Буџет подијелио општине И. Сарајева

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић оцијенио је да је одлука Скупштине града Источно Сарајево о расподјели средстава општинама крајње скандалозна и срамотна и да је то кажњавање народа, а не начелника, због чега прекида сваку комуникацију са градом.

Република Српска 16.11.2016 | 12:08
Буџет подијелио општине И. Сарајева
Ћосић је на конференцији за новинаре подсјетио да су одборници Скупштине града Источно Сарајево јуче без расправе усвојили одлуку о Ребалансу буџета у коме су средства од 590.000 КМ дозначена општинама Соколац, Источни Стари Град и Источна Илиџа у којима су начелници СДС-а, додајући да су кажњене општине у којима владају начелници СНСД-а.

Он је нагласио да градоначелник и већина одборника немају више легитимитет да доносе овакве одлуке, подсјетивши да су из Источног Новог Сарајева за ова средства аплицирали са три пројекта, али ниједан није прихваћен.

Ћосић је истакао да је сада очигледно да је власт на нивоу града одлучила да угаси РТВ Источно Сарајево како би оно што раде у Скупштини града прошло неопажено и да суграђани остану неинформисани.

Начелник општине Источно Ново Сарајево је рекао да је послао допис градоначелнику Ненаду Самарџији да општина Источно Ново Сарајево прекида сваку комуникацију са градом Источно Сарајево до избора новог руководства и сазива нове Скупштине града.

"Послао сам и допис колегама на Сокоцу, у Источној Илиџи и Источном Старом Граду у коме сам им предложио да сједиште Скупштине града пренесемо у једну од ових општина, а да зграду Административног центра, која је на подручју општине Источно Ново Сарајево, издамо у комерцијалне сврхе и да средства која добијемо употријебимо за закуп или изградњу нове зграде Скупштине града у једној од ове три општине", навео је Ћосић.

Он је истакао да је упутио и иницијативу Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске у којој их обавјештава о односу града Источно Сарајево према овој локалној заједници у посљедње четири године и предлаже да се отпочне процес разговора и анализе Закона о граду Источно Сарајево и Закона о територијалној организацији Републике Српске.

"Уколико се ове ствари не промијене надлежно министарство је дужно да почне причати о начину функционисања и финансирања града, начину расподјеле средстава и када је ријеч о земљишту на Требевићу и о самој територијалној организацији Републике Српске", нагласио је Ћосић.

Он је додао да је Закон о граду и постојање града Источно Ссарајево неспорно, али да ова иницијатива иде према томе да се у Закону о граду јасно дефинише расподјела и однос између свих општина.

Према његовим ријечима, Закон о територијалној организацији треба мијењати у дијелу да подручје Требевића који припада Источном Старом Граду припадне општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је нагласио да о укидању општине Источни Стари Град треба да се изјасне становници и ако мјештани Мјесне заједнице Довлићи желе да живе у некој другој локалној заједници то њихово право треба испоштовати.

"Борићу се за то да ови дијелови општине Источни Стари Град законито припадну општини Источно Ново Сарајево", поручио је он.

Ћосић је упутио и позив шефу Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукоти Говедарици да посјети општину Источно Ново Сарајево и да разговарају о свим проблемима који прате локалну заједницу са нагласком на овај проблем који у протекле четири године имају са градом Источно Сарајево.

Он је истакао да ће тражити и анализу прикупљених средстава по основу комуналне накнаде и таксе која се прикупља у граду јер је Источно Ново Сарајево друга општина по износу који се прикупи по овом основу, од чега им је враћен износ средстава за израду четири лежећа полицајца.

Ћосић је истакао да ће због свега овог, када се конституише нова Скупштина града, отпочети разговоре са колегама начелницима и одборницима и предложити сасвим другачији модел функционисања града Источно Сарајево, другачији начин односа према свим општинама.

Он је као предсједник Градског одбора СНСД-а рекао да ће, уколико ова иницијатива не буде прихваћена, донијети одлуку да се у скупштинама општина гдје буду имали већину донесу такве одлуке које ће на сваки могући начин умањити надлежност града, повећати аутономију општина и на сваки могући начин избјећи све одлуке града.

"Нећу никоме пријетити непоштовањем одлука, али ћу се потрудити, ако се настави оваква пракса у новом сазиву Скупштине града, да Скупштина општине Источно Ново Сарајево донесе одлуке које ће на сваки могући законит начин умањити и дерогирати одлуке Скупштине града Источно Сарајево", нагласио је Ћосић и додао да све ово јасно показује како би се СДС односи да је власт на нивоу Републике Српске.

Он је подсјетио да је и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић средствима из Савјет министара помагао све локалне заједнице, а не и општину у којој живи.

Извор:СРНА

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ис

16.11.2016 11:48

Обрати се свом јарану Делимустафицу... он има пара да прогура неки пројекат на твојој опстини. С обзиром да ти је плацао предизборну кампању има и моралну обавезу да ти помазе. Вас обојица сте моралне громаде сигуран сам да цете се лако договорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2016 12:08

Ово је матрица по којој се Тошовић борио за мјесто начелнника. Сви су лопови само ја нисам. Блатити господина Ћосића на овај начин, очит је потез очајника, неморалног губитника, људске сподобе. Ми смо доказали на изборима колико смо вјеровали оваквим причама. Пуна подршка господину Ћосићу у његовим настојањима да поштеном грађанину Источног Новог Сарајева, обезбједи нормалан живот.

Name

Ре за ре

16.11.2016 13:02

Не подрзавам Тосовица ни секунде али ово је једина истина из његове кампање. Па и доказано је задњих дана гдје су боравили Делимустафиц и Скријељ. Нису сигурно у спасовданску досли због цистог зрака.

Name

ре за ре

16.11.2016 13:49

Тошовић је најобичнија труба то стоји као и већина СДС-а у Новом Сарајеву,али предлог да изда зграду градске администрације под закуп а они да иду НЕГДЈЕ можда на ливаду или у Додикову зграду, можда, да не зврји празна.Интелигентно ал стварно.

Name

Бојо

16.11.2016 11:52

Па дали су паре твојој опстини. Горе ти је и куца. Сигуран сам да це Бојо тим парама асвалтирати пут до твоје куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2016 12:13

Неће сигурно. Мора се још уредити простор око ''Андреје'' на Требевићу. Одатле ће се узимати новац за предизборне кампање и куповину некретнина у Београду.

Name

Сунyланд

16.11.2016 13:11

Није Цоса никад презалио сто ни фамилија није гласала за њега 2008. год... Какав цовјек морас бити па да од своје родјене опстине покусавас откинути дио територије. Па несрецо људска горе ти је родна куца. Сва фамилија ти горе зиви. Свакаквих људи и карактера има данас...

Name

Мирко

16.11.2016 11:56

Ћосићу, набоље би било да идеш на Булоге да извлачиш дрва из шуме! Више ти је град Источно Сарајево дао средства него Влада РС, али то твоја сујета никад неће прихватити. Мораћеш ове лажи и небулозе поновити још 99 пута, како би постала истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2016 12:25

По интелектуалном капацитету, теби више приличи извлачење дрва, него ли гоподину Ћосићу. Кад већ спомињеш Булоге и кућу његовог оца, могу ти поуздано рећи да је та кућа иста као 1992, 1996,20010,2015 и данас. То је морална слика господина Ћосића. Да је неко други, од скромне домаћинске куће направио би дворац и причао како је поштен.

Name

рере

16.11.2016 12:57

Ћосићу, има ли и један коментар на који се нећеш јавити? Боље спречавај да ти слике не освану на порталима као те твоја раја воза у циварама!

Name

Цедо Тракториста

16.11.2016 12:20

Умјесто да бринес о тим проблемима, боље је да поцнес да размисаљс како цес спасавати сопствену гузицу кад Делимустафиц сад пропјева и казе како си помаго њему и његовој криминалној групи. Видјецемо ту да ли си кроз помоц арапима и Делимустафицу ти и твој СНСД били ти који сте сарадјивали са Изетбеговицем, или је то био СзП. Досао дјаво по своје. јави се клосарцу за помоц, ако и он није упетљан у тај бизнис без граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2016 12:50

Чудне ли болести. Немој ићи у Касиндол мораш у Фочу, јер тамо имају лијек који, додуше само ублажава твоју бољку. И није ми јасно шта значи ово СзП, јели све запиње.

Name

Деспина

16.11.2016 13:02

Ово Деспина брани свог Љубису. Постала сеф кабинета па се ваља доказивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахах

16.11.2016 13:08

У праву си сада це сваки цланак о Цоси имати по 100 коментара. Исто као код Нескета. Наклати се беспослена блента па на сваки коментар одговара.

Name

Петар П.

16.11.2016 13:16

Па ста хоцес Цосицу? Неки дан је Додик рекао да прекида сваку сарадњу са Опстинама и Градовима у којима његови кандидати нису побједили и да нема никакве помоци за те Опстине. Око за око, зуб за зуб. Мада, висе си добио од Града него од Дрзаве, тако да цути. Буди сретан сто те Самардзија скроз није угасио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

16.11.2016 13:17

Водицу,угледали се на Додика,Ста се цудис!?

ОДГОВОРИТЕ