ММФ сада има нови захтјев за Србију

ММФ инсистира да се Народна банка Србије још јаче ухвати у коштац са ненаплативим кредитима, сазнаје "Блиц".

Србија 15.11.2016 | 09:50
ММФ сада има нови захтјев за Србију
У наставку стенд-бај аранжмана, ММФ тражи додатно смањење нивоа ненаплативих кредита. С друге стране, економисти од којих је "Блиц" потражио мишљење о овом питању, упозоравају да би беспоштедна борба банака за нове клијенте, у којој се све више спуштају критеријуми за одобравање кредита, могла чак довести до пораста ненаплативих позајмица.

Према последњим званичним подацима НБС, на крају августа 2016. ненаплативе позајмице привреди имале су учешће од 20 одсто у укупном износу кредита, а грађанима 10,8 одсто. Када се ради о становништву, ту су највећи проблем кредити у швајцарцима, који заузимају удео од 8,4 одсто.

Подаци Удружења банака Србије показују да 11,2 одсто корисника кредита касни у отплати. У томе предњаче предузетници, са учешћем од 15,7 одсто, затим предузећа (13,2 одсто). Грађани су у плаћању најредовнији (7,2 одсто их касни).

Према мишљењу економисте Љубомира Маџара, лабавији услови одобравања кредита имају и добру и лошу страну.

"Добра страна је да то може допринети оживљавању привреде, мада је и то питање. Често добијете за годину-две више стопе раста, али после када се тај новац потроши то плаћате много нижим привредним растом. Негативна страна је то да ће шири круг људи моћи да добије кредите, а са тим се аутоматски повећава вероватноћа ненаплативих позајмица."

Маџар истиче да су тзв. лоши кредити део једног ширег или општег нереда који влада у нашој привреди.

"Држава није одрадила један од најпречих задатака, а то је да осигура финансијску дисциплину. Да натера дужнике да своје обавезе измире у року и да када запне у наплати случај иде на суд који ће одрадити посао брзо и ефикасно."

Професор на Економском факултету у Београду Љубодраг Савић каже да је проблем банака то што имају поприлично висок износ ликвидних средстава, али немају довољно добрих клијената.

"Нема пуно оних који могу уредно да враћају кредите, а проблем су и квалитетне хипотеке које се могу реализовати у случају да корисник не отплаћује дуг. У овим условима тржишне привреде нико никоме не гарантује да ће остати на радном месту" наводи Савић.

НБС: Смањено за 2,5 одсто

У НБС истичу да је учешће проблематичних кредита за годину дана смањено за више од 2,5 процентних поена.

"НБС је у протеклом периоду спровела све активности у складу са акционим планом, а које су пре свега усмерене на јачање капацитета банака за решавање проблематичних кредита. И у наредном периоду пратићемо активности свих банака, у вези са применом прописа који су донети у претходном периоду" наводе у НБС.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

15.11.2016 11:01

Ко те храни има право и да захтјева. Кад се осамосталис онда захтјевај ти.

ОДГОВОРИТЕ