Српска се задужује дупло скупље од ФБиХ

Влада РС се посредством хартија од вредности на берзи задужује много скупље од Владе Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 17.11.2016 | 09:00
Српска се задужује дупло скупље од ФБиХ
Српска се од 2011. године, задуживала по изузетно високим каматним стопама које су се, на основу дугорочних обвезница, кретале од шест па до четири одсто колика је, у просеку, камата ове године.

Камате по основу краткорочних трезораца су биле и 5,5 одсто, да би ове године пале на ниво од 2,2 одсто. С друге стране, Влада Федерације БиХ се, од самог почетка, задуживала много повољније. За дугорочне обвезнице плаћали су камату око 3,8 одсто, која је пала на 2,2. Камате за трезорце су се кретале од 2,4 одсто, док последњих месеци продају трезорце и по негативној каматној стопи.

Камате на ХОВ су, ове године, драстично опале у оба ентитета у односу на претходне године, али је Српска и даље задржала веће стопе, што представља скупљи вид задужења.

Федерација се, у последњим емисијама трезорских записа, задуживала чак по негативној каматној стопи, док је Српска успела, у последње две емисије, да прода трезорце по рекордно ниској камати и то од 0,3.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић наглашава да је до смањења каматних стопа на хартије од вредности утицала одлука Централне банке БиХ да на износ средстава које банке држе изнад обавезне резерве обрачунава негативну камату од -0,2 одсто.

"Циљ је подстицање банака на веће кредитирање становништва, привреде и државе како би се повећала  тражња и подстакао економски раст. Комерцијалне банке имају 2,5 милијарди КМ изнад стопе обавезних резерви и део тог новца је уложен у обвезнице и трезорске записе РС и Федерације БиХ. Повећана тражња за хартијама од вредности утицала је на смањење каматних стопа" објаснио је Божић.

Истакао је да није најјасније зашто инвеститори у Федерацији купују трезорце по негативној каматној стопи од 0,04 одсто, јер на тај начин  плаћају камату када позајмљују новац Влади Федерације.

"Они још морају да плате додатне трансакцијиске трошкове берзанским посредницима, којих у Републици Српској нема. Разлози се могу тражити и у већем банкарском сектору у ФБиХ  који настоји да смањи губитке који се остварују држањем новца у Централној банци БиХ" појаснио је Божић.

Дуг 1,7 милијарди КМ

Путем хартија од вредности Српска се, од 2011. године па до данас задужила за 1,7 милијарди КМ. Само ове године Влада РС се задужила, за додатник 430 милиона КМ, а у плану су још две аукције до краја године. Путем обвезница ће се задужити 5. децембра, а два дана касније продајом трезораца.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ТРН

17.11.2016 08:44

То је подвала Србском народу од страних центара моци и неких људи из Тузле са другог спрата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.трн

17.11.2016 09:59

Бленто блентави. То вама баја подваљује 20 Год. Али тај твој пилеци мозак немозе схватити.

Name

Ре трн

17.11.2016 10:35

Сути опет вам је неко други крив. Ви немате потреби за истином и она вас не занима. Висе вас занима ста је ко рекао и неке теорије завјере у које највисе вјеујете а у сустини то вам је изговор да не предузмете ниста да сами себи побољсате зивот. Ви тразите само изговор за све а не рјесење.Зато сто сте кукавице и не само ви него свако ко не смије да погледа истину у оци. Васи вам пљују под прозор и немате муда да им се супроставите , мозете ал нецете.Него окривљујуте неке који ама бас ниста са вама немају али са тим пљувањем бјезите из стварности коју не зелити да видите која вам је испред носа а не тамо или неко други. Ви тразите промјене и кад се ураде онда нису довољно СРПСКЕ!!!Нема Српских промјена него ЕКОНОМСКИХ. Економија је превазисла феудално и националистицко уредјење. Економија руси све препреке а најлаксе те које си вјере. Сто висе економије то је мање вјере.Питај сваког васег политицара у ста висе вјерује кад се намлати пара . У Бога или у паре :) Једино сиротинињи не преостаје ниста друго да се моли и нада а од мољења Богу се не мозе зивјет. Ради , зртвуј се па цу ти и ја помоци ..

Name

ТРН има право

17.11.2016 12:04

Ма немојте ми реци, ето Тузла се гради и развија од својих пара? И Сарајево? И заједно уплате висе ПДВа од остатка федерације и РС заједно? Не видите ту ниста цудно? Ја видим - оцито лазирају податке и присвајају НАС новац, а то исто говоре и Хрвати, да узимају ЊИХОВ новац. Цесто сам у Тузли, и када се иде из Бијељине или Добоја у Тузлу, то је паметном доста. Јесу ли то у Тузли сами, од својих права направили онај торањ од 150 милиона? Оце то сами да граде електрану од 1.5 милијарди, и јос једну у Бановицима? Смијесно. Страјкују им радници, ниста им не ради, а у протеклих 10 година изградили пола града. Десетине нових зграда од улаза на истоку до излаза код електране. Цијим парама питам ја вас? Јер својим ОЦИТО НИСУ. Тузла и Сарајево преко ПДВа зиве на рацун свих нас!!!

Name

ре

17.11.2016 14:11

ТРН ИМА ПРАВО: ал си ти глуп јаране. Чуј уплате највише ПДВ-а држави а живе од ПДВ-а. Очеему ти причаш, има посла у Тузли ја сам јаране из тог Града, има и штрака, али уРС нема ништа само политика и завађај. Так испаде да ми Тузлаци живимо од ваших пара, не од ТЕ, Рудника, Панонских језера, Менпрома, Саобраћај комуникација, Куне , Тузла транспорта, Бинго Цитy Центра, Хотела, Технограда, грађевинских фирми, па ево и Дите опет, па неке четири аустријске фирме што рае и запошљавају преко 400 људи (бивши Елир) у Хаку једни други на Малинама, па Милкосова фарма крава (бивша Спречанска фарма). за Грачаницу да ти и не причам, све производња. Друже шта ти видиш када дођеш у Тузлу мени није јасно.

Name

ре ре

17.11.2016 16:00

А је ли? Па има посла, али има свуда - и свега сто си набројао има и у Семберији, Херцеговини, Крајини. Свуда! А одакле да Тузла ко фол уплати такве цифре, а опет толика незапосленост и слабе плате (упореди са Сарајевом па реци да није тако). И онда погледас како се дијели ПДВ, и схватис да је РС закинута, као и Хрвати. А колико је 1% од 9 милијарди сефе? Хајде фино да се те паре дијеле по мјесту крајње потросње, без икаквих интервенција и политицких квота. Сигуран сам да нико неце имати ниста против?

Name

ИЗГУБЉЕНИ КОМПАС

17.11.2016 08:50

Мањег простора а висе пљацке треутно нема у у ЕУ.Продуктивност скоро да је и нема, а наси екссперти (политицки) се само задузују Па питање дали народ има оци и види осјети да зиви на граници егзистенције? нема пара а ови дизу лову уз гаранцију у име РС, Не треба нам нико сами це мо урусити овај мали простор који је вец банкротиро и који се зове РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре компас

17.11.2016 10:07

Рс це да продје као Косово.Влада је скоро све распродала, народ нема од цега да зиви и једино је ста народу преостаје је распродати своје имање и ко буде могао пут под ноге негдје другдје за ексистенциом. Они који не могу тим путем потросит це паре онда ни пара ни имања..Ко це да покупује све сто је у власниству Срба це се видјет. Углавном видим овај сценарио који је мозда негдје написан или је спрега садасњем стања..

Name

Ре компас

17.11.2016 10:47

Мањег простора а толико празницких дана..У све вјерујемо осим у рад. Сви су други криви никад сам себи...станите пред огледало и добро се замислите колико си свему томе сам доприњео ? Свако по наособ...Промјене поцињу ПРВО од самог себе. Колектив цини висе појединаца. Како као колектив или маса да се промјени кад појединац цини масу.

Name

Мислим-ман

17.11.2016 22:00

Не дизу се паре џабе. Они кажу шта се све треба потписати и онај ко диже кредит све потпише. А народ би требао знати шта је потписано - јер су они сами зиранти... На сву срећу оних који то користе узимаоци кредита само позову на четнике вехобије усташе и "види шта нам раде" "то су они криви" и остале изврљотке... Народима земље Босне желим сто прије да се тргну из анестезије и прогледају објективним очима...лако ћете угледати непријатеља... само упалите ваше "националне" телевизије. Обећавам да ће се сваком народу указати главоња након 5 минута гледања- Максимум

Name

Карађоле

17.11.2016 08:52

Баја уништава пуном паром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоо

17.11.2016 09:03

Да су паметни па да узму јос 5 Милијарди по овој цијени и направе постену инфраструктуру и добре сколе у дрзави. Никад висе новац неце бити јефтинији. ФБиХ то пуно паметније одрадјује јер се задузује плански а не кад Предсједнику падне на памет. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.11.2016 10:27

Немој тако о нашем прецеднику Он нас је истински задужио.

Name

БЛ

17.11.2016 09:38

Тако то буде када се банке доведу у банкрот Милорадовом политиком па ето вам народе који сте гласали да води " бољи енитет " и све нас у њему и даље у понор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

17.11.2016 09:39

Национализам се не исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

17.11.2016 11:24

Исплати се и те како али појединцима !

Name

СВЕ ПО 1 КМ

17.11.2016 09:43

Све це то федерација купити за 1 КМ, а Милорад це бити недоступан у братској нам Русији, као Мира, Марко и остали српски бјегунци од закона. Нама пријатељска земља прихвати све оне за којима је српска полиција расписала потерницу.. Ко је ту луд, а ко нормалан?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.11.2016 11:46

МУДРО ЗБОРИШ,ВЕОМА МУДРО српски народ се куне у Русију а сама Русија штити српске кримосе од правде,нешто ту не штима

Name

-.- линија

17.11.2016 10:17

За све су криве вехабије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе...

17.11.2016 10:18

Само напред кад год зафали новца цека ММФ нема зиме идемо у дугове ко це то вратити наса дјеца а гдје су дјеца? Дјеца одлазе вани масовно да надју посао а ко остаје куци старци који немају ни ону пемзију сто их следи. лако се задузити али треба вратити теско...Грцка је сама себе казнила пропала финанцијски јер немозес се само задузивати и тросити а немати користи неке за дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

17.11.2016 10:19

Ипак је то само папир,а папир трпи све исваста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

17.11.2016 10:31

Пар стотина милиона горе доље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

17.11.2016 12:32

Додик је вец власник 51% рс...

ОДГОВОРИТЕ