Аџинци преименовани у "Путиново"!?

Пошто им се турски назив села никада није допадао, мештани Аџинаца надомак Медвеђе одлучили су да у "знак захвалности" руском предсједнику свој засеок преименују у Путиново постављањем табле на улазу, али и да домаћој ракији која је специјалитет села, дају име „Путиновка“.

Србија 15.11.2016 | 19:45
Аџинци преименовани у "Путиново"!?
Свих дванаест кућа, колико броји овај засеок, једногласно се сложило да Аџинце постане Путиново, а дозвола од општине им, кажу, није потребна, пишу Јужне вести.

Село је до недавно носило назив по турском хаџији који је овдје владао.

"Нећемо ништа турско овдје, хоћемо да промијенимо име села у неко словенско. 'Путиново' лијепо звучи и лако се изговара. Ми смо одувијек били окренути Истоку. Путин је за нас највећи и најбољи свјетски лидер, зато наше мјесто поносно носи његово име", каже мјештанин Милутин Петрушић.

Мирослав Петрушић за Јужне вести прича да су се његови преци у ове крајеве доселили још 1879. године, те да су фактички припомогли да се Турци протјерају са ових простора, па је, каже, и сам гласао за ново име.

"Дижу се споменици Роцкyју Балбои, Бруцеу Лееју, зашто онда не би назвали наш мали засеок по Путину? Руси су наши традиционални пријатељи", тврди Мирослав.

Како је објаснио, у селу сада живе углавном пензионери коју су давно отишли у град, а који се сада полако враћају, праве нове куће и граде нови живот. Међутим, живот на селу удаљеном од прве продавнице и школе готово 20-так километара, на надморској висини већој од 1.000 метара није лак, а нарочито зими.

Мјештани тада разоноду проналазе у кафански опремљеној гостиони коју су направили за све госте, а гдје се точи ракија од шљиве звана „Путиновка“.

"Објекат је намијењен свим гостима, комшијама, кумовима, новинарима, Русима и другима, мада смо најчешће ту само ми, пензионери. Овдје играмо карте, гусламо, забављамо се да нам брже прођу дуге хладне ноћи", каже власник кафане Малиша Петрушић.

И Руси су овдје, како каже Малиша, чести гости.

"Први пут су код нас дошли прије 5 година и од тада су редовни гости. Долазе ради пријатељства и дружења и ништа више. Недавно смо и ми ишли код њих у Русију. Долазе 2-3 пута годишње и одушевљени су новим називом села", прича Малиша.

Док из бурета точи ракију гостима, он објашњава да мјештани дозволу за промјену имена нису тражили од Општине и да им она није потребна.

"Лично сам се распитао, да би засеок промијенио име није потребна сагласност општинске Скупштине. Дозвола је потребна само уколико се мијења назив цијелог села. Ми смо направили и таблу, организовали референдум, једногласно изгласали ново име и ово је сада званично 'Путиново'", каже Малиша.

Ту информацију је Јужним вестима потврдио и сам предсједник општине Медвеђа Небојша Арсић.

"Мјештани су се сами досјетили за тако нешто, нису никога ни питали. Како су дошли на идеју да мијењају име, не знам. То је сада, видим, медијски пропраћено, али по мени не заслужује толику пажњу. С обзиром на то да се не ради о мјесној заједници, они нису у обавези да по нашем правилнику или Статуту пријаве промјену назива", каже Арсић.

И док за њега “Путиново постоји само у интерном називу” мјештани ово име изговарају са поносом, у нади да ће, како кажу, и сам Путин чути за њега.

Извор: Н1
Фото: Јужне вести

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мујо

15.11.2016 19:08

Ако је Русија на истоку гдје је онда Турска и Ста цекасте толике године

ОДГОВОРИТЕ
Name

хасо

15.11.2016 20:23

Видис на слици, пут је еxтра. Јузна Србија.

Name

Византија

15.11.2016 20:54

Турска је Византија

Name

Мислим-Ман

15.11.2016 21:04

... Ма браво! Напредно, нема Шта. Људи попут Тесле, Босковица и осталих људи који живот проведосе помажући људима, немогу простора добити од руског криминалца... Да се покаје човјек одакле је поријеклом

ОДГОВОРИТЕ