Хрвати спалили доказе о злочинима министра

Тужилаштво БиХ годинама безуспјешно покушава да од власти у Загребу добије документе који показују да је ратни командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске Дамир Крстичевић, по наређењу хрватског војног и политичког врха, наложио гранатирање цивилних циљева и убиства заробљених српских цивила и војника у Мркоњићу и осталих 12 западнокрајишких општина у којима су хрватске јединице 1995. године починиле бројне злочине, пише "Еуроблиц".

Босна и Херцеговина 18.11.2016 | 10:05
Хрвати спалили доказе о злочинима министра
Према изворима овог листа, од завршетка рата до данас Хрвати су сакрили и уништили највећи број доказа који недвосмислено показују да је тадашњи званични Загреб одговоран за убиства 1.644 и протјеривање више од 120.000 Срба из западног дијела БиХ.

"Као командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, Крстичевић је био међу првима који су ушли у Мркоњић, а након његовог одласка остао је спаљен град и нађена масовна гробница са тијелима 181 жртве. Ниједан документ или писану наредбу Хрватске восјке из тог периода Загреб није желио да прослиједи Тужилаштву БиХ, упркос важећем Протоколу о сарадњи тужилаштва двије земље", наводе саговорници "Еуроблица".

Да су хрватске власти намјерно уништиле бројне доказе о директној умијешаности свих политичких и војних функционера у злочине над Србима у БиХ недавно је потврдио и генерал Хрватске војске у пензији Љубо Ћесић Ројс, чије име је такође на списку од 16 генерала Хрватске војске и ХВО против којих је МУП Републике Српске још 2006. године поднио кривичну пријаву због ратних злочина.

Лист наводи да је Ројс једној хрватској телевизији признао да је лично, поступајући по наређењу некадашњег министра унутрашњих послова Хрватске Гојка Шушка, запалио на десетине хиљада докумената који се односе на акције Хрватске војске у западном дијелу БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић назвао је "монструозном" недавну изјаву актуелног хрватског министра одбране Дамира Крстичевића да је поносан на своје учешће у рату у БиХ, те да би, како је рекао, све то исто поновио.

"То је стравична порука. Најстрашније је то да особа која је осумњичена за најтеже ратне злочине над грађанима ове земље уз највеће почасти прима министар одбране БиХ", рекао је Којић.

Извор:Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

босанац и Херц.

18.11.2016 10:16

То це преседник РС средити са Д.Цовицем да се процесуира тај хрватски министар одбране,којега је примила Цовицева министрица одбране БИХ.ито у медјугорју.Требала је министрица тога колегу из хрватске довести у Б.ЛУКУ да одрзе састанак било би јако интересантно али уз присуство цовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

18.11.2016 10:20

То је средио Човић , Додиков јаран , ето то смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.11.2016 10:20

Када узмете у обзир највисе злоцина је направљено над Србима како у Хрватској тако и у БИХ а 1999 на Косову И СРЈ током бомбардовања.Небројени су злоцини за које јос нико није одговарао а сумњам да хоце.Хрватска од како је усла у ЕУ није поднијела ни једну кривицну пријаву за злоцине над Србима.Ово сто сада раде је цисти брезобразлук које им допуста европска унија.Примил су их тако сто је Хагу наредјено да хрватски генерали Готовина Цермак и Маркац буду ослободјени а постојали су небројени докази против њих али дзаба када је Хаски суд политицки суд који ради на стету српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

18.11.2016 10:36

Њега као и многе друге звјери који су убијали Србе је заститио Хаски трбунал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

18.11.2016 11:35

Није га ститио трибунал, вец неспособност срба. Соња Карадзиц је забранила ЦНН да буде у Хотел Босни у БЛ да извијестава о патњама срба па су отисли у Сарајево. Ко је крив србима сто има срби забијају ноз у ледја. Па јасно је да је србија продавала орузје муслиманима и хрватима, јер имају спискови које је Вуциц извукао да би се по сериским бројевима сазнало одакле потице орузје. О наивни ли сте

Name

007

18.11.2016 10:44

Министарство безбједности БиХ и СИПУ држе кадрови СДС-а. Зашто нису ухапсили дотичног министра одбране. Њима је циљ да сруше и ухапсе пресједника Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста је са переиодом прије јанара 2015

18.11.2016 11:27

А ДЕСЕТ ГОДИНА прије СДС Додиков СНСД је уцествово у власти на ниввоу БХ и ниста није урадио

Name

Игор Сведска

18.11.2016 11:34

Прво не мозес ти да хапсис министра стране земље на основу тога да мозда постоји злоцин. Тај злоцин треба доказати да би се њему скинуо дипломатски имунитет. О балкански сељаци, знате ли иста о медјународном праву

Name

Инок Сава

18.11.2016 12:07

Само се ти немој оглашавати. Да је твој Јожа похапсио барем 1/3 'рвата и муслимана, наспарам броја Срба које је у Хаг послао могао би коју да зунеш, овако, шути, и ни једне више да ланеш.

Name

Пантелија

18.11.2016 11:24

-за новог министра спољних послова у влади премијера Андреја Пленковића биће постављен Давор Иво Стиер, рођени унук пуковника Ивана Стиера, десне руке чувеног усташког сатника Вјекослава Макса Лубурића, који је познат по томе што је командовао логором у Јасеновцу, где су зверски убијани Срби, Јевреји и Роми. -Мира Радиеловић Рикардел налази се у тиму које окупља нови председник САД Доналд Трамп. Хрватица вуче порекло из места Бреза у Босни и Херцеговини, а одрасла је у Пасадени у Калифорнији. Мира Радиеловић требало би да обавља функцију Трамповог саветника за одбрану. -била је асистент Доналда Рамсфелда, америчког шефа дипломатије у администрацији Џорџа Буша. Ту функцију обављала је од 2003. до 2005. године, а затим је била потпредседник пословног развоја у компанији „Боеинг Стратегиц Миссиле&Дефенце Сyстемс“, која важи за великог играча у светској индустрији произвођача оружја и једног од главних снабдевача војске САД. -Истражитељ америчког Конгреса је у марту 1993. у магазину „Дефенсе&Фореигн Аффаирс Стратегиц Полицy“ изјавио да је хрватски лоби потрошио више од 50 милиона долара у Капитол хилу за мање од две године, а да је велику улогу у томе имала управо Мира Радиеловић, тада Барата, данас Рикардел. -Мира Радиеловић ћерка је Петра Радиеловића, познатог симпатизера усташа који је преживео Блајбург. Петар Радиеловић је неколико пута за Анта Павелића говорио да је „највећи човек у историји Хрватске“, а 1985. био је један од најгласнијих бранилаца Андрије Артуковића, познатијег и као „Балкански Химлер“, на његовом усуђењу у Лос Анђелесу. Артуковић је познат по изјавама: „Убијте све Србе и Јевреје, укључујући и њихову децу, тако да од тих звери не остане ни њихово семе“. Петров отац, а Мирин деда био је официр усташког режима у озлоглашеној НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апиан из Александрије

18.11.2016 12:02

То су све небулозе. Нема тога који може све доказе да сакрије или запали, само ако с друге стране има воље и знања. Знају то ЛАТИНИ добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиске

18.11.2016 12:39

Смијесно па ста сте друго оцекивали па његов савјетник је Анте Готовина зликовац и устаса који су убијали сивиле по западнокраиским опстинама.То је била циста сгресија Хрватске на БиХ и на Републику Српску гдје су срби били 100%но становниства .И ста нацтерирорији БиХ имају дрзати устаски војници то је друга дрзава ....хало бре људи циста агресија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

18.11.2016 14:03

СЛОВЕНЦИ И ХРВАТИ НИКАД НИСУ ВОЉЕЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.11.2016 14:24

А ти се врати 50 година уназад ако имас носталгију за yугом.

Name

Топ

18.11.2016 17:15

Политички коалициони партнери са Додиком, а пословни са мркоњићким кланом.

ОДГОВОРИТЕ