Ко је у "црној књизи" Додиковог СНСД-а?

Република Српска добија ново, проширено издање "црне књиге" у којој ће се наћи сви они чија мишљења, говори и дјеловање одудара од званичне политике највеће странке у Српској, пише портал Бука.

Република Српска 16.11.2016 | 22:58
Ко је у "црној књизи" Додиковог СНСД-а?
Тако је прије 15 дана предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик на страначком скупу најавио да ће бити направљена "црна књига" свих оних који су икада на било који начин наштетили СНСД-у.

Он је том приликом нагласио да ће СНСД у наредним мјесецима успуставити своју “црну књигу” у коју ће бити уписани сви они који су било када на било који начин СНСД-у направили штету.

"То ће значити да ћемо преко наших органа и наших људи у институцијама власти водити борбу против тих имена. И то морамо да урадимо.”

И то ће и урадити. Тачније, већ су почели да састављају спискове људи који не желе да се повинују диктаторској владавини Милорада Додика и његових послушника.

Ипак, Додик је касније покушао да се опере од оног што је рекао и дао штуро објашњење у вези са такозваном "црном књигом".

"То је искључиво везано за СНСД, и људе који су добили подршку, а напустили су странку. Пратићемо их и у будуће неће добити нашу подршку. Они који говоре о црним листама - стално су на њима. Говоре јер губе изборе. То су њихове листе. Нема ту нико, нити се пише. Ради се о томе што и све друге партије воде, па и СДС када им неко оде води евиденцију", казао је Додик.

Да то баш и није толико безазлено, како Додик покушава да прикаже, потврђују његови вјерни извршиоци.

Колико су у СНСД-у озбиљно схавтили ову у фашистичку најаву потврдио је за БУКУ генерални сектретар СНСД-а Лука Петровић. Наиме, спроводиоци у дјело Додикових диктаторских жеља већ су почели да састављају спискове оних које се залажу за Републику Српску без тираније појединаца из СНСД-а.

"Опозиција и они који размишљају као они у страху све виде онако како се не дешава. У страху су очи велике, па су примјетили да их нема нигдје. У страху су ријечи предсједника наше странке протумачене на начин да он има негативне смјернице. То уопште није тако. Потпуни нерад и немар се показао у општинама и градовимја у којима су грађани дали нама повјерење овог пута, а у којима су они радили. Примјер гдје су писани буџети жеља, а реализација је много мања, а при том су извршена задужења. Такве градоначелнике и начелнике ћемо писати у црне књиге да се више никад не појаве на политичкој сцени Републке Српске. Они који су злоупотребљавали народни новац и правили кратере у буџетима градова треба помести са политичке сцене,“ рекао је Петровић за БУКУ.

На питање има ли конкретан примјер оних који ће се наћи у "црној књизи", Петровић је узвратио:

"То ће бити сви они који упропаштавају систем, али и злоупотребљавају вољу и интересе грађана Српске. Макар неко рекао да смо ми овакви и онакви, али ми имамо и критичне ставове и за наше људе, па како да не будемо за опозиционе. Очигледан примјер је бивши градоначелник Требиња Славко Вучуревић који је све претворио у једно приватно здање и он је један од таквих.”

Петровић такође каже да ће грађани Републике Српске имати увид у "црну књигу".

“Наравно, ми ћемо сваким даном у медијима то саопштавати.”

На овако радикалне најаве истом мјером су одговорили и представници Савеза за промјенене. Они су након вишечасовног "вијећања", најавили радикализацију односа у Републици Српској.

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица истакао је да "ако Додик жели радикализацију – добиће је, те најавио да опозиција неће дозволити Додикове „фашистичке методе над свим грађанима који не размишљају као он“.

"Очигледно је да су пред нама изузетно тешка времена, не зато што ми то желимо него зато што на сцени имамо једног аутократу који демократске стандарде користи искључиво да би се домогао власти, а онда у једном ауторитативном духу правећи од себе диктатора жели да се обрачунава са политичким неистомишљеницима. Спремни смо на све видове радикалне борбе да би Републику Српску направили демократском земљом у којој ће сви имати право да живе и говоре оно што мисле", поручио је Говедарица

Борислав Вукојевић са Факултета политичких наука у Бањалуци сматра да је прављење било каквих црних књига у Српској само ударац на демократију у Српској, али и сигурност и слободу мишљења грађана који живе ту.

 "Ово што ради власт у Републици Српској свакако није у реду. Такав потез нас враћа вијекове уназад, у период инквизиције и наводне борбе против јеретика. Свака партија интерно може имати разне листе, али једноставно није демократски то корисити као дио јавног иступа. Ако живимо у демократији, могу схватити да је наш систем јос у развоју, али овакви потези нам говоре да СНСД, прије свих, није спреман на демократско понашање", рекао је Вукојевић.

Био зрео или не, СНСД је одлучан да заувијек обиљежи оне који не желе да се повинују ставовима које заступа Милорад Додик. Са друге стране, пошто већ одавно живимо као у средњем вијеку, није с горег ни да употпунимо угођај и уведемо "инквизиторе".

Тренутно нам остаје само да видимо колико страница ће имати најављена црна књига, те коме ће СНСД овај пут указати повјерење да испише те црне странице историје Републике Српске.

(Агенције)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Браћа по матери

16.11.2016 15:18

Фале му брчићи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица.

16.11.2016 15:33

Р: председника имате на месту, превише вам иде добро'драги моји ви немате као прво поштовања сами до себе "да не говоримо о другим стварима. ПАЛАТ ЋЕ ТЕ ВИ И ТЕ КАКО ЗА ЊИМ, ВЕРУЈТЕ МИ.

Name

Ре цица

17.11.2016 22:58

Цицојка узми га себи па нек и теби буде добро ко нама-куд це ти боља клетва јер видим свидја ти се па ко велим ето..

Name

Адзенда

16.11.2016 15:20

Милан Вукелиц, на првом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

16.11.2016 15:23

Болесно, довешче народ до рата међу Сбима. Јадно и жалсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

16.11.2016 15:38

Р:брод" вама будалама ,када би довели Трампа" не би били задовољни: само сами неписмењаковићи? Жалосно.

Name

Пикси

16.11.2016 15:53

Неспособни за посао, па траже болесне идеје! Политичка мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

16.11.2016 16:06

НЕК Дос себе уписе у ту књигу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

издајник

16.11.2016 16:12

Била би ми велика част и задовољство бити на некој од првих страница ове црне књиге ове још црњее организације што би рекао г Васковић

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

16.11.2016 17:12

Онда, братац, коментар потпиши именом и презименом: )

Name

Адолф

16.11.2016 16:17

Сине , баш напредујеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

16.11.2016 16:21

Ово није Сомалија

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

16.11.2016 16:21

Код Додика и његове странке нема Демократије ито вец одавно ја незнам ста овај народ мисли да гласају за њега ,Залосно,Лудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

16.11.2016 16:45

Ма брука и срамота ста су себи дозволили.они да прицају о постењу.а народ нек трпи кад му је добро,па докле це видит цемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

16.11.2016 16:53

НИКО ДОСАД НИЈЕ ТОЛИКО ПОДИЈЕЛИО СРПСКИ НАРОД КАО НАШ ПРЕДСЈЕДНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанин

16.11.2016 17:05

Кад Миле казе насао инвеститоре у Кини из области стоцарства,засто не казе да це преузети Фармаленд,да је садасњег директора Топаловица смјестио у одборницку клупу снсд Рибник...да це се тако затаскати узети милиони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

16.11.2016 18:54

Процитајте коментаре од Изјаве Инзка сто је реко да треба смијенити Додика.од свих коментара 95%је против Инзкове изјаве.Сви за Додика и његову владавину.И кад се процитају ови коментари на ову вијест нису против Додика него само да промијени нацин владавине,сви га класирају као криминалца,а није нико против да и даље остане на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

17.11.2016 06:17

Какав му је ово поздрав,како ја ВИДИМ ОВО ЈЕ ХИТЛЕРОВ ПОЗДРАВ ЕТО КО НАМ ЈЕ ПРЕСЈЕДНИК АЛИ НИЈЕ ОН ЈЕДИНИ У БиХ ИМА ИХ ЈОС КОЛИКО ЈОЦЕТЕ ЗАТО НАРОД ЗИВИ СВЕ ТЕЗЕ И ТЕЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

17.11.2016 06:31

ДОВОЉНО ЈЕ ДА СЕ ПОПУНИ 49% КЊИГЕ СА ИМЕНИМА НЕПОСЛУШНИХ ОСТАЛО ЈЕ ДОВОЉНО ДА ИМА ВЕЋИНУ И ДА ВЛАДА ДО КРАЈА ЖИВОТА. НАРОД ЈЕ СТАДО ОВАЦА, ШИШАЈ ГА ДО ПОСЛЕДЊЕ ДЛАКЕ (МАРКЕ)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабљић

17.11.2016 09:03

Нека стави новинара Милојка Бабица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

17.11.2016 13:44

ЈЕ ЛИ ОВО ФОТОС ХАЈЛ ХИТЛЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

17.11.2016 14:07

Ко се у тој књизи не нађе и није неки човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

18.11.2016 04:55

Миле, коме си продао Крајина осигурање,тј. Коме си га поклонио ? Твоја црна књига треба да поцне са именом твојим, и одмах иза тебе твоји струцњаци типа Миле Громилиц. Кад су људи таквог профила цланови твог СНСД- а, одмах се требас убити.

ОДГОВОРИТЕ