Малинари заузимају све више површина

Под малином се ове године у општини Рудо налазило око 50 хектара земљишта а за двије године, и са овогодишњим новим засадима од 100.000 садница, убраће се око 1.000 тона ово јагодичастог воћа.

Република Српска 15.11.2016 | 18:23
Малинари заузимају све више површина
Наглом развоју малинарства у овој и сусједним општинама сигурно доприноси и Земљорадничка задруга „Увац“ из Рудог која је, ових дана, почела експолоатацију око 300.000 садница из јединог расадника на овим просторима.

„Производе се једногодишње саднице а цијели процес се одвија под патронатом Пољопривредног факултета у Бањалуци и Института за хортикултуру тако да садни материјал има увјерења о чистоћи сорте и његовој здравственој исправности па се на основу ове документације могу остварити општински и републички подстицаји", каже прердставник ЗЗ „Увац“ Ненад Љубојевић.

Задругари „Увца“ не брину за продају садница из расадника јер је већ уговорено 100.000 комада за Србију, 70.000 за општину Рудо и 30.000 садног материјала својим кооперантима.

"Није нимало лако произвести квалитетан садни материјал јер је у том послу потребно да се примјени низ најсавременијих агротехничких мјера. Видљиво је да су наше саднице чврсте и са бујном подлогом и корјеновим системом", додаје Љубојевић.

Чланови задруге у расаднику чупају саднице, док их други у пластенку орезују, броје и пакују како би их испоручили кооператнима и другим заинтересованим малинарима.

Жељко Ристовић каже да се од малињака на четири думуна може сасвим пристојно попунити кућни буџет.

"Задовољство нам је да вадимо саднице у нашем расаднику. Овим послом и бригом о малињаку обезбједили смо посао на кућном прагу , не зависимо ни од кога и сами смо своје газде", каже Ристовић.

Увачка задруга је прошле године откупила 253 тоне свјеже малине.

Базне саднице за расадник увезене су из Швајцарске.

Задругари из Увца препоручују да се малињаци формирају од сорти виламет и микер а скептични су према полки, која се, како кажу, производи јефтино у Пољској а цијена плода је знатно нижа од овдје опробаних врста малина.

Задругарство у Увцу има дугу традицију јер је још 1906. године овдје формирана прва земљорадничка задруга у Босни и Херцеговини.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

???

15.11.2016 17:37

За похвалу, ал видим НИКО не коментарисе није интересантно очигледно смо негативно насадјени!! Предлажем БН порталу да ставља висе позитивних вјести

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

16.11.2016 14:57

Свака цаст Рудо свака цаст Републико Српска!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

17.11.2016 12:37

свака част

ОДГОВОРИТЕ