Почели су Вучји дани, пазите шта радите

У време Мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Република Српска 18.11.2016 | 07:41
Почели су Вучји дани, пазите шта радите
Према народном веровању, од 16. новембра, па све до 24. новембра временске прилике указаће нам каква ће бити предстојећа зима.

Наиме, ако дани буду магловити, зима ће бити променљива и магловита, а ако буде ведро зима ће бити оштра са доста мраза!

Иначе, по народном веровању, дани од Ђурђица (16. новембар) до Светог Мрате (24. новембар) показују каква ће бити зима, који се још називају и Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова.

У време Мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Верује се да Свети Мрата у ове дане гледа ко како ради, затим држи већање с вуковима и одређује им који ће на коју страну да навали.

Домаћину који највише греши у ове дане, не иде у цркву и не поштује Светог Мрату, у кућу и торове на зиму ће доћи хроми вук, звани кривељан, који је најопаснији и кога нико не може да спречи у његовој намери. У време Мратинаца ништа се не даје из куће.

У Србији је обичај да се у ове дане клало црно пиле или млад црни петао. Клало се ћутећи, у рану зору, на кућном прагу. Претходно се пилету или певцу црним концем завеже кљун да не пишти, да не буде никаквог гласа. Одсечена пилећа глава везивала се црвеним концем о вериге, па се са њом бајало у време доласка вукова.

Извор: Курир

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

самуел

19.11.2016 00:03

Да ли је ово из православне или старословенске вјере гдје је вук имао вазан знацај????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

19.11.2016 05:57

Заостала паганска вјеровања и размишљања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

19.11.2016 08:43

Све религије су велике лази у сврху манипулације масама. Страхом, наравно!

Name

лева

19.11.2016 14:02

Вјеру су измислили паметни да би манипулирали са будалама

Name

ДРАЗЕ

19.11.2016 18:22

Е мој корни бог је у сваком од нас неки су тога свесни неки као ти не испадас паметнији од свих људи који су зивјели задњих два миленија дао ти бог здравља и среце дуг је пут пред тобом али накрај цес тИ д0ци до њега.

Name

ноје

20.11.2016 07:37

Е мој Дразе да ти мало паметније размисљас схватио би ти да свих тих миленијума које помињес људи су вјеровали а и сада вјерују у разлиците богове.Свако племе свом се богу моли.Ако је у свима нама бог засто се не вјерује у себе мало ми је глупо ици у цркву.дзамију.синагогу и тразити бога тамо где да нема ако је он унутар мене цему онда црквена парада и паразитски вјерски апарат свих религија.Догма је несто сто је ирационално.Мој комсија вјерује да је његова зена постена ја који са њом спавам знам да није то је његова вјера.Ја вјерујем да је моја зена мени вјерна мој комсија који са њом спава зна да није али то је моја вјера..Обојица смо вјерници у своје супруге а невјерници у тудје а истина је обојици разлицита од насег вјерског убедјења.Примјер ти све говори паметан схватице супруге примјер будала и даље це им вјеровати.

Name

Замјена-историје вјере

19.11.2016 09:04

Овдје се ради о једној перфидној комбинацији неспојиве природе.Чисти Славенски празник који је црква узела под своје и додала му неког црквеног лика-владику,,Свеца,,И ПРОГЛАСИЛА ПРАВОСАВНИК ПРАЗНИКОМ се славила пре и наставила славити и сада .Како сада неко ово назива заосталим паганским вјеровањем а узело га православље под своје.Паљење БАДЊАКА за БОЖИЋ у виду храста је чист пагански чин БОГУ ПЕРУНУ паљење храстових гранчица на којима су се спаљивала и тела наших предака некада то се данас у европи ради само у пећима.Прослава ТРИ КАЉА СА ИСТОКА су 22-24 тог децембра дани умирања сунца познато као ЗИМСКИ СОЛИСЦИЈУМ и то је најбољи доказ да никакав месија нити је дошао нити постоји.Сви важнији римљани који су прешли у хришћане посташе свеци после тог преласка а прије тог преласка били су хришћански мучитељи-ја глупе вјере мајко моја.Славенска и Хришћанска вјеровања су намјерно помијешана јер другачије се није могла победити вјера СТАРИХ СЛАВЕНА па се црква попут паразита укрстила са њима и сваком СЛАВЕНСКОМ вјеровању доделила својега свеца и руку под руку ,,ЂАВО И БОГ,, харају светом-ко не верује нек узме библију и прочита,,књигу о Јову,,и све ће му бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

19.11.2016 11:01

Проблем је сто нико то не цита,него сви слијепо и наивно вјерују.Када би сви библију или куран процитали и само логику укљуцили,видјели би да су то цисте небулозе,али не...не смијес размисљати својом главом:)