Џоана је алергична и на мирис већине људи, а њен супруг није изузетак. Он не сме да загрли жену да је не би повредио и живи у одвојеној соби у приземљу.

Двадесетдеветогодишња жена болује од синдрома активације мастоцита (МЦАС). Болест јој је откривена тек након што је 30 лекара безуспешно покушавало да утврди шта јој је.

Мастоцити су врста белих крвних зранаца која ослобађа хемијске супстанце у нашем организму и на тај начин контролише имунолошки систем. Јоханини мастоцити, међутим, не функционишу како треба и ослобађају супстанце у погрешно време на погрешном месту.

Први случај МЦАС откривен је пре само девет година, па се о овој болести врло мало зна. Процењује се да од ње болује од један до 15 одсто становништва. У већини случајева постоји у благом облику и лако се лечи. У Џоанином случају болест је толико екстремна да јој до сада ниједан лек није помогао.

Живи потпуно сама у соби, али супруг се побринуо да има технологију која јој помаже да не буде усамљена. Разговара мобилним телефоном, размењује поруке електронском поштом и чита. Собу напушта само када иде код лекара, али је то сваки пут веома болно искуство за њу.

“Чим се отворе врата, ја то осетим. Организам прелази у стање напада”, изјавила је за Фокс 9. “Као да се моје тело бори са самим собом. Грло ми се аутоматски стегне. Као да ме дави Дарт Вејдер.”

Џоанин јеловник је веома ограничен: јагњетина, говеђи врат, краставци и шаргарепа. Скот свакодневно сатима припрема оброке за Јохану, која већ годину дана једе исту храну.

Упркос тешкоћама, њих двоје не губе наду. “Могао бих да се жалим и да кажем да то не желим. Понекад нам је стварно свега доста, али шта је ту је. С друге стране, не бих могао да пожелим боље људе од оних које су уз нас”, објашњава Скот.

“Веома сам захвална свима који ми помажу и због чињенице да сам успела, да сам преживела још један дан”, каже Џоана.

(Индепендент)

Коментари / 0

Оставите коментар