Прва казна затвора због "Бобар банке"

Након проведеног главног претреса по оптужбама за злоупотребе службеног положаја или овлаштења и кривотворење службене исправе, Основни суд Брчко дистрикта прогласио је кривом Јелу Цвијановић (39) из Брчког по свим тачкама оптужнице.

Босна и Херцеговина 14.11.2016 | 17:56
Прва казна затвора због "Бобар банке"
Она је за казнена дјела корупције почињена у Бобар банци у периоду од 2003. до 2009. године неправоснажно осуђена на јединствену казну затвора у трајању од пет година и шест мјесеци.

Претходно су јој утврђене појединачне казне затвора од четири и по године за злопорабу службеног положаја или овлаштења, односно од једне године и шест мјесеци за кривотворење службене исправе.

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ је доказало како је Цвијановић док је била службеница Бобар банке, с рачуна већег броја клијената филијале ове банке у Брчком, незаконито присвојила близу 250.000 марака, саопштено је из брчанског Тужилаштва.

Оптужницом из 2014. године Јела Цвијановић оптужена је у преко двадесет тачака да је при обављању послова платног промета и послова штедње Бобар банци а.д. Бијељина, филијала Брчко, оштетила више од четрдесет клијената банке.

Њој је стављено на терет да је, умјесто да га пренесе на рачуне према налозима клијената, новац узимала за себе задржавајући појединачне износе и до 22 000 евра.

"Она је с циљем прикривања незаконитих трансакција кривотворећи потписе неовлаштено вршила пренос новца с једног рачуна на други тако што би новац комитента, који би претходно исплатила себи, у једном броју случајева намиривала новцем других комитената.

Међу оштећенима је највећи број кинеских држављана с боравком у БиХ, од којих је Цвијановић најчешће присвајала износе од по 10 000 евра намијењених међународном платном промету.

С друге стране, од одређеног броја грађана Дистрикта она је присвајала новчане износе углавном намијењене унутрашњем платном промету, док је, пак, у само једној међународној платној трансакцији од оштећеног грађанина незаконито одузела 20.000 америчких долара", наведено је у оптужници.

Тужилаштво је током главном претреса доказало да је оптужена на начин описан у оптужници прибавила себи противправну имовинску корист у износу од 246.825,45 марака, док је истовремено оштећенима нанијела штету у укупном износу од 325.538,81 марака.

Доношењем и објавом осуђујуће пресуде, Суд је прихватио да је Цвијановић као одговорна особа у Брчко дистрикту, искориштавањем својих службених овлашћења прибавила себи корист, а другом штету у износу од преко 50.000 марака, чиме је починила најтежи облик казненог дјела злопотребе положаја или овлаштења из Казненог закона Брчко дистрикта.

Истовремено, прихваћена је и квалификација о уносу неистинитих података у пословну исправу и употребу неистинитих исправа у пословању, што је оквалификовано као казнено дјело кривотворења службене исправе, саопштено је.

"Казна затвора изречена Јели Цвијановић највиша је до сада изречена казна за корупцију у Брчко дистрикту, укључујући корупцију и у јавном и у приватном сектору", наводи се у саопштењу из брчанског Тужилаштва.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

немања

14.11.2016 18:49

А ста је са милионима?? Па ово је сића, буранија!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

14.11.2016 19:21

А кад це поцети са корупцијом у Павловиц банци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.11.2016 20:29

Одличан старт! А сад на велике износе и главне играче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма неки

14.11.2016 20:46

Пропаст Бобар банке су платили неосигурани депозити стедиса а дрзава је исплстила осигуране износе.нови закон и то је то.никакав суд непомазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

неки

14.11.2016 20:48

Нема пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бзвз

14.11.2016 23:53

Ситно...дајте ста крупније и у овој а и у оне друге двије банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се...

15.11.2016 17:54

Је ли ово највећи домет тужилаштва?

ОДГОВОРИТЕ