Шта ће све да поскупи од 1. јануара 2017?

Тек што кроче у нову годину, грађане БиХ као хладан туш дочекаће нова поскупљења.

Република Српска 18.11.2016 | 22:54
Шта ће све да поскупи од 1. јануара 2017?
Живимо у земљи гдје је одавно све луксуз. Луксуз је одавно постала храна, одјећа, кућне потрепштине, о ауту или неком одмору да и не говоримо. Са сваком новом пошиљком која стиже у БиХ, стижу и нове цијене, наравно више, па нам храна данас има приближно исту цијену као и у земљама Европске уније, док су нам плате барем четири пута мање.

Луксуз су одавно и лијекови  које плаћамо далеко скупље  у односу на земље у региону, али и Европи.

У удружењима потрошача скрећу пажњу на још један проблем- тихи раст цијена свих роба и услуга, које нико не контролише. Вјерују да ће се слична ситуација наставити и у наредној години.

Скупља кафа, ускоро и цигарете

Доласком Нове године  и званично долазе нове, веће цијене цигарета, дувана, кафе, а још се чека шта ће бити са горивом.

Тако ће одлуком Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) од 1. јануара 2017. године минимална акциза за цигарете и духан износити 2,42 КМ, а специфична акциза 1,35 КМ за паковање цигарета од 20 комада. Нови цјеновник цигарета требао би бити познат у децембру.

Што се тиче цијена кафе, она је у малопродаји већ подигнута, а раст цијена се очекује и наредне године.

У једној пржионици кафе из Градишке кажу да су поскупљења у наредној години сасвим извјесна јер посљедњих мјесеци значајно расте цијена ове  високотарифне робе на свјетском тржишту.

 “Ако се обистине најаве добављача, раст цијена кафе у малопродаји  неминован је и у наредној години”, кажу у пржионици.

Драгутин Бошковић, предсједник Покрета потрошача Републике Српске,  каже да потрошачима никада није било теже јер трошкови основних животних намирница из дана у дан постају све већи, што храну у БиХ чини једном од најскупљих у Европи у односу на животни стандард грађана.

Тихи раст цијена ће се наставити

“За намирнице за које сте прије четири године требали издвојити 80 марака, данас требате издвојити  преко 100 марака. С друге стране, плате и пензије већ годинама стагнирају, све је више грађана незапослено и у стању социјалне потребе. Нажалост, стално се говори о новим поскупљењима, док сви ћуте и игноришу тиха поскупљења која су готово па свакодневна. О њима говоре само  грађани, који све теже крпе крај с крајем. О цијенама лијекова сувишно је и говорити. Најскупљи су у региону. И коначно треба причати о појефтињењима, а не о поскупљењима, јер све је теже и теже преживјети”, истиче Бошковић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске каже да домаћи произвођачи нису и не планирају дизати цијене, али да су исте у трговинама повећане и вјероватно ће и даље расти  јер трговачки лобији, а не произвођачи, диктирају цијене хране.

“Увознички лоби и трговински ланци хоће да зараде више него што зарађују сами примарни произвођачи и дижу цијене. Они све контролишу. Нажалост, ситуација ће бити све гора јер домаћа производња умире. Ми одавно нисмо конкурентни због  недостатка подршке државних институција и то је већ годинама проблем. За млијеко, подстицаје нисмо добили од априла, а остали произвођачи од јануара.  А онога момента када потпуно нестане домаће производње, млијеко које сада кошта 1 марку коштаће 2 евра. Управо долазим из Бугарске, код њих литар млијека у супермаркету кошта 2 евра.  Раније, док су имали своју производњу, цијена је била као и код нас.  То и нас чека”, каже Усорац.

Акцизе на гориво поново пред Савјетом министара

Иако је средином октобра многе обрадовала вијест  да Парламентарна скупштина БиХ није подржала приједлог да се гориво оптерети са додатних 15 фенинга по литри, неколико дана послије је одлучено да ће се акцизе на нафту и нафтне деривате поново наћи пред министрима у Савјету министара БиХ, а након тога и у парламентарној процедури.

Подсјетимо, у писму намјере ММФ-у, власти БиХ су се обавезале да ће актуелне акцизе за нафту и нафтне деривате повисити за 15 фенинга по литру, а  ентитетски премијери  то покушавају још од септембра прошле године.

Стога, лако је закључити да је само питање времена када ће гориво бити оптерећено с додатних 15 фенинга, чиме ће цијена литра горива доћи близу или премашити двије марке.

Бука

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

тоза

18.11.2016 16:47

Па да ,а плате у приватном сектору исте пет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

18.11.2016 17:23

Ста мислите тек да имамо своју монету, да смо независна дрзава у монетарном смислу, колика би била инфлација на годисњем нивоу, а замислите тек задњих 11 година, стампали би једну нулу сваке године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дкс

18.11.2016 18:10

Ауто казете луксуз..ааааааа одакле оволика аута на цестама?Јел аута иду на воду,вјетар или гориво???Вози и ко не ради.Према томе,јесте криза ал.ни изблиза колико се то хоће представити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

18.11.2016 18:45

По овом твом .ми смо земља благостања,јер само ауто могу возити они који раде,а то је 15осто друства,а остали немају право да имају тај луксуз.ја када процитам такве коментаре,тацно ме обузме језа,колико глупих људи има и због таквих ови на власти могу манипулисати и радити све ста хоце,јер за такве је овде је зивот као из бајке.страсно

Name

проф

18.11.2016 18:26

У еу је млијеко за свакога.има га од 0,50 па до 2 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омбусман

18.11.2016 18:35

А неки тразе да се укине ОХР и да нема високог представника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мирко

18.11.2016 20:01

Ниси сконтао поенту јер ти је ИQ на нивоу собне темп.Рекао сам.да се од возила не мозе проћи улицом.а сви кукају.Јуце у око 17 х сам 18 минута цекао да се укљуцим у саобрацај.Од цега људи возе аута толика ако је криза ?Како је могуце да вози ауто и онај који не ради ?Нисам СНСД и оцима.их гледат не могу али само питам како је могуце да је толика криза а толики број аута на цести!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

19.11.2016 06:50

Не знам ста овај Усорац прица и засто лазе народ, зивим у Бугарској вец 25 год, синоц смо купили млијеко за 1.30 км литар. У продавници таква цифра од 2 еура за мљеко не постоји. Прво у Бугарској није евро вец лев валута, Бугарска је ја мислим прва у европи по прозиводњи млијека и њен бренд је кисело мљеко, сир и млијецни производи. Не знам засто лазу народ висе. То су цијене ун Софији а у мањим градовима су и мање, на примјер кисело мијеко је 0.40 км, 1 кг крављег сира од 2.50 до 6 км. Не знам о цему цовјек прица, апсурд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је

19.11.2016 09:29

Гдје је он купио и ко га је преварио инаце 1 л коста оцко једног еура у складу с ценама зивљења истуреним на wебу за овај месец. Ви који зивите ту годинама знате где да купите. Људи у Босни јос пате од заосталости и ' недам нам'а па нек' иде глава'. Нам, нама није заменица него оно показивање моци и кад немас ста да једес.

ОДГОВОРИТЕ