Кључ дужег живота крије се у сиру?

Нова истраживања су показала да би се кључ за еликсир живота могао налазити у сиру. У студији објављеној у часопису "Натуре Медицине" европски истраживачи су анализирали деловање спермидина који се налази у сиру.

Здравље 16.11.2016 | 11:32
Кључ дужег живота крије се у сиру?
Резултати су показали да људи који једу зреле сиреве имају мањи ризик од застоја рада срца или високог крвног притиска.

Такође, истраживање је показало да људи који једу намирнице попут грашка, кукуруза, соје и житарица целог зрна имају већу вероватноћу да ће дуже живети.

Истраживање које је спроведено на глодарима сигурно ће обрадовати љубитеље овог популарног млечног производа. Након анализе која је обављена на мишевима, истраживачи су анкетирали 800 Италијана и открили су да су они који су имали већи унос спермидина имали нижи крвни притисак и 40 одсто мањи ризик од застоја рада срца и других кардиоваскуланих болести.

Претходне студије такође су показале да особе које конзумирају сир имају бољи ниво холестерола у односу на оне који су јели немасни сир или га нису опште конзумирали. Једна студија из 2015. године показала је да љубитељи сира имају већи ниво бутирата у организму који је повезан са бржим метаболизмом и решавањем проблема гојазности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бубрег

16.11.2016 18:51

Вјероватно је мени као бубрежном болеснику зато забрањено да једем сир.

ОДГОВОРИТЕ