"У Српској нема канцерогеног млијека"

Млијеко са фарми у РС није канцерогено и не садржи антибиотике, показују контроле које се обављају свакодневно и због тога нема разлога за панику.

Република Српска 14.11.2016 | 14:45
"У Српској нема канцерогеног млијека"
Рекао је ово директор Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан" Жељко Сладојевић, након што је у ФБиХ крајем прошле седмице на двије фарме у Горњем Вакуфу у млијеку пронађен антибиотик хлорамфеникол. Ријеч је о супстанци која је у БиХ строго забрањена за лијечење животиња намијењених за производњу хране.

"У Српској се редовно обавља контрола на антибиотике и друге супстанце током откупа млијека са фарми, а повремене контроле ради и Институт и никада нисмо пронашли антибиотике у млијеку" рекао је Сладојевић.

Он је прецизирао да због случаја у Горњем Вакуфу у РС неће бити ванредних контрола.

"Сваки дан се узимају узорци млијека и носе у лабораторије домаћих мљекара, гдје се анализира да ли има антибиотика у млијеку или не" истакао је Сладојевић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је немогуће да млијеко са антибиотицима заврши на тржишту РС због свакодневних контрола.

"Приликом откупа мљекаре преконтролишу сваку кап млијека и нема мјеста за страх. Нема потребе за ванредном контролом ни млијека, ни ветеринарских станица" рекао је Усорац.

Усорац је прецизирао да се проналазак антибиотика у млијеку у ФБиХ не може негативно одразити на извоз у ЕУ.

"Ниједна фарма у Горњем Вакуфу не извози млијеко, тако да тај случај не може имати посљедице по извоз" рекао је он.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба је потврдио медијима да је лабораторијским испитивањем сировог млијека, у два узорка на подручју Горњег Вакуфа утврђено присуство хлорамфеникола, који може изазвати оштећења и рак коштане сржи.

"Утврђена је концентрација хлорамфеникола већа од 200 милиграма по килограму. Обавијестили смо ветеринарску инспекцију да предузме мјере на двије фарме у Горњег Вакуфу" рекао је Калба.

Спорно млијеко није отишло у ширу потрошњу.

Здравље

Ветеринар Боран Гајић из Бањалуке каже да грађани не треба да страхују за своје здравље, чак и ако су конзумирали спорно млијеко.

"Вјероватно постоје истраживања да је млијеко које садржи хлорамфеникол канцерогено. Међутим, не може се рећи да ће свако ко је попио то млијеко добити рак, јер свака маст за очи садржи тај антибиотик и том логиком сви људи би требало да имају рак очију", рекао је Гајић и додао да би млијеко са поменутим антибиотиком могло бити штетно у случају да се конзумира годинама и у великим количинама.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лала

14.11.2016 14:18

Ниста страсно,у фармаленду је изоловано неколико врста заразних болести од којих обољевају и људи,па је то вет.институт Васо Бутозан,Радмила Цојо,Радмила Гојиц све затаскали заједно са криминалцима из фармаленда

ОДГОВОРИТЕ