Ђурић неовлаштено потписао позајмицу Владе Српске "Боски"

Власник “Зекстра групе” Драган Ђурић није имао пуномоћ конзорцијума „Зекстра“ и „Делта Реал Естате“ да са Владом РС потпише уговор којим су се ове фирме обавезале да ће у буџет РС вратити пола милиона КМ, а који је након приватизације РК „Боска“ Влада уплатила Синдикалној организацији робне куће за збрињавање радника. Осим тога, на тај уговор никада није стављен печат београдских фирми због чега оне у потпуности одбијају наводе из оптужнице, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 17.11.2016 | 09:37
Ђурић неовлаштено потписао позајмицу Владе Српске "Боски"
Драган Ђурић се није појавио на данашњој главној расправи по тужби коју је Министарство трговине и туризма РС поднијело против „Зекстре“ и „Делте“, а на коју је уредно био позван.

Министарство трговине и туризма РС тужило је конзорцијум “Зекстра групу” и “Делта Реал Естате” тражећи да врате 495.000 КМ, плус затезне камате, које је Министарство уплатило Синдикалној организацији „Боске“ за измирење обавеза према њима.

Спорни уговор је, како се данас могло чути на расправи, потписан 3. јула 2009. године, односно након што је конзорцијум приватизовао „Боску“.

Уговор је потписао министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, Драган Ђурић испред конзорцијума и тадашњи предсједник Синдикалне организације „Боске“ Бранка Гостић.

Након низа састанака на којима је било ријечи о враћању овог новца, Влада РС је са Ђурићем договорила анекс уговора који је превдвиђао да им новац буде враћен у двије рате. Влада је крајем 2009. године чланицама конзорцијума послала уговор и анекс на потпис, али су ти уговори враћени без потписа.

Заступници србијанских фирми тврде да тај уговор није ни потписан, јер га у супротном Министарство не би слало поново на потпис, док представници Министарства тврде да је уговор послат јер на њему није било печата, али јесте Ђурићев потпис, док анекс није ни потписан, нити је било печата.

Правобранилаштво РС, као заступник Министарства трговине остало је при тужбеном захтјеву, док су пуномоћници „Зекстре“ и „Делте“, такође, остали при својим тврдњама да је тужба неоснована.

Тегелтија: Враћање новца ниједног момента није било спорно

На данашњој главној расправи у својству свједока саслушане су помоћник министра за трговину Душанка Тегелтија и Оливера Куњадић која је, такође, запослена у Министарству трговине.



Тегелтија је истакла да је након исплате новца радницима било низ састанака са представницима конзорцијума на којима се разговарало о начину враћања новца Влади РС.

„Конзорцијум је у више наврата исказао спремност да тај новац врати, али у двије рате, тако да је Влада дала сагласност на акенкс уговора кји је предвиђао да се прва рата врати крајем 2009., а друга крајем 2010. године. Дакле, разговарали смо о начину враћања новца, а само враћање није било спорно ниједног тренутка“, казала је она и додала је да је уговор између Министарства, конзорцијума и Синдикалне организације потписао и Ђурић.

Куњадићева, која је у вријеме настанка спорног уговора била секретар Министарства, рекла је да су, након што је Влада дала сагласност за потписивање анекса, и анекс и уговор послати конзорцијуму, али су након извјесног времена враћени непотписани. Рекла је и да је уговор, заједно са анексом, послат конзорцијуму јер он није имао печат.

„Представници конзорцијума су тражили да они предложе анекс уговора као што су предложили и начин извршења и из тог разлога је Министарство упутило и уговор и анекс уговора у Београд како би се они потписали“, казала је Куњадићева.

Одговарајући на питања пуномоћника „Зекстре“, Куњадићева је казала да је новац уплаћен на рачун Синдикалне организације јер су у то вријеме сви остали рачуни РК „Боска“ били блокирани.

Она је рекла да не може прецизно одговорити на питање да ли је неко провјеравао да ли је Ђурић имао овлаштење за потписивање спорног уговора.

„Ја лично нисам провјеравала, али је Ђурић имао пуномоћ за потписивање уговора о продаји акција „Боске“, као што је био присутан и у свим разговорима након продаје”, нагласила је она.



Барош: Потпис Драгана Ђурића на уговору омашка

Заступник „Зекстре“ Предраг Барош је рекао да Министарство сигурно не би поново слало на потпис уговор као и више ургениција да је он потписан. Казао је и да је конзорцијум формиран за само један правни посао и то за куповину РК „Боска“, те да је Ђурић само за то имао пуномоћ.

„Из приложене документације произилази да уговор између Владе и Синдикалне организације РК „Боска“, као и анекс уговора конзорцијум никада није потписао и из тог разлога је Влада РС послала велики број дописа и ургенција којима захтјева потписивање и овјеравање ових уговора. Потпис Драгана Ђурића на уговору се нашао усљед чисте омашке. Међутим, овај уговор никада није овјерен нти је Ђурић имао овлашћење да заступа конзорцијум приликом потписивања овог уговора“, рекао је Барош.

Барош је рекао и да поднесена тужба само указује на ненамјенско трошење буџетског новца.

Он је за ЦАПИТАЛ рекао да се Ђурић није појавио на расправи због неодложних приватних обавеза.
Што се тиче Ђурићевог потписа на уговору, иако за то није имао овлаштење, Барош је рекао да то не значи да се он лажно представљао.

„Не ради се о лажном представљању. Једноставно, чланице конзорцијума нису одлучиле да потпишу тај уговор, као ни анекс уговора. Тачно је да Ђурић није имао пуномоћ да потпише уговор, нити је био директор „Зекстре“, а како је дошло до тог потписа, нисам упознат“, рекао је Барош.

Заступник „Делте“ такође је одбацио наводе из оптужнице тврдећи да Ђурић није имао пуномоћ за заступање конзорцијума. Казао је и да у моменту потписивања уговора Ђурић није био ни директор „Зекстре“, а поготово не „Делте“.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Глупирање

17.11.2016 08:59

Сто не питате Додика?Тај све зна ко ,када,ским,колико,како?Ста глумите ту са тричавих 500.000,00 КМ ради се о милионима покраденим од народа.А та Боска је градјена парама свих нас па је и питање ко то може да продаје?Ко су силници који су то радили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоо

17.11.2016 08:59

Љепота од зивота, одес у владу казес ево мој потпис и дајте ми 1/2 милиона КМ, вратит це вам Рафинерија Брод и одес куци и мирно спавас. Цуј Дјуриц се није лазно представио??? Цуј казе министрица, ето ми смо се потписали, али нисмо провјераваи јел то легални заступник фирме. Лудница!!! И сад кад суд пресуди да нитко не дугује паре, опет це осути по њима. Ово је слуцај за тузиластво и то Дјурица и министре на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

17.11.2016 09:01

Код нас му је довољно што је добар са Милом и Кајом, шта ће му овлаштење за 500.000 КМ? П. С. Још један Тегелтија на важној функцији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

17.11.2016 09:26

КАДА СУ ТЕГЕЛТИЈЕ У ПИТАЊУ ЈА ИМАМ ПУНО ПОВЈЕРЕЊЕ????????????????????????????????? (АЛ У КУ.ЦУ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

17.11.2016 09:44

Валентин Инцко и Бакир Изетбеговић су криви за све. Да није њих тих проблема неби ни било а и ако се нешто ситно појави ми би то све ријешили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

17.11.2016 09:53

Цуј потпис из омаске е то непије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Трил Оле О ле

17.11.2016 10:51

Онда треба да одговара онај ко је прихватио то, и дао налог да се уплати Боски та сума.

Name

ЛоЛ

17.11.2016 09:56

Шта ради Драган Мектић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

17.11.2016 12:08

Питај гдје му жена ради...па ће ти бити јасно до које границе ће ићи. Нема ништа озбиљно од њега.

Name

П

17.11.2016 10:14

Све Додикови другови: Вучић,Дјурић,Мишковић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

токи

17.11.2016 10:41

Ко је одговоран из владе да прихвати докуменат без пецата и омогуци неком странцу поготово неко право тј.уплати новац ово је изсмијавање градјана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

с друге стране

17.11.2016 18:15

Управо тако .Зар у влади људи не треба да раде по закону или је закон за нас обицне смртнике. \\\\\\\да органи раде свој посао онда ови свједоци би одмах требали бити оптузени и осудјени. Та нису давали своје паре , о својим би бринули. Овако , бас их брига . Изгледа да није брига ни тузиластво. Постени свједоци !

Name

тарзан

17.11.2016 10:51

Након пар година неко утврдио да докуменат по којем је уплацен новац огроман нема пецат ја циркуса брацо мила хало сипа.....имал несто да се овде пипа брате пустите сиротињу и ситне дзепаросе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЛДОРАДО

17.11.2016 10:54

У питању је слободна трговина и нико са стране се не смије мјесати. Ста фали да мало украду,зато су и досли на та радна мјеста.Градјани их поздрављају на улици дивеци се њиховим полозајима гдје се краде без одговорности са мислима и зељама да бих и они могли доспјети на такав полозај па мазну који милион.Сто висе краду то изазивају веце дивљење код насих постених градјана.НАПРИЈЕД СРПСКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доxа

17.11.2016 11:44

Хај ста сте се уфатали за тих 1/2 мил Марака па није смак свјета проце и то!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бибо

17.11.2016 17:28

Лик редовно долазио у Бања Луку на састанке зна се и са ким засто га нису ухапсили....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

17.11.2016 19:04

ХА, ХА, ХА - ОВО ЈЕ ПРАВИ ЕЛДОРАДО ЗА ЛОПОВЕ У БИЈЕЛИМ КОШУЉАМА И КРАВАТАМА И ЊИХОВЕ АДВОКАТЕ !!! ГОРИ СУ ОД СКАКАВАЦА КОЈИ УНИШТЕ - ПОЈЕДУ СВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БозеМили

20.11.2016 12:21

Да ли смо заиста толико богати, а толико смо мали, да нас ови губари толико оголијевају, а ми јос зивимо?!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ