Њемачка до сада БиХ позајмила 628 мил. евра

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда отворио је данас међувладине разговоре између Савезне Републике (СР) Њемачке и БиХ на којима су учествовали представници Савјета министара те Влада Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта.

Босна и Херцеговина 16.11.2016 | 17:30
Њемачка до сада БиХ позајмила 628 мил. евра
Делегацију Владе СР Њемачке предводио је Дирк Сцхаттсцхнеидер из Савезног министарства за привредну сарадњу и развој, а састанку је присуствовала и амбасадор СР Њемачке Кристина Хохман.

Беванда је нагласио да је сарадња БиХ и СР Њемачке успјешна у свим подручјима те да је у току реализација великог броја пројеката за које је финансијску и техничку подршку дала Влада Њемачке.

"Редовно потписујемо и реализујемо споразуме о финансијској сарадњи који се односе на зајмове код Кредитне банке за обнову и развој са сједиштем у Франкфурту, и до сада је Влада Њемачке одобрила 626 милиона евра. Од овог износа на грантове се односи 103 милиона евра, а на кредитна средства односи се 523 милиона евра", нагласио је.

Додао је да је незаобилазан фактор у техничкој подршци Друштву за међународну сарадњу те да се уз финансијску помоћ Фракфурта имплементирају пројекти на подручју цијеле БиХ у области инфраструктуре, водопривреде, пројеката из области енергетике, али значајан је допринос и у сегменту развоја цивилног друштва и реформе јавне управе у БиХ.

Хохман је истакла како су добре вијести да је прихваћена апликација БиХ за чланство у Европску унију те да је нужно убрзати рад на реформама у чему ће БиХ имати подршку СР Њемачке.

Понуђени бројни пројекти

Сцхаттсцхнеидер је изразио задовољство видљивим резултатима досадашње сарадње као што је пројект водоснабдијевања у Бањалуци, гдје је око 250.000 становника обухваћено овим пројектом који испуњава еколошке стандарде.

Додао је да се ради и на пројектима изградње вјетропаркова, као и на изворима обновљиве енергије те да би убудуће требало интензивирати и сарадњу с нижим нивиоима власти, односно локалним заједницама које имају комплициковане административне процедуре.

На састанку је закључено да се сарадња интензивира у наредном периоду те да се скрате процедуре закључивања споразума како би се брже имплементирали већ одобрени пројекти, стоји у саопштењу из Министарство финансија и трезора БиХ.

(Ослобођење)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

НестаоНовац

16.11.2016 17:41

А гдје су те паре? Није могуће да су то све политичари потрошили. Тако и са осталим парама од ММФ-а итд. Гдје и коме сав тај новац иде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

16.11.2016 18:29

Само ви узимајте кредите,које невраћате јер ните у стању.Тако је и ЋОПО радио,а данас знамо како они то наплатише.Биће једног дана опет бомби и разваљивања територије.

Name

ре нестао новац

16.11.2016 18:36

Казе се, да пара на пару иде а мусица на оно смедје. Ста се цудис.

Name

НестаоНовац

17.11.2016 02:57

Браво! Потписујем.

Name

СЛАВИЦА МАТИЈАС

17.11.2016 11:22

СТА ВРИЈЕДИ СТО СУ ДАЛИ НОВАЦ КАД СЕ ТАЈ НОВАЦ ПРЕКО КОЦКАРНИЦЕ АДМИРАЛ ПРЕБАЦИО У АУСТРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ