"Брилијантан и неумољив" Помпео,будући шеф ЦИА

Један од најгласнијих противника нуклеарног договора са Ираном, познат по контроверзним изјавама о америчким муслиманима, конгресмен Мајк Помпео прихватио је понуду новоизабраног председника САД Доналда Трампа да буде нови шеф ЦИА.

Свијет 18.11.2016 | 21:19
"Брилијантан и неумољив" Помпео,будући шеф ЦИА
За њега је Трамп рекао да ће бити бриљантан и неумољив лидер, а Помпео (52) је рекао да је почаствован Трамповом понудом.

Напоменуо је и да је одлука да напусти Конгрес тешка, али да је прилика да води "најбоље светске обавештајне ратнике позив који се не одбија".

Према наводима АП, Помпео је познат по снажној критици нуклеарног договора са Ираном, а позната је и његова изјава да су муслимански лидери "потенцијални саучесници" терористичких напада ако се не ограде од насиља које се врши "у име ислама".

"Они морају да цитирају Куран као доказ да убиство невиних није дозвољено", рекао је Помпео 2013. године.

Помпео је јавности познат и по ставу да бивши службеник Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден, који се сада налази у Русији, треба да буде смртно кажњен за откривање поверљивих докумената НСА.

"Сноуден треба да буде доведен из Русије и треба да му се одреди смртна казна", рекао је Помпео.

Конгресмен је, према писању Њујорк тајмса, повезан и са богатом браћом Кок, који су финансирали кампању републиканаца. Он је о њима написао чланак под називом "Прекините да малтретирате браћу Кок".

Помпео је за члана Конгреса изабран 2010. године, током таласа покрета "Чајанка", члан је и Комитета за обавештајне послове Америчког конгреса, где је оштро критиковао Хилари Клинтон, демократског кандидата на претходно одржаним америчким председничким изборима.

Помпео је као тинејџер похађао америчку војну академију Вест Поинт и дипломирао први у класи 1986. године.

Коментари / 0

Оставите коментар