Ево како треба да пишете пословни мејл

Писање имејла није тешко, али како га завршити, посебно ако је реч о пословном мејлу, може бити прави изазов. Да ли је "Живели" превише неформално и претециозно? Да ли је "Искрено ваш" професионално, или превише формалан закључак мејла?

Свијет 16.11.2016 | 08:24
Ево како треба да пишете пословни мејл
"Писана комуникација је често први контакт са особом са којом започињете сарадњу. У складу са тим, она мора бити одмерена, професионална и разумљива" објашњава за "Блиц" Тамара Иванковић из агенције Репресент Цоммуницатионс.

 Како је рекла, обраћање у мејлу увек почиње са "Поштовани", уколико се први пут обраћате, то је персирање одраз пословног бонтона и поштовања саговорника.

"Персирајте и у писаној и у вербалној комуникацији све док једна страна не одобри другачије обраћање" саветује наша саговорница.

Мејлови морају да буду писмени. Увек се два пута вратите на сваки написан мејл, да проверите да ли има словних грешака и да ли је све у реду.

"У делу 'субјецт' немојте се расписивати, нека порука буде кратка. Немојте делове мејла писати великим словима, јер то значи да вичете на особу са којом комуницирате и оставља лош утисак" каже Тамара.

Према њеним речима, мејл би требало да завршавате са "Срдачан поздрав" кад први пут пишете некоме.

"Код учесталије комуникације, у зависности од односа који сте изградили са пословним партнером, можете мејл завршити и у неформалнијем тону, пристојно и увек са потписом имена" наглашава она.

Завршни поздрав прати начин на који је обликован уводни поздрав. Ако почнемо писмо са "Поштовани/а господине/ госпођо/госпођице" (прималац нам је непознат), завршавамо са "С поштовањем".

Ако почнемо са нпр. "Драга госпођо Марковић" (прималац је познат), завршавамо са "Срдачан поздрав".

Ако пишете мејл на енглеском, стручњаци су једногласни да је најбоље и најумереније завршити га са "Бест", пре него са "Алл тхе бест" или "Алл бест". А ово су поздрави који нису препоручљиви, или бар не у свим ситуацијамам, слажу се експрети за бизнис бонтон Барбара Пахтер, Дејвид Шипли и Вил Швалбе.

1. Хвала

Немојте овако завшравати мејл уколико нисте заиста захвални саговорнику на нечему што је урадио. Ако сте унапред захвални за нешто што тек очекујете да неко уради, онда "хвала" звучи као команда и у том случају је неприватљива.

2. Хвала још једном

Ово је још горе уколико је "поновљена команда", а не искрена захвалност.

3. Хвала најлепше

Ово је у реду, опет, ако није захвалност за нешто што ће неко можда тек учинити.

4. Скраћенице (ТНX - хвала, итд.)

Универзално неприхватљиве, као и сленг. Звучи конфузно и непрофесионално.

5. Све најбоље

Пракса је да што више речи користите, поздрав чините топлијим и приснијим.

Ипак, некоме ће се овакав поздрав учинити сувише "плаховитим". Јер, да ли заиста некоме шаљете све своје најбоље жеље или је то само фраза?

6. Најбоље жеље

Мало формалније од "све најбоље", али није лоше ако је у питању иницијални контакт.

7. Искрено ваш

Ако се не ради у пропратном писму послодавцу, избегавајте овај поздрав. Једино је прихватљиво уколико почињете мејл са Драги/Драга...

8. Унапред се радујем

Ово је скроз у реду, ако претпоставимо да ћете се са том особом заиста видети у скоријој будућности. У сваком другом случају избегавајте.

9. Чујемо се ускоро (Причамо ускоро, Више ускоро)

Само ако заиста желите да се чујете са том особом. Ако не желите, ово није испавна опција.

10. Живели!

Мало претенциозно и не баш препоручљиво уколико нисте заиста блиски са особом којој пишете.

11. Само потпис

Ако пре вашег имена не ставите никакав поздрав, то звучи хладно и као да сте пребрзо завршили преписку.

12. Само први иницијал

Ако се потписујете само иницијалом (А. за Ана), звучаћете конфузно и у журби. Људи неће знати како да вам се обрате у следећем мејлу.

13. Ваш/Твој или Ваша/Твоја

Ако већ користите овакву врсту поздрава, требало би да то буде упућено особи коју познајете или са којом сте донекле блиски.

14. С поштовањем

Звучи помало "уштогљено", али је веома примењиво уколико је у питању угледна особа, или неко у годинама.

15. Чувајте се

Може да изазове параноју. Не заборавите да овакав поздрав у себи има и "медицинску конотацију", као да ви знате да је тај коме упућујете овај поздрав у опасности, а он не зна.

16. Поздрав

Превише формално, али прихватљиво ако не можете да се сетите ничег бољег.

И најважније - уколико је преписка дугачка, односно разменили сте много мејлова са одређеном особом, у неком тренутку можете и да престанете са уводним и закључним поздравом.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар