Како смањити непријатне симптоме синуситиса?

Зачепљен нос, болови и притисак у пределу чела и лица, повишена температура, лучење слузи и кашаљ су најчешћи симптоми непријатне упале синуса (синуситиса).

Здравље 16.11.2016 | 11:33
Како смањити непријатне симптоме синуситиса?
Синуси представљају шупљине у којима настаје слуз која отиче у носну шупљину.

Ако је слузница тих шупљина отечена, долази до зачепљења (конгестије) синусам, што узрокује јаке болове и инфекцију.

Слуз која се накупља у синусима представља погодно тло за развој бактерија и вируса, пише медицински портал Медлицкер.

Најбоље природно решење је инхалација чајем од камилице, али и зачини имају своје предности у олакшавању непријатних симптома упале.

Куркума

Куркума, односно њен активни састојак куркумин, има више од 150 лековитих својстава. Куркума има снажна противупална и антиканцерогена својства, а користи се за велики низ болести и проблема. Куркума је одлична и ефикасна помоћ када је реч о синусима јер смањује отицање у синусним шупљинама. Осим тога, омогућава да слуз лакше отиче и делује као деконгестив јер ублажава отицање носне шупљине.

Како је користити? Од куркуме можете да направите “златни” мед, “златни” смути или “златно” млеко, а рецепте можете потражити на интернету.

Ђумбир

Ђумбир такође има противупално дејствои подстиче излучивање слузи. Осим тога, смањује отицање слузнице синуса, помаже у њиховом чишћењу и смањује непријатан притисак.

Како га користити? Од корена ђумбира можете да направите чај или га користите као додатак јелима. Љути укус чаја подстаћи ће разређивање слузи и њезино излучивање. Можете да направите и чај од ђумбира и куркуме.

Босиљак

Босиљак садржи много лековитих састојака као што су кампен, еугенол и цинеол који поспешују проходност дисајних путева. Осим тога, смањује упалу и ефикасно се бори против алергија. Има благо дејство хлађења и сматра се природним аналгетиком за ублажавање проблема са синусима.

Како га користити? Најбоље је користити га свежег, као додатак умацима и салатама.

Лук

Лук садржи хемијско једињење кверцетин, који је антихистаминик, и има противупална својства. Свежи лук може да помогне у „отварању“ зачепљених синуса.

Како га користити? Најбоље га је насецкати га и јести сировог уз јело, или га ставити у врућу воду и удисати пару.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар