Бањалука се жалила на пресуду Радишићу

Правобранилаштво Републике Српске поднијело је жалбу Вишем привредном суду на пресуду Окружног привредног суда у Бањалуци којом је одбијена тужба Града Бањалука против фирми „Гранд траде“ и „Нискоградња“.

Република Српска 14.11.2016 | 13:50
Бањалука се жалила на пресуду Радишићу
Град је тужио „Гранд траде“ и „Нискоградњу“, фиме у власништву Милета Радишића и Лубомира Ћубића, како би поништио уговор о купопродаји градског грађевинског земљишта вриједног 5,5 милиона КМ у бањалучком насељу Обилићево између та два предузећа.

„Правобранилаштво је 9. новембра као законски заступник Града Бањалука изјавило жалбу против пресуде Окружног привредног суда у Бањалуци којом је одбијен тужбени захтјев Града против фирми „Гранд траде“ и „Нискоградња“ ради утврђења ништавости уговора и уписа у земљишну књигу“, рекли су у Правобранилаштву РС – Сједиште замјеника Бањалука.

Окружни привредни суд је 19. октобра ове године донио пресуду којом је одбацио тужбу те наложио Граду да туженим фимама плати трошкове поступка.

Град је тужбом коју је поднио 2011. године тражио да се прогласи ништавим упис права располагања над градским грађевинским земљиштем у Обилићеву фирми „Грнад траде“, те да се поништи купоподајни уговор између Радишића и Ћубића, односно оспори власништво Ћубићеве фирме над земљиштем које је Град Бањалука још 2003. године додијелио на коришћење Милету Радишићу.

Град је тужбу заснивао на томе да „Гранд траде“ није испоштовао услове под којима му је градско земљиште додијељено на коришћење.

Град је тој фирми 2003. године додијелио неизграђено градско грађевинско земљиште ради изгрдање стамбеног објекта, а рјешењем Скупштине града било је предвиђено да ће тој фирми, у случају да у року од годину дана не поднесе захтјев за одобрење грађења и уколико за годину од добијања одобрења не изведе већи дио радова, земљиште бити одузето.

„Гранд траде“ те рокове није испоштовао, па је Град тврдио да им је земљиште требало бити враћено и да није могло бити продато „Нискоградњи“.

Суд је утврдио да „Гранд траде“ није испунио те рокове, али је, такође, утврдио и да Град није на вријеме поднио захтјев за враћање земљишта, већ је то урадио тек када је промијењен Законом о грађевинском земљишту, односно онда када више нису постојали законски услови да им се земљиште врати.

Правобранилаштво РС – Сједиште замјеника у Бањалуци је тужбом тражило да им, у случају да изгубе спор са „Гранд траде“, лакташка „Нискоградња“ исплати 642.684 КМ за спорно земљиште.

Међутим, суд је и тај захтјев одбацио уз образложење да је та фирма платила „Гранд траде“ купопродајну цијену за спорне некретнине.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миле-налог

14.11.2016 14:16

Сребреница - Пицин парк - Обилићево (пут .овца)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

14.11.2016 22:31

Какве преваре.., ово је истина:, након фиктивног тендера Нискоградња од Путева РС наплацује 8 мил. КМ, затим по налогу Додика купује земљисте од Гранд Трејда и плаца га 5,5 мил. КМ, (које реално вриједи 300 000), са тим парама поциње изградња зграде у Пицином парку... и то није све.., има тога јос... тако је тај објекат и финансиран... Вјест је нас Миле, нема ста...

ОДГОВОРИТЕ