Радићемо за И. Илиџу и поред свих опструкција

"Како ствари стоје после октобарских избора мени је припала та част да будем изабран као најмлађи начелник једне локалне заједнице у Републици Српској", каже начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Република Српска 17.11.2016 | 18:00
Радићемо за И. Илиџу и поред свих опструкција
Он додаје да је сигурно испред њега и сарадника велика обавеза да оправдају повјерење Илиџанаца и Источној Илиџи дају један потпуно нови печат, начин управљања и мјерења постигнутих резултата из различитих области, а у корист свих грађана.

Потпуно разлилчити резултати и Источној Илиџи и И. Новом Сарајеву, можемо ли говорити о некој врсти феномена, шта је узрок таквом епилогу?

Чињеница да је у ове двије општине Српска демократска странка остварила потпуно различите изборне резултате се може гледати из више углова. Не мислим да се ради ни о каквом феномену, једноставно људи су тако бирали и желили у октобру. На нама је да све то што се десило добро анализирамо и донесемо мјере за даље политичко дјеловање. Морам вам рећи да и поред на изглед одличног резултата у СДС-а у Источној Илиџи, ја лично нисам задовољан и радићу на побољшању истог.

Многи, па и начелник сусједног И.Н. Сарајева сматрају да би ваше двије оптине требало спојити. Источна Илиџа је започела формирање посебних институција (Комунално предузеће, Дом здравља...), који су ваши аргументи да је то бољи пут?

Свако има право да заступа различите ставове и програме и то му нико не може забранити, наравно све док се креће у оквиру уставних и законских норми. Лично ћу се залагати за институционално јачање Источне Илиџе и то ће бити један од приоритета у будућем раду.

Грађанима треба обезбједити бољу и квалитетнију здравствену заштиту, боље услове за образовање најмлађих илиџанаца, степен безбједности подићи на виши ниво формирањем Полицијске станице Источна Илиџа и још много тога у погледу комуналних услуга, уређења паркова, чистијих улица и других послова које ћемо реализовати.

Нећемо више објашњавати које су наше надлежности и шта би нам требала финансирати или суфинансирати Влада РС, једноставно ћемо радити без обзира на опструкције и различит третман општина широм Републике Српске залагајући се за децентрализацију као један од основних услова да би се грађанима приближиле ствари које су им Уставом загарантоване. Зато сматрам да је о спајању општина у овом моменту не озбиљно говорити.

Какво је стање у вашој општини, који проблеми се морају најприје рјешавати, и како?

Источна Илиџа је општина која је после Дејтонског мировног споразума настала на остацима пријератне општине Илиџа. Расли и развијали смо се практично са "ледине" и то без значајне помоћи виших нивоа влати. На жалост у Републици Српској има много проблема и они нису заобишли ни Источну Илиџу.

Када то кажем, прије свега мислим на висок проценат незапослених, упропаштене привредне капацитете, ниске пензије и као резултат тога све више људи у стању социјалне потребе.

Поред решавања тих проблема који нас додатно оптерећују значајну пажњу ћемо просветити наставку инфраструктурних радова, проширењу водоводне и канализационе мреже, изградњи паркова и игралишта, решавњу питања градске депоније која ће у будућности бити проблем свих општина и многе друге ситне пројекте које сада нећу набрајати.

Која је ваша визија развоја Источне Илиџе?

Ми смо препознали четири стуба којима ћемо у наредном периоду посветити посебну пажњу, а то су: јавна управа, економски развој, друштвени и социјални развој и последњи четврти природни ресурси и заштита животне средине. Сваки од ових стубова ће биит разрађен у посебна поглавља и што је најбитније грађани ће моћи на један мјерљив начин да виде напредак у сваком од њих.

Циљ нам је да кроз овај програм, а посебно кроз економски развој створимо услове за отварање нових радних мјеста и запошљавање наших суграђана и да Источна Илиџа буде лидер у регији, а зашто не рећи и читавој Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Извор: фронтал.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Његос

17.11.2016 17:19

Будућност СДСа...само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

17.11.2016 20:04

Добар политички комесар, толико млатити а ништа не рећи!

Name

брат

17.11.2016 17:27

То је брат :*

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горки плодови

17.11.2016 19:07

Овај кад је завршио факултет радио у осигурању и после га као савјетника начелника Ковача Предрага ухљебили у општини ,тада је имао око 25 година,са 30 је постао народни посланик,а сада је и народни посланик и начелник општине,има 31годину.Нек нам је Господ БОГ у помоћи куда нас овај води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

17.11.2016 20:54

И јос приде није неке памети.

Name

Горки плодови

17.11.2016 21:35

У Источном Сарајеву га још подругљиво називају и "перспективним"и "жваљом" јер кад развали она уста и почне млатити политичке флоскуле популација се згрожава. Типичан примјер партијског војника СДС-а.

Name

брат

17.11.2016 23:06

Е ето тебе треба поставити на све те функције, тебе и неке корњаце сто су покрали ову дрзаву.Овај момак нема мрље у свом зивоту а помогао је људима висе него пола политицара у насој напаценој републици

Name

Горки плодови

18.11.2016 13:56

Куку ономе коме је овај помогао,тај се дуго неће опоравити од те помоћи.

Name

Горки плодови

18.11.2016 14:16

А што се мене тиче нисам заинтересован за било какве функције,али ево данас читам на РТВБН дјевојка говори 5 језика и завршила два факултета не може да се запосли,а овај ваш жваљо не зна ни српски честито а камоли да зна неки страни језик,а ови партијски кадрови и факултете завршавају преко везе,по принципу "овај је наш" (читај подобан),а другима ће мо се крви напити на испиту мораће да знају и фусноту и опет ће добити 6. Знамо све како се ствари одвијају.И још нешто против овог момка немам ништа лично нити ме он интересује,али је жалосно да заузима мјесто некој младој и способној особи која би цијелој заједници била од користи,као што је ова горе поменута дјевојка.

Name

били

18.11.2016 07:55

Лова је одиграла...колико сте купили и уцјењивали грађане ис.Илиђже....срамота,какав резултат....

ОДГОВОРИТЕ